Mens en techniek

Lijn tussen wat echt is en wat niet vervaagt steeds meer

Deepfakes en dansende TikTok-agenten

Het waren drukke tijden voor Sander Duivestein, trendanalist bij VINT. Onlangs gaf hij zijn visie over de mogelijkheden van deepfakes bij Nieuwsuur. In dezelfde week verscheen een artikel in Het Parool waarin Sander zijn mening geeft over dansende TikTok-agenten en de risico's die hij daar ziet. Lees het artikel van Het Parool en bekijk de video van Nieuwsuur!

Naar Het Parool Naar Nieuwsuur

In een snel veranderende wereld met nieuwe technologieën blijven morele vraagstukken spelen. Sander Duivestein is trendanalist bij VINT en deelde onlangs bij Het Parool zijn visie over social media gebruik onder overheidsinstanties. Nieuwsuur vroeg Sander om uit te leggen wat de mogelijkheden en gevaren van deepfakes vandaag de dag zijn.

Macht uitstralen op social media

'Jeugdagent Kim danst en lacht op TikTok', schrijft Het Parool. Maar wat is nu eigenlijk het risico van agenten die op social media te vinden zijn? Sander legt uit dat het een risico kan vormen voor de hiërarchische laag. De ene keer is de politie je beste vriend op social media, maar plotseling is het een gezagsdrager naar wie je moet luisteren. Hij vraagt zich ook af wat de boventoon voert, communiceren met de jeugd of likes scoren? Op bepaalde manieren werkt social media verslavend. Het geeft namelijk een kick als je filmpjes veel worden bekeken of geliked, maar dit zou niet voor iedereen de motivatie moeten zijn. Hoe zit die tweestrijd precies en wat heeft dit met macht te maken? Lees het via Het Parool.

Naar artikel

Deepfakes als nieuw verdienmodel? 

Op de vraag van Nieuwsuur hoe makkelijk het is om gebruik te maken van deepfakes heeft Sander een duidelijk antwoord: iedereen kan dit soort virtuele karakters maken, sommigen worden zelfs gesponsord door grote merken. Deepfakes zouden ook ingezet kunnen worden om standaardtaken van een leraar te kunnen verfilmen. Hierdoor kunnen leraren gericht onderwijs geven aan mensen in de klas die het echt nodig hebben. 

Een nadeel hiervan is dat deze technologie in handen is van iedereen, zowel criminelen als huismoeders. Het digitale karakter is bijna niet meer van echt te onderscheiden. Met de software kan er vervolgens heel makkelijk een stem aan gegeven worden, waarmee je een levensecht karakter krijgt die alles kan zeggen en beweren. Benieuwd wat Sander hier verder over te vertellen heeft? Bekijk de video van Nieuwsuur!

Naar video

Deel dit artikel

Kan ik je helpen?