Hoe de wereld van medicijnontwikkeling razendsnel op zijn kop wordt gezet

Infinite Machine Creativity

De nieuwe game changer: Generative Adversarial Networks (GAN's)

Er is niets nieuws aan het gebruik van machines om zo ongeveer alles te versnellen. Maar nu is er een nieuwe game changer: Generative Adversarial Networks (GAN's).  En de wereld van medicijnontwikkeling is een van de early adopters. Lees verder hieronder of download gelijk het hele VINT rapport Infinite Machine Creativity .

Download VINT rapport

Er is niets nieuws aan het gebruik van machines om zo ongeveer alles te versnellen. Van gerobotiseerde productieprocessen en contactloze retail tot geautomatiseerd testen van software en systemen. Het maakt allemaal deel uit van de digitale reis die de wereld al vele jaren doormaakt. Maar nu is er een nieuwe game changer: Generative Adversarial Networks (GAN's). En zij veranderen het spel weer helemaal opnieuw. 

Nieuw soort AI 

Zoals het nieuwste rapport van VINT Infinite Machine Creativity uitlegt, zijn GAN's een nieuw soort kunstmatige intelligentie (AI). Het rapport onderzoekt het idee of machines creatief kunnen zijn - of beter gezegd 'hoe' ze kunnen worden geprogrammeerd om creatief te zijn. Aan de hand van voorbeelden van GAN-toepassingen in wetenschap, architectuur, design en media worden de voor- en nadelen van machinecreativiteit afgewogen en er wordt gekeken naar wat ons te wachten staat. 

Razendsnelle medicijnontwikkeling 

Een van de pluspunten is ongetwijfeld snelheid. En in de wereld van medicijnontwikkeling staat snelheid gelijk aan enorme kostenbesparingen, zoals blijkt uit de ontdekking van het biotechbedrijf Insilico Medicine. Maar laten we eerst beginnen met een beetje achtergrondinformatie over de branche zelf, zoals uiteengezet in het nieuwste VINT- rapport: 

“Het ontwikkelen van een nieuw medicijn is als het zoeken naar een speld in een hooiberg. Het kost gemiddeld 2,6 miljard dollar en 10 jaar hard werken en experimenteren. Aan het einde van de rit moet je er ook voor zorgen dat het medicijn werkt zonder vervelende bijwerkingen of toxische effecten. Het wordt steeds moeilijker om een ​​nieuw medicijn uit te vinden. Waar het rendement op R&D in de farmaceutische industrie vroeger 10 cent was op elke geïnvesteerde dollar, is dit nu 2 cent en de tien grootste farmaceutische bedrijven investeren ongeveer 80 miljard dollar in R&D. Het laaghangende fruit in termen van medicijnontwikkeling is al geoogst; en aangezien het dus steeds moeilijker wordt om een ​​nieuw medicijn te ontdekken, is elke bijdrage om dit proces te versnellen meer dan welkom.” 

Stap voorwaarts naar GAN's. In september 2019 kondigde Insilico Medicine in een publicatie in Nature Biotechnology aan dat het generatieve AI had gebruikt om binnen 46 dagen een medicijn te maken. In die periode kon de AI-applicatie, gebaseerd op een stevige technologiestack en een generatief neuraal netwerk, 30.000 verschillende moleculen genereren. Zo staat het in het rapport beschreven: 

“De ontdekking begint met een computermodel (in silico) dat moleculen weergeeft die kunnen doorgaan als medicijn. Dit proces duurt 21 dagen. De synthetische medicatie wordt vervolgens geproduceerd en geanaliseerd in een reageerbuis (in vitro) en binnen 46 dagen is de medicatie klaar om te worden getest op een muis (in vivo).” 

Het resultaat was geweldig. Het bedrijf slaagde erin een molecuul te ontwerpen dat een mogelijk geneesmiddel is tegen fibrose en een aantal gerelateerde ziekten - voor ongeveer $ 150.000. Vergelijk dat cijfer met de typische 2,6 miljard dollar die wordt uitgegeven aan de ontwikkeling van één enkel medicijn. 

Bredere acceptatie van GAN’s 

Natuurlijk, het staat nog in de kinderschoenen en we zitten in de beginfase van de bredere acceptatie van GAN's in farmaceutisch- en medicijnonderzoek. De komende jaren zullen er nog tal van regelgevende en technologische hindernissen moeten worden genomen. Niettemin werd eind januari 2020 aangekondigd dat in opdracht van de Britse start-up Exscientia en het Japanse farmaceutische bedrijf Sumitomo Dainippon Pharma voor het eerst een medicijn gemaakt door AI, op mensen wordt getest. En een ander farmaceutisch bedrijf heeft al twee patenten aangevraagd op een creativity machine die draait op GAN-technologie. 

Meer weten? 

De wereld van medicijnontwikkeling is slechts een van de early adopters van Generative Adversarial Networks. Het VINT-rapport Infinite Machine Creativity beschrijft verschillende andere early adopters in een fascinerend overzicht van deze nieuwste technologische vooruitgang. 

Lees meer over Infinite Machine Creativity

Deel dit artikel

Kan ik je helpen?

Profielfoto Menno van Doorn Principal VINT
Phone number: +31651270985