Paul Microsoft project

Nieuwe rekenmethode voor energielabels

Teamwork

Paul Kamps werkt als software developer in het Energy Performance of Buildings Directive team aan het doorontwikkelen van de Nederlandse database voor opslag van energielabels (EP-Online). Lees zijn blog of bekijk de vacatures en kom bij ons team.

Naar vacatures

De NTA-8800 versie 2022

Toen ik bij het project kwam was EP-Online een grote monolithische en verouderde applicatie. Peter Zaal en Piet Vredeveld, beide Sogetisten, hebben bij de start van het traject een plan uitgewerkt om de applicatie op te knippen. Zodat de architectuur moderner en beter door te ontwikkelen is. Het traject bestond voornamelijk uit het lostrekken van de oude applicatie in kleine API’s die elkaar aanroepen en data uitwisselen. Deze losgekoppelde API’s stellen ons nu in staat om makkelijk de nieuwe ontwikkelingen bij te benen. We draaien onder andere nu al in .NET 6.0. Het project is extra leuk omdat het een directe invloed heeft op eigenlijk elke woningbezitter in Nederland. Iedereen is tegenwoordig verplicht om een energielabel aan te vragen bij de verkoop van hun woning. Zo komt een heel groot gedeelte van Nederland direct of indirect in aanraking met onze software. 

Werken volgens SCRUM methodiek

Het team bestaat momenteel uit drie ontwikkelaars en één tester vanuit Sogeti. Daarnaast vanuit DICTU een testautomatiseerder en de SCRUM-master. Onze Product Owner is werkzaam vanuit RVO, voor hen realiseren wij het EP-Online project. We zijn een dynamisch team wat goed en snel met elkaar kan schakelen. Binnen het team werken we met de SCRUM methodiek in sprints van drie weken tijd. 

Wat we beloven maken we waar 

Het succes van het project komt vooral door de korte lijntjes die wij met de business hebben. We communiceren en schakelen snel wanneer dit nodig is. Inmiddels hebben wij een bewezen staat van dienst richting de klant. Zij weten  dat wat wij beloven ook echt wordt opgeleverd. Het team staat achter de commitment die wij afgeven. Wij zorgen ervoor dat we dit ook halen. Mocht er echter een situatie voorkomen waarin blijkt dat dit mogelijk niet het geval is, schakelen wij met onze klant en worden er passende oplossingen voorgedragen. 

Mooi teamwork met Discord

Waar wij als team trots op mogen zijn is de soepele omschakeling naar het thuiswerken. We maakten al deels gebruik van Discord om te communiceren met collega’s als ze niet op kantoor werkten. Toen we ineens allemaal thuiszaten door corona, zorgde Discord voor een goede overgang. Doordat Discord werkt met kanalen waarin teamleden kunnen zitten is het eenvoudig om in groepen te overleggen. Wij als team werken vaak in één kanaal, iedereen is zo bereikbaar. Wanneer je met één of meerdere specifieke collega’s moet overleggen kun je naar een ander kanaal. Zo is het overzichtelijk wie waar werkt en met wie. Daarnaast bestaan er kanalen om even te ontspannen. Mensen weten wanneer iemand zit te wachten op een sociaal praatje. Wat voorheen werd gedaan bij de koffiemachine op kantoor. 

Als ontwikkelaar werken in teams?

Paul werkt als Microsoft software ontwikkelaar al een tijdje aan deze opdracht en heeft daarbij met verschillende Sogetisten samengewerkt: Peter Zaal, Piet Vredeveld, Robert Boonstra, Eric Steegers (tester), Pieter Miedema (junior ontwikkelaar), Eric Verkaik (tester) en werkt nu met Berry de Groot en Bas Brouwer. Omdat je samenwerkt leer je van elkaar en groei je extra snel zowel op software technisch vlak, als op persoonlijk vlak. Iets voor jou? Neem gerust contact op voor meer informatie of bekijk de vacatures.

Naar vacatures
 

Kan ik je helpen?

Verder lezen?

Ontdek meer verhalen van Sogeti collega's!

Naar blogs