Testautomatiserings Engineer

Doorgroeimogelijkheden binnen Testautomatisering

Bob Zandvliet is Test Automation Engineer

Bob werkt met verschillende soorten tooling om de klant te assisteren de kwaliteit van diens software naar een zo’n hoog mogelijk niveau te tillen. Lees zijn blog of bekijk de vacatures.

Naar vacatures

Samenwerken met alle rollen

Als Test Automation Engineer ben je de spin in het web. Je werkt met ontwikkelaars om de code goed te krijgen. Met testers om de testcases goed neer te zetten en met de product owner om de prioriteit van de testcases goed te krijgen. Eigenlijk werk ik samen met alle rollen binnen DevOps. Op dit moment werk ik bij PostNL aan een groot project. Samen met drie teams zijn we een complete integratie van Tosca in een Azure DevOps pipeline aan het plaatsen waardoor de hele pipeline in één keer getest kan worden. Dus op moment dat er een nieuwe release komt, we van ontwikkeling naar test, van test naar acceptatie en zelfs naar productie helemaal geautomatiseerd testen! Ook wel bekend als Continous Testing. Daar ben ik erg enthousiast over.

Watch Doorgroeimogelijkheden binnen Testautomatisering | Bob Zandvliet on YouTube.

Een gemiddelde dag

De dag start voor mij met het openklappen van mijn laptop. Daarna ga ik bekijken hoe de nachtelijke regressieset heeft gedraaid en wat de resultaten daarvan zijn. ’s Nachts draaien namelijk heel veel runs, waardoor ik ’s ochtends goed kan zien wat de kwaliteit van de applicatie is.  Dan ga ik kijken zitten er bugs in? Zitten er nieuwe dingen in de applicatie, kloppen er dingen niet? Kunnen we nog verbeteringen doorvoeren? Of zijn er dingen veranderd aan de applicatie waar we eigenlijk helemaal geen weet van hebben en wat misschien wel een verborgen feature kan zijn. Zo ziet de dag er ongeveer uit tot de lunch. ’s Middags ga ik bijvoorbeeld weer met een product owner zitten om te controleren of bepaalde processen wel goed lopen. Of ik ga zitten met iemand van de business om te kijken hoe hij of zij processen doorvoert, dus hoe de handelingen verlopen in de applicatie, en vervolgens ga ik die automatiseren. En op het einde van de dag….dan hoop ik dat we een borrel hebben! 

Een gezellige club mensen

Het werken bij Sogeti is bijzonder omdat er een sterk community gevoel is waarin iedereen elkaar wil helpen en elkaar naar een hoger niveau wil tillen. Er wordt veel kennis uitgewisseld en mensen zijn enthousiast! Ook buiten werk om worden er leuke dingen georganiseerd. Bijvoorbeeld de SoPlay gameavonden. Deze worden georganiseerd door collega’s. Ze worden groots opgezet, het halve kantoor wordt dan verbouwd! Er zijn videogames, VR en bordspellen. Ik vind het leuk om overal even te kijken, zelf ben ik ook opgegroeid met 3 broers en spelen wij thuis al van jongs af aan samen bordspellen en videogames. Vandaar dat dit ook mijn favoriete event is. Bijna iedere console van de afgelopen 10 jaar staat opgesteld en er staan grote tv’s bij. Met z’n allen kun je games spelen en je kunt zelfs prijzen winnen als je onverslagen blijft in een spel! Dit is superleuk om te doen.

Quote 

"We make technology work betekent voor mij constante innovatie. Constant bezig zijn met groei, zowel voor jezelf als in de technologie waarmee je werkt."

Testautomatisering is innoveren

Als Test Automation Engineer is iedere dag anders. Met het opzetten van pipelines kom je dagelijks andere uitdagingen tegen. Ik vind het leuk om deze uitdagingen op te lossen. Bijvoorbeeld: hoe zorg je ervoor dat het ook secure is en niet iemand op jouw omgevingen kan komen, hoe staan organisaties er tegenover als er “testgebruikers” zijn die dag en nacht testgevallen moeten kunnen uitvoeren? Hoe richt je de omgeving in? Er zijn genoeg uitdagingen waarin je goed na moet denken over hoe je de techniek moet laten werken binnen de huidige regelgeving en cultuur van het bedrijf. Iedere dag ben ik bezig met innoveren van zowel mezelf als de klant. Je brengt dingen naar een hoger niveau. Mijn kracht ligt in het verbinden van de juiste mensen. Soms lijken problemen onoverkomelijk totdat je de juiste mensen samenbrengt, dan blijkt er ineens heel veel mogelijk te zijn! 

Kennis uit alle hoekjes en gaatjes halen

De doorgroeimogelijkheden en cursussen bij Sogeti triggerden mij om eens te komen praten. En ik ben blij dat ik dat gedaan heb! Dat is inmiddels zo’n anderhalf jaar geleden. We zijn met een groep van ongeveer 120 personen binnen Test Automation; een hele gezellige club van mensen. Daarnaast is er ook nog een hele grote groep van testers binnen Digital Testing & Assurance die ook met verschillende soorten tooling bezig zijn. Het leuke van zo’n grote club collega’s is de kennis die erin verborgen zit. Als ik iets wil weten dan kan ik het in de groep gooien en dan is er altijd wel iemand die het óf zelf weet, óf je op het spoor kan zetten naar iemand die het weet. Dat sparren met collega’s is iets wat we leuk vinden om te doen. Je bent constant bezig om kennis uit alle hoekjes en gaatjes te halen en de nieuwste technologieën toe te passen. Dat maakt dat innovatie binnen Sogeti zo ontzettend sterk is. Ik merk dat al mijn collega’s steeds bezig zijn zichzelf te verbeteren en ook elkaar te verbeteren. Er wordt veel feedback gegeven en daar groei je alleen maar van. Daarbij heb ik in de afgelopen anderhalf jaar ook al een stuk of 10 cursussen gevolgd. Waaronder Java en Selenium Certified Tester, natuurlijk talloze Tosca cursussen en nog veel meer om op te noemen. Sinds vorig jaar ben ik ook bevoegd om zelf Tosca training te geven. Dit is ook wat Sogeti sterk maakt. Er zijn zoveel cursussen die gegeven worden door enthousiaste collega’s!

De favorieten van Bob

  • Apps: Bol.com, Coolblue
  • Websites: Nu.nl, Tweakers
  • Gear: PS4, Switch
  • Film: Shawshank Redemption, V for Vendetta
  • Muziek: Ik kan alles bijna alles wel waarderen!

Iets voor jou?

Ben jij zelf Test Automation Engineer en ben je op zoek naar een volgende stap in een omgeving met veel vrijheid en expertise? Neem eens contact op om te praten over de mogelijkheden bij Sogeti. Wie weet word jij wel mijn nieuwe collega!

Naar vacatures

 

Deel dit artikel

Kan ik je helpen?

Jannette Willemsen Lead Recruiter
Phone number: +31615225443

Verder lezen?

Ontdek meer verhalen van Sogeti collega's!

Naar blogs