Architectuur is mensenwerk

Architectuur is mensenwerk

Lees hoe Ton Eusterbrock zijn passie vond in architectuur

Zo'n 13 jaar geleden stapte Ton over naar Sogeti. “Daar gebeurt het, daar wordt het vak ontwikkeld” dacht hij. Lees hier hoe hij er nog lang niet op uitgekeken is of bekijk onze vacatures.

Naar vacatures

Ton Eusterbrock werkt al dertien jaar als architect bij Sogeti. Hij combineert werken voor klanten met het ontwikkelen van het gedachtegoed van DYA. Naast passie voor muziek (maken), vond hij ook zijn passie bij Sogeti.

Leren van collega’s, lezen en cursussen

Met een achtergrond in scheikunde, ben ik een beetje een buitenbeentje. Ik ben een bij toeval de IT ingerold. De vakkennis heb ik opgedaan door te leren van collega’s, lezen en veel cursussen te volgen. Op een gegeven moment werkte ik als applicatiebeheerder/business analist op een IT afdeling. Dat was een magnifieke tijd. In die periode heb ik gezien hoe je businessbehoeften goed kunt omzetten in IT-oplossingen en ook welke organisatieverandering daarbij nodig is. Daarin bleek mijn passie te liggen en heb ik de overstap naar architectuur én Sogeti gemaakt. 

Als er beweging ontstaat

Ik werk altijd graag bij klanten. Het is leuk om met mensen samen te werken en van elkaar te leren. Sowieso is architectuur mensenwerk. Je bent continu bezig om mensen mee te krijgen in hoe jij denkt dat de organisatie eruit moet komen te zien. Mijn rollen zijn uiteenlopend: als lead architect (vaak met een team) de architectuur opstellen, tot coaching om architectuurteams effectiever te maken tot het geven van opleidingen. Het geeft me voldoening als er ook echt verandering ontstaat en je kunt zien dat dingen werken.

Cultuur van communities

Sogetisten worden gekenmerkt door vakmanschap. Het is een van de grootste drivers van de manier waarop we met elkaar omgaan. Door contact met collega’s en tijdens community-avonden kun je je vakkennis laten groeien. Er zijn heel veel collega’s die graag energie steken in zowel inhoudelijke als ook leuke/sociale bijeenkomsten. Wat dat betreft is er een hele informele cultuur. Er zijn veel verschillende communities. In die communities zit heel veel passie en geloof in elkaar. Die combinatie maakt dat er mooie dingen gebeuren.  Mede door mijn rol binnen de Architectuur-community  werd ik gevraagd om mee te helpen het gedachtegoed van DYA (DYnamische Architectuur) verder te ontwikkelen en uit te dragen. En dat vind ik hartstikke leuk om te doen. Ik werk nu de helft van mijn tijd voor klanten en de andere helft ben ik bezig met opleidingen, visieontwikkeling op architectuur en zorgen dat onze jaarlijkse DYA-dag ook van inhoud wordt voor zien zodat we daar leuke verhalen kunnen brengen. Ook daarin blijven we bewegen. Zo organiseren op 17 april voor het eerst een webinar. Hierin ga ik samen met Marlies van Steenbergen het thema voor komende DYA dag toelichten. De dag zelf organiseren we dit jaar op 4 september. 

De toekomst van architectuur

Het vak blijft in beweging. De architect was 15 jaar geleden degene die de blauwdruk schreef en iedereen voerde dit vervolgens zo uit. Nu zie je dat de architect veel meer kijkt naar een stuk visie/context op verandering en kaders schetst. Hij of zij zorgt dat de teams de goede dingen blijven doen, maar de teams maken de blauwdrukken. De vraag naar architecten is de afgelopen jaren toegenomen. Ook heeft architectuur de aandacht in het hoger onderwijs gekregen waardoor veel schoolverlaters over goede kennis beschikken. Kijkend naar de toekomst dan zie ik enterprise architectuur steeds meer als de management consultant voor het senior management. Genoeg mogelijkheden om me te blijven ontwikkelen. 

Ton's favorieten

  • Apps: NOS-nieuws, bankieren apps (betalingsgemak)
  • Website: Google
  • Gear: Smartphone
  • Films: van Guy Ritchie of Quentin Tarantino
  • Muziek: (Latin-)Jazz

Sogeti werft solution architecten en enterprise architecten.
Interesse in een architectuurfunctie? Neem gerust contact met me op of ga direct naar vacatures.

Naar vacatures
 

Kan ik je helpen?