Algoritmen tonen het menselijk tekort

Artikel VINT in Trouw

De toekomst van technologie

Wat moeten wij met kunstmatige intelligentie, algoritmen en technologie in het algemeen? Bekijk het artikel van Trouw of ontdek meer over VINT!

Ga naar artikel Ga naar VINT

Als algoritmen discrimineren, dan is dat omdat ze zo door mensen geprogrammeerd zijn. Daar kunnen en moeten we ons voordeel mee doen, zeggen Thijs Pepping en Sander Duivestein, van het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie (VINT), Sogeti in Trouw.

Logische verklaring

Volgens Thijs en Sander zijn er veel voorbeelden van kunstmatige intelligenties die vooroordelen hebben. Denk bijvoorbeeld aan de virtuele assistente van Apple of een veelgebruikt algoritme in de Amerikaanse zorgsector. Hoewel dit een 'shockerende ontdekking' was, is er een logische verklaring voor waar zij dieper op ingaan in het artikel. Benieuwd wat ten grondslag ligt aan de vooroordelen en wat wij moeten met deze spiegel die wordt voorgehouden? Lees het volledige artikel op de website van Trouw.

Ga naar artikel

Download rapport

VINT publiceert regelmatig rapporten over hoe wij met technologie omgaan en hoe de toekomst van technologie eruit ziet. Het laatste rapport heet Utopia voor Executives en gaat over experts die hun toekomstvisies schetsen die zijn gebundeld in vijf scenario's. De rode draad door alle verhalen is duidelijk: de samenleving, en organisaties die hierin opereren, komen in een totaal ander vaarwater terecht. Groei van organisaties, zonder een hoger doel of bezielende richting heeft geen toekomst meer. Benieuwd waar de toekomst naartoe gaat? Vul onderstaand formulier in en ontvang het rapport vrijblijvend in jouw mail.

Kan ik je helpen?

Je gegevens worden gebruikt door Sogeti om met je te communiceren over (het onderwerp van) deze aanvraag.

In dit rapport:

  • Het nieuwe gouden tijdperk
  • Power shift: leven in een zelf-soevereine hemel
  • De industrialisatie van onze hogere behoeften
  • Werken aan Utopia: de kracht van een goede 'narrative'
  • California dreamin': een wake-upcall

 

VINT-rapport 4: Digital Happiness - Utopia voor Executives