Mart de Graaf werkt aan ethische etiketten bij software ontwikkeling

Mart de Graaf

Mart de Graaf (24) is een scherpzinnige en ambitieuze Senior Software Engineer die bekend staat om zijn droge humor. Zijn uitstekende verdiensten, bij een belangrijke klant, leverden hem een nominatie op in de Young Sogetist Of The Year-verkiezing , en hij is vastbesloten deze te winnen.

Waar ben je op dit moment mee bezig bij Sogeti?

“Op dit moment word ik ingezet bij een klant, waar ik software ontwikkel voor de elektronische dienstsystemen. Met het team bouw ik voornamelijk aan de voorkant van de systemen, het deel dat de gebruikers zien. Bij deze applicaties is het belangrijk dat ze een hoge beschikbaarheid hebben en dat de gegevens van gebruikers niet verloren gaan als het onderliggende systeem onverhoopt even niet werkt.”

Wat typeert jou tijdens zo’n opdracht? 

“Ik denk veel na over hoe we onze producten kunnen optimaliseren voor onze opdrachtgevers. Dat wordt blijkbaar gewaardeerd, want het is waaraan ik mijn nominatie voor de Young Sogetist Of The Year-verkiezing te danken heb. Mijn voormalige opdrachtgevers bij een vliegmaatschapij, waar ik een tijdje ben ingezet als software engineer, nomineerden me met de motivatie: ‘Mart levert een toevoeging aan de innovaties van ons bedrijf die we bij nog geen enkele andere developer hebben meegemaakt’.”

Wat betekent deze nominatie voor jou?

“Ik vind het harstikke tof dat ik genomineerd ben! Ik ben vrij competitief en geef altijd vol gas op het moment dat er iets te winnen valt. Naast een leuke competitie zie ik de Young Sogetist Of The Year-verkiezing als een interessante stap binnen Sogeti. Ik zie het als een kans om mijn ambities te verwezenlijken: bruggen slaan tussen mensen en techniek.”

Komt die ambitie ook terug in jouw Innovatie-opdracht?

Mart de Graaf
“Zeker weten! Ik werk aan een project over ethiek in software-ontwikkeling, een thema waarvan ik het belangrijk vind dat het bespreekbaar wordt gemaakt. Ontwikkelaars zijn in mijn ogen verantwoordelijk voor de code die ze schrijven. Onder het mom ‘de klant is koning’ is de verleiding soms groot om de kortste weg te nemen bij het programmeren. Juist daarom is het zo belangrijk dat we binnen ons vakgebied blijven nadenken over het maken van de juiste keuzes.”

Heeft jouw gevoel voor ethiek ook bijgedragen aan jouw keus voor Sogeti als werktgever

“Sogeti voelde inderdaad direct als de juiste keuze. Je krijgt er genoeg vrijheid om je doelen te behalen en iedereen die inzet toont krijgt de kans om zich snel te ontwikkelen. Ook de goede sfeer en de activiteiten die worden georganiseerd, maken het leuk. De regelmatige pizzasessies bij de vestiging in Groningen bijvoorbeeld zijn voor mij een groot pluspunt. Bij deze sessies is kennisuitwisseling met mijn collega’s en op ontspannen wijze overleg voeren, key en… er is pizza!”

Wat is het mooiste moment in je carrière tot nu toe?

“Ik vind alles van mijn werk leuk! Maar als ik echt een hoogtepunt moet noemen, dan is het toch wel dat ik tijdens mijn werk bij de klant (vliegmaatschapij) met vliegtuigen bezig mocht zijn. Bovendien kon ik daar met spannende nieuwe technologieën werken, zoals chatbots, facial recognition en Internet of Things. Met dat laatste kan bijvoorbeeld inzichtelijk worden gemaakt waar de servicewagens van de klant zich op het terrein bevinden;dit zijn hele interessante innovaties om mee te werken.”

Wat brengt de toekomst jou?

“Ik zou graag binnen Sogeti carrière maken en blijven nadenken over manieren om het vakgebied te innoveren. Mijn doel is om de technische en menselijke kant van IT aan elkaar te verbinden. Daarnaast beleef ik veel plezier aan het spreken voor groepen en aan het coachen van collega’s. We komen immers het verst door van elkaar te leren!”

Met jouw passie aan de slag bij Sogeti?

Wil jij net als Mart kansen grijpen om snel te groeien in je vak? Wij zijn benieuwd naar je passies. Kijk alvast eens op de vacature pagina of we een leuke baan voor je hebben of laat onze recruiters je adviseren en helpen.

Naar vacature pagina
Profielfoto Mart de Graaf
Senior FullStack Developer Microsoft
Phone number: +31 886 606 600