Inclusie op de werkvloer en in systemen

Daniëlle Pride Sogeti

Normaal gesproken had Daniëlle dit weekend op een van de boten in de Utrechtse Pride gestaan

Om te vieren wie ze is en aandacht te vragen voor de acceptatie van de LHBTI+ gemeenschap. Nu de botenparade niet doorgaat doet ze hier een mini-pride, om de maatschappij een beetje inclusiever te maken. Lees haar blog.

Wat mag het worden?

Zes jaar geleden toog ik naar het gemeentehuis om aangifte te doen van mijn geslachtswijziging. Door de recent aangenomen wetswijziging was dat een makkie: de ambtenaar zette een ander vinkje bij geslacht, backspacete het voornaamveld leeg en vroeg met een grote grijns: “Wat mag het worden?” Helaas was het niet bij alle instanties zo eenvoudig om mijn voornaam en genderaanduiding te wijzigen. Soms was dat een proces dat niet bestond en soms was het simpelweg: “Compu’er says no.” Het systeem kon dat soort zaken simpelweg niet wijzigen omdat de database het niet aankon, omdat de interfaces niet waren berekend op wijzigingen van die velden of omdat de userinterface het niet toeliet.

Gewenste aanhef

Nu zijn wij, Sogetisten, de mensen die dit soort systemen uitdenken, bouwen, testen en onderhouden. Dat maakt ons bij uitstek de mensen die hier een verschil in kunnen maken. Bijvoorbeeld door een optie in te bouwen om dit soort persoonsgegevens eenvoudig te kunnen wijzigen. Maar ook door goed na te denken of die informatie überhaupt nuttig is om op te slaan. Als ik een boek bestel, dan heeft de verkoper mijn adres nodig om het naartoe te sturen, een e-mailadres voor de factuur, wellicht een telefoonnummer voor contact. Maar mijn gender is niet nodig voor deze transactie. “Maar hoe weten we dan welke aanhef er boven e-mails of brieven moet?” hoor ik je denken. Nou, als je graag een gepersonaliseerde aanhef gebruikt, wat let je om je gebruiker te vragen naar de gewenste aanhef of voornaamwoorden? Ruim 3 jaar geleden schreef ik mijn eerste code die echt iets deed en dat staat na al die jaren nog onveranderd in productie. Het is een aanvraagformulier voor een klantenkaart.

Neutraal antwoord

Mocht je nu echt een goede reden hebben om iemands gender te vragen en op te slaan -naar geslacht vraag je alleen in medische context – bedenk dan dat velen zich niet comfortabel voelen bij de binaire keuze tussen ‘man’ en ‘vrouw’. Geef de gebruiker dan de optie om een neutraal antwoord te geven, of beter nog een open veld waarin hen diens eigen beschrijving kan zetten. Bij Sogeti hebben we dit al in ons HR systeem. Die 'hen' in de vorige zin, heb je dat gezien? Dat was geen typefout. Het is een ander onderwerp dat ik wil aansnijden: voornaamwoorden. 

Voornaamwoorden

Dit is iets dat je in je dagelijkse leven kan toepassen: maak voornaamwoorden bespreekbaar: ook als je zelf prima voelt bij het gender dat je na je geboorte bent toegewezen. Zet ze eens op een naambadge of op een voorstelslide in een presentatie. Door voornaamwoorden bespreekbaar te maken, maak je het mensen om je heen makkelijker om hun voornaamwoorden te wijzigen. Bijvoorbeeld omdat ze aan een gendertransitie beginnen. Of omdat ze zich niet thuis voelen in de man/vrouw hokjes, het zal je verbazen hoeveel mensen in onze digitale wereld henzelf als non-binair identificeren.  Als iemand je vraagt om andere of neutrale (hen in enkelvoudsvorm wordt steeds gebruikelijker), respecteer dat en wees niet bang om fouten te maken. Van fouten maken leer je, en als iemand je verbetert in welke voornaamwoorden je voor hen gebruikt: dan betekent dat deze persoon zich veilig genoeg voelt om je hierop aan te spreken. Dat is precies wat ik met dit blog wil bereiken: een wereld waar iedereen zich veilig voelt om te kunnen zijn wie zijn, zonder dingen te verbergen. Of dat nu op kantoor is, op de sportclub of waar dan ook. 

Dit artikel is gebaseerd op de presentatie die ik gaf op HackerHotel 2020.

Werken bij Sogeti?

Sogeti omarmt diversiteit en inclusiviteit! Wil jij meer weten over werken bij Sogeti? Neem dan contact met mij op of bekijk de vacatures.

Naar vacatures

Stel gerust je vraag!