Carolien Business Analist

Passie voor mens, bedrijf en IT als Business Analist

Fijne mix als Business Analist

Carolien Eefting werkt bij Sogeti als Business Analist. Het zit in haar systeem om automatisch processen te analyseren en hier direct oplossingen bij te bedenken. Voor haar is dit een ideale functie, omdat de mix van mens, bedrijf en IT hier samenkomt. Lees haar blog of bekijk de vcatures.

Naar vacatures

Mens, bedrijf en IT

Na het VWO ben ik begonnen met de opleiding Bedrijfskunde. Voor de minor heb ik destijds Psychologie gekozen, omdat dat het ‘denken van de mens’ mij intrigeert. Na de studie Bedrijfskunde heb ik de master HRM afgerond. Door deze combinatie van opleidingen, kwamen de aspecten mens en bedrijf samen. Na mijn studies ben ik gestart bij een IT-bedrijf, waar ik mensen te woord stond aan de telefoon. Dat werk ging me al snel vervelen. Ik kende het ‘trucje’ en wilde meer uitdaging. Na het tonen van mijn ambitie, mocht ik meewerken aan de ontwikkeling van de applicatie, waarbij ik meedraaide in het scrum team en de wens van klant vertaalde naar user stories. Tevens heb ik nog mogen testen voor de applicatie, om zo alle aspecten van app-ontwikkeling mee te krijgen. Toch zocht ik nóg meer uitdaging en ben daarom bij een ander IT-bedrijf begonnen als accountmanager. Hier kon ik niet alleen mijn passie voor het vervullen van klantwensen uitoefenen, maar kon ik ook meedenken over de bedrijfsprocessen van het bedrijf zelf. Dat vond ik ontzettend interessant om te doen. Een vriendin gaf mij de tip om te kijken naar wat een Business Analist doet en of dat niet wat voor mij was. Na wat onderzoek, leek dit écht een baan voor mij. Via via kwam ik bij Sogeti terecht en door mijn enthousiasme mocht ik gelijk op B niveau beginnen. Nu werk ik sinds december bij Sogeti als Business Analist. Mens, bedrijf en IT zijn inmiddels mijn ‘drieluik’ geworden.

“Overzicht bewaren, stakeholder management, doorpakken, doorvrágen en gestructureerd werken. Dat zijn voor mij de belangrijkste taken als Business Analist.”

Bewaken van de wensen

Momenteel heb ik een opdracht bij een gemeente in Noord-Nederland. Ik zit bij de divisie Noord-Oost. Ik ben bij meerdere projecten betrokken en hierdoor is iedere dag anders. We zijn bezig met het verbeteren van de digitale dienstverlening van de gemeente. We onderzoeken de gebruiksvriendelijkheid en we willen de participatie verhogen, zodat de inwoners zelf ook invloed hebben. Wat ik doe binnen deze projecten is heel kort gezegd; het bewaken van de wensen van de stakeholders. Ik ga in gesprek met de stakeholders en ik achterhaal de wensen. Vervolgens zet ik het proces op en dit stel ik voor aan het team. Als zij er akkoord mee zijn dan gaan we aan de slag. Tijdens het project blijft het bewaken van wensen belangrijk. Bovendien monitor ik continue of zaken correct doorgevoerd worden en zo niet, dan stem ik dat weer af met het team. De belangrijkste punten van mijn werk zijn dus: overzicht bewaren, stakeholder management, doorpakken, doorvrágen en gestructureerd werken.

Doorgroeien bij Sogeti

Binnen Sogeti zijn er zóveel ontwikkelmogelijkheden, zowel op communityvlak als vakinhoudelijk. Zelf heb ik onlangs een Business Analist workshop gedaan waar ik weer nieuwe handige methodieken heb geleerd. En net als deze workshop zijn er nog zoveel meer mogelijkheden. Mijn voornemen is om alle handige theorieën en methoden te noteren voor mezelf, zodat ik ze altijd bij de hand heb en kan toepassen als dat nodig is. Ook lijkt het me ontzettend tof om, als ik een mooie verzameling heb, deze kennis te delen door stukken te gaan schrijven. Of, in verre toekomst, zelfs lezingen te gaan geven. Bovendien sluit ik mij aan bij verschillende Guilds van Sogeti. Dit zijn groepen binnen Sogeti met mensen die dezelfde interesse hebben voor een bepaald vak. Ook heb ik me aangesloten bij Young Sogeti.” Dit is voor alles Sogetisten onder de 32 jaar. Met én voor deze Sogetisten worden veel leuke of leerzame evenementen georganiseerd.

“Net als binnen mijn werk blijf ik me graag ontwikkelen en ben ik steeds opzoek naar nieuwe uitdagingen.”

Doen wat je leuk vind

In mijn vrije tijd ben ik druk bezig met het leren van talen, waaronder nu Spaans. Maar ook ben ik veel bezig met culinaire activiteiten. Gerechten bereiden en daar wijn bij zoeken, vind ik leuk om te doen. Voor mijn wijnkennis volg ik wijncursussen, waar ik nog druk mee bezig ben. Net als binnen mijn werk blijf ik me graag ontwikkelen en ben ik steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen. Dit is al zo, van jongs af aan. Op mijn veertiende moest ik voor school vrijwillige werkuren maken. Ik wilde graag iets doen wat ik ook écht leuk vond, dus niet achter de kassa bij de Kruidvat. Onze lokale sportschool had mooie ruimtes om dansles te gaan geven, dus ik heb binnen de gymvereniging een dansschool opgezet. Na die periode ben ik doorgegaan met lesgeven. Toen ik vijf jaar later stopte met het geven van lessen, had ik de dansschool weten te vervijfvoudigen. Net als nu, was ik destijds al bezig met regelen en zorgen dat alles soepel loopt. Ik heb dus echt mijn plek gevonden bij Sogeti als Business Analist.

De favorieten Carolien:

  • Apps: Duolingo, Vivino, Zalando en Pinterest
  • Websites: JamieOliver.com
  • Gear: Kookboeken, kookgerei, wijn accessoires en camera van mijn telefoon voor foto’s van mijn gerechten
  • Film: Jurassic Park/World
  • Muziek: Van ABBA tot Beyoncé

Baan vol afwisseling

Ben jij op zoek naar een baan vol ontwikkelmogelijkheden? Neem dan gerust contact op voor een kop koffie óf bekijk de vacatures. Irma kan je er alles over vertellen. 

Naar vacatures

Deel het verhaal van Carolien

Kan ik je helpen?

Irma Jongman Sogeti Recruiter
Phone number: +31652327382

Verder lezen?

Ontdek meer verhalen van Sogeti collega's!

Naar blogs