De 5 thuiswerk must-haves van Daniel Laskewitz

De next level thuiswerkplek van Daniel Laskewitz

Next level thuiswerken

Daniel Laskewitz is Business Productivity Consultant bij Sogeti geeft zijn vijf onmisbare tools en tips voor de ideale thuiswerksituatie. Benieuwd? Check direct zijn video! Is jouw thuiswerkplek al goed ingericht en ben je op zoek naar de perfecte digitale werkplek voor jouw organisatie? Ga naar onze Smart Workspace services!

Bekijk werkplek Naar Smart Workspace

Er is de afgelopen weken veel gezegd en geschreven over effectief thuiswerken. Nu het er naar uitziet dat thuiswerken (deels) een blijvertje gaat zijn bij veel organisaties, blijft het relevant om thuiswerken te optimaliseren. Daniel Laskewitz is Business Productivity Consultant bij Sogeti. Hij geeft zelf het goede voorbeeld van een optimale thuiswerksituatie en hij deelt zijn vijf onmisbare tools en tips.

1 Stoel

Het klinkt misschien als een open deur, maar het is wel de belangrijkste tip van dit lijstje: zorg voor een goede stoel. Op kantoor loop je misschien wat vaker naar het koffiezetapparaat om vervolgens (staand) een praatje te maken met collega’s. Thuis gebeurt dit automatisch minder. Je zit dus uren op dezelfde plek en hoewel je af en toe moet staan en bewegen, kan een goede stoel het verschil maken tussen prettig thuiswerken en een verschrikkelijke ervaring. Voor de fulltime thuiswerksituatie had ik een matige stoel, maar dat was acceptabel omdat ik toch maar een dag in de week thuis werkte. Op een gegeven moment moet je alleen wel na gaan denken over iets beters: een stoel die goed verstelbaar is en veel opties heeft om aan te passen naar jouw comfort. Pro-tip: kijk eens naar gaming chairs. Gaming chairs zijn gemaakt voor urenlange zitsessies en om die reden heb ik daar zelf uiteindelijk ook voor gekozen.

2 Sta-zit-bureau

Ik heb het al even gehad over het belang van staan. Nu kan het natuurlijk zijn dat je dag volgepropt zit met calls en deadlines en dat het er even niet in zit (pun intended) om af en toe een wandeling te maken. Dan is een elektronisch sta-zit-bureau echt een uitkomst. Door achter jouw bureau te kunnen staan, neem je verspreid over de dag elke keer een andere houding aan. Op die manier varieer je eenvoudig en kom je relaxter jouw dag door. Men denkt vaak dat deze bureau’s bakken met geld kosten, maar ik heb er zelf een van de Ikea die goed betaalbaar was.

3 Stream Deck

Een goede stoel en een goed bureau is misschien vanzelfsprekend. Wat nog veel minder gebruikt wordt, is Stream Deck. Dat is een tool die veel mensen gebruiken voor gamestreaming om met een druk op de fysieke knop te kunnen schakelen tussen schermen, camerabeelden en nog veel meer. Wat minder mensen weten is dat je het ook kunt inzetten als productiviteitstool. Microsoft Teams heeft ontzettend veel shortcuts die ik heb ingesteld op de knoppen van mijn Stream Deck. Daardoor kan ik tijdens een call of een webinar eenvoudig overschakelen naar mijn kalender, websites snel openen, mijn social media beheren en zelfs mijn lampen aan en uit doen. Je kunt praktisch alle snelkoppelingen koppelen aan Stream Deck en het is ook niet gelimiteerd tot de 15 fysieke knoppen die je op het apparaat ziet. Ik heb zelf bijvoorbeeld een aantal sets aan ingestelde knoppen zodat ik ook daar weer snel in kan schakelen. Ik heb het ook om live uitzendingen soepel te laten verlopen. Met dit kastje kan ik makkelijk schakelen tussen schermen waardoor het al snel een stuk professioneler oogt.

4 Tools voor meetings

Elke laptop heeft wel een prima webcam en een prima microfoon, maar wil je dat extra stapje zetten omdat je voorlopig nog vanuit huis werkt? Dan is ‘prima’ niet meer voldoende. Ik heb zelf gekozen voor een 4K-webcam en een professionele microfoon. Zeker bij het geven van trainingen namens de organisatie waarvoor je werkt is dit een grote pré. Het maakt de ervaring als kijker een stuk prettiger wanneer de kwaliteit hoog is. Dat brengt mij gelijk bij het volgende punt: licht. Fotografen weten dat het vinden van goed licht essentieel is voor goed beeld. Dit gaat ook op voor jouw webcam. Nog niet toe aan een 4K-webcam? Zorg dan in ieder geval dat je bij natuurlijk licht gaat zitten tijdens een video call. Dit betekent dus dat het licht van buiten op jouw gezicht staat. Als je een stapje verder wil gaan en altijd goed licht wil hebben, dan raad ik je aan om videobelichting te kopen.

5 Busy light

Dit is misschien wel de handigste tool voor mensen in een druk huis. Heb je eindelijk de rust gevonden in jouw eigen hoekje en word je alsnog continu gestoord tijdens meetings? Kies dan voor de busy light! Dit handige lichtje springt automatisch van groen naar rood wanneer je in een vergadering zit. Iedereen die weleens voor een stoplicht heeft gestaan, begrijpt wat er aan de hand is wanneer het licht op rood staat dus ook met deze tool wordt jouw thuiswerksituatie aanzienlijk verbeterd.

Meer informatie?

Wil je verder sparren over de ideale fysieke of digitale werkplek? Neem contact op met Daniel! Benieuwd naar onze services op het gebied van de digitale werkplek? Ga naar de Smart Workspace van Sogeti!

Naar Smart Workspace

Deel deze must-haves!

Kan ik je helpen?

Daniel Laskewitz Sogeti Business Productivity Consultant
Phone number: +31 886 606 600