Laat de grip op uw identiteit niet aan techbedrijf over

VINT over deepfake in de Volkskrant

Sander Duivestein, Thijs Pepping en Menno van Doorn van VINT, onderdeel van Sogeti, publiceerden een artikel in de Volkskrant over de verstrekkende gevolgen van deepfaketechnologie. Wat is het effect van digitaal spelen met de werkelijkheid en hoe moeten wij hiermee omgaan?

De leuke kant

In het artikel in de Volkskrant gaan de mannen in op de mooie toepassingen van gezichts- en stemherkenning en deepfaketechnologie. Denk bijvoorbeeld aan de Chinese app ZAO. Met deze app kun je jezelf eenvoudig hoofdrolspeler maken in een film. Hoewel dit een relatief onschuldige toepassing is voor persoonlijk gebruik, schuilen hierin ook bedreigingen.

De bedreigingen

De spannende kant is dat deze nieuwe technologie mogelijkheden biedt voor het criminele circuit, maar ook voor onnavolgbare dataverzameling. Denk bijvoorbeeld aan chantage en talloze inbraken op privacy. In het artikel worden voorbeelden gegeven van hoe de technologie misbruikt wordt en hoe bedrijven ervoor zorgen dat niemand meer anoniem is.

Lees het volledige artikel

Wat moeten we met deepfake en steeds verder verdwijnende gevoel van privacy? Sander, Thijs en Menno geven onder andere aan dat er goed moet worden nagedacht over de wet- en regelgeving. Hoe zij hier verder naar kijken? Lees het volledige artikel in de Volkskrant.

Kan ik je helpen?