Jeroen Groot - Careermanager bij Sogeti

Handvatten op weg naar je eerste project

Traineeship

Ben je net afgestudeerd? Of heb je wel al werkervaring maar zet je jouw eerste stappen in de IT? Dan helpen wij jou op weg. Bij Sogeti bieden we verschillende vakinhoudelijke traineeships. Lees hier hoe je van eerste werkdag naar eerste opdracht gaat of bekijk de vacatures.

Naar vacatures

Opleidingsperiode

Als je start met het traineeship begin je met een specialisatieopleiding. Deze bestaat uit een business course en een vakinhoudelijke opleiding. De Ohio University begeleidt de business course waarin jij wordt uitgedaagd op je sociale vaardigheden en adaptief vermogen. Elke dag krijg je groepsopdrachten die aan het eind van de dag moeten worden ingeleverd. Kortom tijdsdruk en meningsverschillen zijn aan de orde van de dag. Voor deze training vloog de groep altijd naar Ohio om echt daar op locatie de training te volgen. Op dit moment bieden we een aangepast programma hier in Nederland. De inhoud is hetzelfde, alleen de vorm is anders. Naast de business course is er dus ook een vakinhoudelijke training. Voor het traineeship testen bestaat dat uit het behalen van je TMAP en Agile certificering. Daarnaast krijg je een praktische opleiding waarin je kennismaakt met verschillende soorten testmethodes en -technieken en leer je verschillende tools en programmeertalen kennen.

Carrièregesprek

Carrieregesprek

Na de specialisatieopleiding kom je in de talentenunit. Dit is een groep van zo’n 30 tot 40 talenten die de eerste stappen zetten in hun IT-carrière. We starten dan met een carrièregesprek. Daarin bepalen we samen waar jouw ambities liggen en stellen de contouren van jouw eerste opdracht vast. Het kan zijn dat je graag in een bepaalde branche wilt gaan werken of met specifieke tools aan de slag wilt. Als we dat helder hebben lopen we door je cv heen en zorgen dat het compleet is en dat de juiste accenten worden gelegd op basis van jouw ambities.

 

Buddy

Buddy

Wij koppelen elke young professional met een sales/delivery collega en een careermanager om je  te helpen je eerste opdracht te vinden. Zelf heb je ook inzicht in welke nieuwe opdrachten er binnenkomen. Een proactieve houding wordt daarin van je verwacht.  Als je iets ziet wat je leuk lijkt, dan neem je contact op met onze salescollega's.

 

Samen overbruggen

Met iedereen die nog geen opdracht heeft, houden we dagelijks contact. Elke dag hebben we met de groep een daily stand-up van een half uur. Drie dagen per week gaan we in op zaken als: welke kansen zie je, waar heb je hulp nodig, hoe gaat het met je acties? De overige 2 keer is er een take-over. Tijdens de take-over wordt de stand-up door de young professionals zelf ingevuld. Dat is heel leuk want de meest uiteenlopende dingen hebben we al gedaan; van pubquiz tot Japanse les, tot iemand die vertelt wat hij of zij tijdens de eerste opdracht heeft gedaan. Parallel hebben we een verschillende activiteiten waarin je kunt netwerken met sales en zo op een laagdrempelige manier kunt kennismaken. 

Op gesprek

Op gesprek

Als de match er is tussen opdracht en ambitie en de klant is enthousiast over je cv, volgt een pre-intake. In de pre-intake word je voorbereid op je gesprek met de klant. Dit doen we samen met jouw manager en de accountmanager van de desbetreffende klant. We nemen dan nog een keer de vereisten van de opdracht door, en geven je tips voor het gesprek. Daarna volgt de intake met de klant en als het goed is kun je daarna aan je eerste project beginnen! Tijdens je  eerste opdracht word je in contact gebracht met mediors en andere collega's om vragen te stellen over de inhoud en hoe je bepaalde situaties aanvliegt. Je careermanager kan je hierbij altijd bij helpen. 

 

Een jaar om te experimenteren

Experimenteren

Je zit ongeveer een jaar in een talentenunit. Een jaar waarin groei centraal staat. In het eerste jaar ga je jezelf ontwikkelen en veel kennis op doen van het vakgebied. Je krijgt de ruimte om te netwerken, te leren en keuzes te maken die bij jou passen. Daarnaast ga je veel mensen leren kennen die jou kunnen helpen in je groeidoelstellingen. 

Na het eerste jaar stroom je door naar een van de specialisatiecommunities, afhankelijk van waar je ambitie ligt. Binnen Testen is dat bijvoorbeeld: Test Automation, Agile Testing of SAP Testing. 

Careermanager Jeroen

Met een achtergrond in HR is Jeroen Groot bij Sogeti begonnen binnen recruitment en is van daaruit doorgegroeid naar een rol als careermanager. Careermanager is voor hem echt samenwerken met collega's waarbij groei en resultaat centraal staan. Het helpen en verbinden van collega's is hetgeen waar hij blij van wordt. In het afgelopen jaar heeft hij al vele young professionals op weg kunnen helpen tijdens hun eerste jaar. Jeroen zit bij de divisie Testen & Quality Engineering, dus zijn verhaal komt vooral daaruit voort. Maar in grote lijnen is het voor heel Sogeti hetzelfde. 

Jouw Traineeship

Klaar om een vliegende start te maken?  Elke maand start er bij ons een nieuwe groep aan een traineeship. Van Development, tot Java tot Testen. Iets voor jou? Lees verder of bekijk de vacatures.

Naar Trainees & Starters  Naar vacatures

Deel dit artikel

Kan ik je helpen?

Jeroen Groot Operations Manager Quality Engineering & Testing +316-55697334

Verder lezen?

Ontdek verhalen van Sogeti collega's!

Naar blogs