diederik-business-analist-sogeti

Als business analist impact maken

Bepalen creditrisico

Diederik Schouten is business analist en heeft een belangrijke rol in een omvangrijk project. Lees er alles over in zijn blog of bekijk de vacatures. 

Naar vacatures

Als business analist wensen en eisen vertalen

Ik ben bij één van de grootste projecten van de Rabobank betrokken als business analist. In deze rol sla ik de brug tussen enerzijds de business (de bank) en anderzijds de stakeholders. Ik probeer om hun wensen en eisen te vertalen naar behapbare oplossingen en werkpakketten voor developers zodat de klant snel een werkende oplossing heeft. Dat is uiteindelijk waar ik naartoe wil én ook waar wij heen willen als IT-dienstverlener. Maar voordat het doel bereikt wordt, moet het scherp worden gesteld. Aan mij de taak als business analist om het doel scherp te stellen, oftewel op zoek gaan naar wat de klant écht wil. Om dat te doen heb ik contact met stakeholders, bankiers, analisten en interne IT-medewerkers. Ik zorg dat ik mezelf op de hoogte breng van eventuele eisen buiten het IT-spectrum; denk hierbij aan wet- en regelgeving en regels binnen de bank zelf. Er is een aanleiding om onze expertise in te huren of een project te starten. Het is dan aan een business analist om te kijken waarom is deze wens of behoefte er is. Op die manier graven we steeds dieper om alle eisen op tafel te krijgen: de requirements. Als die helder zijn, dan is de vervolgstap voor een business analist om met developers en engineers aan het werk te gaan. Zodat het resulteert in werkende software. 

Het verwerken van veel data

Onze klant wil met dit project een systeem bouwen, een framework, waarmee creditrisico kan worden bepaald. Bij een bank worden dagelijks risico’s bepaald en verwerkt. Zoals bij het uitgeven van een lening of bij het maken van een belegging. Om dat risico inzichtelijk te maken heb je data nodig. Rabobank is een wereldwijde bank, met haar wortels in Nederland. In Nederland zijn de klanten hoofdzakelijk  particulieren met producten als rekeningen, creditcards en hypotheken. Maar ook mkb-bedrijven. Dan is er ook nog de internationale tak, waar ze vooral heel veel bezig zijn met landbouw. De data van Rabobank is over de hele wereld verspreid. Klanten komen nog wel eens meer dan één keer voor omdat ze internationaal zaken doen. Wat de bank uiteindelijk wil bereiken is dat ze op één uniforme manier klanten en hun producten kunnen opvragen en beoordelen. Aan mij en m’n team de taak om uit al die verschillende databanken van de Rabobank alle klantgegevens op te halen, daar de duplicaten uithalen en de producten die erbij horen te matchen. Dat betekent op zoek gaan in de data naar bepaalde sleutels en aanwijzingen en een data-analyse om te bepalen hoe een klant aan z’n eigen profielen wordt gelinkt. Tegelijk willen we ook met slimme software onderzoeken of we met machine learning een AI kunnen trainen die zelf kan herkennen welke klanten bij elkaar horen. Om deze oplossing vorm te kunnen geven is er stakeholdermanagement nodig: veel contact om proces en data te modeleren. 

Impact maken als business analist

Het mooiste aan het project vind ik de schaal en de impact die we maken. Het is echt wereldwijd, Rabobank is de negende grootste bank in de wereld. Het project raakt alle soorten klanten en hun producten. Het gaat om miljarden euro’s. Als we uiteindelijk leveren dan is er een systeem waar nagenoeg elke bankier en interne medewerker van de Rabobank mee te maken heeft. Je zorgt ervoor dat zo’n bank de komende jaren op een gezonde en veilige wijze zaken kan blijven doen. Ik vind het heel mooi dat ik aan zo een groot project kan en mag meewerken. 

De favorieten van Diederik

  • Apps: Steam, Spotify, BeReal
  • Websites: Wikipedia, AutoScout, FD, Tweakers
  • Gear: Sennheiser Momentum 2, Leatherman Wave, Ampeg SVT  
  • Film: Forrest Gump
  • Muziek: Rammstein, Slayer, Motörhead

Klaar voor een uitdaging?


Ben jij business analist en wil jij net als Diederik aan de slag met impactvolle projecten? Neem gerust contact op voor meer informatie of bekijk de vacatures.

Naar vacatures            Naar Business & IT
 

Kan ik je helpen?

Sogeti Sigrid van t klooster Lead Recruiter
Phone number: +316 53261400

Verder lezen?

Ontdek meer verhalen van Sogeti collega's!

Naar blogs