Investeren in je collega’s bij de klant

Tosca engineer Nanette

Nanette werkt al 12 jaar bij Sogeti

In 12 jaar tijd heeft Nanette Pennings zich testautomatisering eigen gemaakt en mag zich nu, met recht, Tosca specialist noemen. Lees hier hoe zij zich ontwikkeld heeft of bekijk onze Tosca vacature.

Bekijk Tosca vacature

Wonende in Hoogezand ben ik gestart bij 'Noordoost'. Dit is een divisie van Sogeti die werkt vanuit het satellietkantoor in Groningen en zich richt op collega’s en klanten in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. Voor mij voelt het als een dorp binnen Sogeti. Bijna iedereen kent elkaar, de lijntjes zijn heel kort en je hebt snel contact met andere disciplines. Het kantoor is klein waardoor iedereen bij elkaar zit: sales, management en professionals. 

Specialiseren in testautomatisering

Ik heb niet altijd bij Noordoost gezeten. Toen ik me wilde gaan specialiseren in testautomatisering ben ik overgestapt naar de unit Test Automation. Al die tijd ben ik grotendeels in de regio blijven werken. Je manager probeert daar altijd wel rekening mee te houden. Het belangrijkste is natuurlijk wel dat je het zelf aangeeft. Ik heb veel verschillende opdrachten gedaan bij veel verschillende klanten. Een greep is KPN, DUO, Kadaster, Aegon. Ik vind mezelf niet zo geschikt voor de kortere opdrachten, meer voor de middellange. Maar na een jaar of 2 verloopt mijn houdbaarheid, en zoals ik dat altijd zeg: "na 2 ½  jaar mag het vuilnis wel naar buiten." Ik zit niet voor niets in de detachering. Ik vind het leuk om naar verschillende klanten te gaan en om te investeren in de collega’s bij de klant.

Goede begeleiding en opleiding

Op een gegeven moment werkte ik voor een softwarebedrijf dat een eigen applicatie had. Hier werd nogal wat aan gesleuteld. Als gebruiker van het systeem, was ik de meest aangewezen persoon om het te gaan testen. Daar heb ik de grondbeginselen van het testen geleerd. Ik vond dat zo leuk dat ik voor mezelf besloot: over 5 jaar ben ik tester. Mijn cv stond op Monsterboard en binnen een week had ik drie aanbiedingen op zak, waaronder die van Sogeti. Mijn toenmalige collega zei: als je bij Sogeti terecht kan, dan moet je dat doen. Ze hebben goede begeleiding en opleiding. Dat advies heb ik heel braaf opgevolgd en nu 12 jaar later heb ik nog absoluut geen spijt.

Ik ben een slurpertje

Ik wil blijven groeien, ik word blij als ik nieuwe dingen leer. Na de start bij Sogeti heb ik een verkort traject van de basisopleiding gedaan, gecombineerd met een leergang naar testprofessional en aangevuld met trainingen voor testautomation. Inmiddels heb ik een zodanige expertise opgebouwd in Tosca dat ik er zelf trainingen in geef. Zowel voor collega’s als voor klanten. Trainingen geven is voor mij de kers op de taart. Het geeft een heleboel energie. Daarbij geef ik ook nog klantdemo’s. Uiteraard wil ik blijven doorgroeien. Ik ben dan ook mijn horizon aan het verbreden naar andere tools bijvoorbeeld Selenium, Cucumber en basis JAVA.

Sogetisten en maatschappij

Een van de dingen die me na een tijdje begon op te vallen is dat ik de Sogetisten er zo uit weet te pikken. Dit komt door de manier van doen. Loop je rond op een afdeling, dan maken ze oogcontact. Heb je een vraag, dan helpen ze meteen. En in gesprekken is het taalgebruik is heel normaal – niet allemaal dure woorden. Deze warmte en hulpvaardigheid zie ik ook terug in de manier waarop we ons inzetten voor de maatschappij. Er zijn verschillende initiatieven. Zo organiseren we jaarlijks een Super Opkikkerdag. We organiseren het Kidbit festival waarin jongen kinderen kunnen kennismaken met de IT, en is er het Micro:bit project waar we scholen helpen in het geven van IT-onderwijs. Als ik daar dan deel van uitmaak, ben ik toch altijd weer trots.

De favorieten van Nanette:

  • Apps: Waze, Puzzle apps (logische, escape room-achtige) 
  • Websites: Tweakers.net (beetje op de hoogte blijven), Nu.nl (koppensnellen)
  • Gear: mijn verticale muis (hmm, misschien een beetje nerdie, maar heeft mij wel een hoop problemen bespaard sinds het thuiswerken)
  • Film: The Shawshank Redemption
  • Muziek: hangt van de stemming van de dag af, varieert van Michael Kiwanuka tot Pearl Jam, maar ook van de bezigheid op dat moment, als ik moet concentreren zet ik vaak Game-muziek op. Die muziek is gemaakt om lang geconcentreerd bezig te zijn.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden?

Wil je meer weten over Tosca of Testautomatisering? Op 1 oktober organiseren wij de QX Day. Meld je vandaag nog aan.

Weet jij al alles over Tosca? Neem contact op of bekijk de vacatures.

 Vacatures.
 

Kan ik je helpen?