Door: Aagje Voordouw, Organisatiedeskundige Hogeschool Windesheim. Donderdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag! Een mooi moment om nog maar eens mijn oproep te herhalen: meer vrouwen in de IT. De komende twaalf jaar zijn er – schrik niet – zo’n 120.000 nieuwe medewerkers nodig in de technologische sector. Dat gat wordt niet gedicht met de inzet van mannen alleen.
Waarom haken vrouwen af voor IT?
Ongeveer de helft van de meisjes op het VO kiest een NT-profiel. Wow, denk je dan, wat een potentieel. Maar slechts 26% kiest uiteindelijk een STEM-opleiding (Science, Technology, Engineering, Mathematics) en daar weer 27% van komt daadwerkelijk terecht in de techniek. En dan heb ik het nog niet over het verloop binnen de organisaties. Zoveel vrouwen haken al na een paar jaar af. Wat is dat toch? Met mijn collega's Inge Strijker en Caroline Oosterkamp van de Hogeschool Windesheim doe ik onderzoek naar het binnenhalen en binnenhouden van vrouwen in de IT om uiteindelijk een toolbox met effectieve maatregelen samen te stellen.

Waar komt die gender gap vandaan?
We zien dat er veel mooie initiatieven zijn om meiden te enthousiasmeren. Bijvoorbeeld TechYourFuture, Vrouwen en Technisch Hoger Onderwijs (VHTO) expertisecentra voor onderwijs in bèta en technologie. Bedrijfsleven en onderwijs zoeken elkaar ook steeds vaker op.
Er gebeurt van alles, maar – beste beleidmakers – het moet worden belegd. Diversiteit moet gedragen worden door beleid. Bij Sogeti hebben ze dat begrepen. Daar wordt gewerkt met een serieus diversiteitsbeleid en een duidelijk doel: meer vrouwen in de tent.
Een mooi voorbeeld is Girlsday, waarbij meisjes kunnen ervaren dat IT leuk is en zeker ook een vak voor vrouwen. Geweldig!
Dat veel organisaties het bewustzijn niet vertalen naar strategie en beleid is maar één reden voor de gender gap. Er heerst ook een hardnekkig cultureel virus. Zoals het idee dat mannen nu eenmaal beter zijn in IT. En dat vrouwen zich dus meer moeten bewijzen.
En wat te denken van de typisch Nederlandse opvatting – bij zowel mannen als vrouwen! – dat de home centered lifestyle (de kinderen, zieke ouders) toebehoort aan vrouwen. En daarmee dus ook vaak het deeltijdwerk.
Focus op diversiteit en gelijkheid
Terug naar Sogeti. 15% is daar vrouw. Ik ben met je eens, dat is niet veel. Maar het is aanzienlijk meer dan het gemiddelde van 9% in de IT. En dat komt denk ik door de serieuze aanpak en het podium dat dit onderwerp krijgt in de organisatie.
Laatst was ik er te gast tijdens een brainstormavond over dit thema. Zeker twintig vrouwen waren er, met superveel inbreng, vanuit alle hoeken van het bedrijf. Hoe kunnen we de uitstroom van vrouwen tegengaan en de IT-sector nog aantrekkelijker maken, was de vraag. En de oplossingen gingen van het elkaar steunen als vrouwen in de organisatie tot mentoring, tot gender bias trainingen, tot blinde cv’s naar klanten sturen en openheid over salarissen. De ideeën tuimelden werkelijk over elkaar. Maar de belangrijkste conclusie was toch: zet ons vrouwen nou niet extra in de spotlights, we zijn niet zielig, ga uit van onze kracht en focus op de gelijkheid.
Vrouwen, de IT heeft jullie nodig!
Ik vond het een mooie, hoopvolle avond. Hoopvol voor al die meiden die de IT interessant en uitdagend vinden, en het fijn vinden over de inhoud van hun werk te praten. En hun talent daar willen ontplooien. De IT-sector heeft jullie hard nodig. Hoopvol ook omdat de vrouwen elkaar nu al steunden door naar elkaar te luisteren en elkaar tips te geven. Bij een bedrijf als Sogeti zie ik genoeg meiden die hun draai hebben gevonden en op waarde worden geschat.

De vrouwen van de brainstormavond besloten trouwens dat het leuk zou zijn om een weekend met elkaar weg te gaan. ‘Maar dan moeten de mannen ook mee’, was de conclusie. En dat is dit hele IT-verhaal in een notendop. Of – om Thé Lau te citeren:
‘Iedereen is van de wereld, de wereld is van iedereen’.
Meer weten over diversiteit bij Sogeti?
Wil je meer weten over het diversiteitsbeleid bij Sogeti neem dan contact op via onderstaande gegevens. Ben je opzoek naar een baan in de IT kijk dan op de vacature pagina. Om de volledige infographic over diversiteit te downloaden als PDF klik je op onderstaande knop.