Jeanine SAP Tester

SAP Tester stappenplan naar succes

SAP Test Engineer in vijf stappen

Jeanine Hoogerbrug hoopt dat veel (toekomstige) collega’s zich bij haar gaan voegen in Sogeti’s groeiende SAP Testing Community. Hoe je dit kan bereiken, legt ze uit in haar blog. Direct solliciteren?

Naar vacature

SAP Testen is groeiend vakgebied

Anderhalf jaar na mijn opleiding tot Agile Test Engineer zie ik dat het vakgebied van SAP Tester steeds meer terrein wint buiten en binnen Sogeti. Logisch, want het is een hele interessante vorm van testen! Zo ben ik op dit moment met veel plezier een SAP Testanalist voor de Nederlandse Spoorwegen en zit ik heel dicht bij het vuur wat betreft bedrijfsprocessen en hoe de NS functioneert achter de schermen. Ik merk ook dat mijn testactiviteiten en kwaliteitsbewaking een positief effect hebben op het werkplezier van collega’s en de efficiëntie van de NS-eindgebruikers die dagelijks binnen SAP aan de slag zijn. Meer snelle details rondom de inhoud van SAP Testing kan je vinden in de blog van Pim, maar hoe kan je jezelf goed voorbereiden voor een dergelijke SAP Testing functie? 

Watch Vlog Jeanine Hoogerbrug on YouTube.

Kortgezegd heb ik 5 herkenbare stappen genomen: traineeship testen, zelfstudie, community life, op opdracht gaan en kijken naar het toekomstperspectief. 

Stap 1: Traineeship Testen (én het nieuwe Traineeship SAP Testing!)

Als het vak van Tester nieuw voor je is, dan biedt Sogeti een erg mooie en goedgevulde basisopleiding aan - het traineeship. In de blog van Kevin is te lezen waar deze onder andere uit bestaat. Ik volgde de standaard cursussen én kon mijn eerder gestarte vak “Inleiding Informatiekunde” aan de Open Universiteit afronden. Tijdens dit vak kwam ik in aanraking met bedrijfsinformatiesystemen en hoe IT de mens dient. Het was daarom een aangename verrassing toen ik tijdens de laatste, fysieke (want pre-corona) Careermarket bij Sogeti hoorde over de SAP Testing Community. Een testgebied dat zich richt op bedrijfsprocessen en daarmee letterlijk een inkijkje geeft in de belangrijkste onderdelen van wat een bedrijf nodig heeft om staande te blijven. Geen expliciete noodzaak voor obscure technische kennis, maar wel oog hebben voor de eindgebruiker en het ondersteunen van de bedrijfsvoering en het toekomstbestendig maken van een systeem. Dat is wat een SAP Tester nodig heeft en samen met mijn voorliefde voor praktisch nut en efficiëntie verhogen, had ik mijn ‘testing niche’ gevonden!

Het aangeven van focus binnen mijn groei als tester was erg waardevol. Uiteraard doe ik ook nog steeds graag een brede basiskennis (o.a. trainingen als API Testing, Business Analyse en Testdata Management), maar het bracht rust en focus om een specialisatiegebied te hebben. En sinds 2021 wordt dit wellicht nog makkelijker door de komst van het specifieke SAP Testing Traineeship! Als het in 2020 al had bestaan, dan had ik het zeker gevolgd. De combinatie van het brede, bestaande Traineeship én de verdieping in SAP heeft een mooi programma opgeleverd en ik hoop dat velen het zullen gaan volgen.

Stap 2: de studerende (beginnend) SAP Tester

Aan het begin van mijn Sogeti carrière koos ik voor op SAP gerichte zelfstudie naast de basisopleiding. En voor SAP is er gelukkig veel te vinden. Zo hebben we bij Sogeti een “SAP Testing Corner” met allerlei links naar leerzame sessies over SAP en is ook het grotere “NEXT” platform beschikbaar voor een flinke hoeveelheid trainingen over uiteenlopende onderwerpen. Ik heb flink rondgestruind in Sogeti’s eigen SAP Sandbox. En met focus op SAP-testautomatisering heb ik workshops gevolgd van onder andere de tools Tosca en Worksoft. Op dit moment zoek ik de verdieping in de SAP-wereld via de de officiële SAP Learning Hub. Zo ben ik nu zelf bezig met een S/4HANA certificeringstraject en het is een schat aan leerzame informatie. Door mezelf extra te verdiepen in SAP gaf ik richting aan mijn carrière als Tester en liet ik Sogeti weten dat hier mijn interesse lag. En dat zorgde ervoor dat Sogeti mij gerichter kon helpen om dit ook waar te maken.

Stap 3: Community life

En om even voort te borduren op het aangeven van je interesses: betrek je collega’s bij je opleiding en carrièrevorming! Sogeti staat bekend om zijn casual omgangsvormen en hoge mate van aanspreekbaarheid. Collega’s willen vaak helpen en zijn een bron van kennis die je goed verder kunnen helpen. Het is dus altijd slim om ook eens te gaan kijken bij de verschillende Guilds binnen Sogeti (en ja, er is natuurlijk ook een SAP Testing Guild/Community!) en te horen waar collega’s mee bezig zijn. Via directe collega’s of collega’s bij Sales kun je veel te weten komen over het type opdrachten dat wordt aangeboden, de klanten die gebruik maken van bepaalde (SAP) systemen of de extra trainingen die men aanraadt. En als je een intensievere samenwerking met ervaren collega’s zoekt, er is ook een coaching/mentoring Guild: SoGrow. Hier kun je aankloppen voor uiteenlopende (vooralsnog test) kennisgebieden en de samenwerking aangaan om samen meer te halen uit een (nieuwe) opdracht. 

Kortom: besteed tijd en aandacht aan je opleiding en kennisvermeerdering, maar onderschat de toegevoegde waarde van collegiale steun zeker niet. En het is ook nog eens ontzettend gezellig!

Stap 4: Opdracht binnen een SAP-omgeving: met grote stappen vooruit

Na onder andere het traineeship, overige trainingen, workshops, presentaties en netwerken komt uiteraard de grootste leermeester: een SAP-opdracht! Zowel je SAP-kennis en sociale vaardigheden zullen hier tot uiting moeten gaan komen. Laat van je horen bij Sales-medewerkers die werken met SAP-klanten (denk bijvoorbeeld aan Nationale-Nederlanden, PostNL, KLM, Asics of Jumbo) of klop aan bij collega’s die al op een SAP-opdracht zitten. Ook de SAP Testing community wil je hier zeker bij helpen met goede suggesties. Zelf heb ik vlot na het afronden van mijn basisopleiding een aanstelling bij ProRail bemachtigd. Als Young Professional kreeg ik hier de kans om rustig de ‘look-and-feel’ van SAP te leren kennen en om mijn testautomatiseringsvaardigheden te trainen. Via SAP’s eigen tool CBTA moest ik korte handelingen automatiseren en dit bracht mij in aanraking met verschillende processen die kunnen voorkomen bij een klant (bv. het invullen van een urensheet of het goedkeuren van een geplaatste order).
En deze ervaring kon ik ook bij mijn volgende opdracht bij de NS inzetten. Hier is mijn functie breder dan alleen testautomatiseren en ben ik voor één team op de inkoopketen het aanspreekpunt voor alle testwerkzaamheden. Ook begeleid ik periodes van gebruikersacceptatietesten en ontmoet ik dus écht de personen die met SAP aan de slag gaan. Dit persoonlijke element aan testen maakt mijn baan extra leuk en het voelt goed om iets te kunnen betekenen voor mensen die moeten wennen aan iets nieuws in hun eigen dagelijks werk.

Stap 5: Toekomst in een SAP-carrière

Wees niet bang dat het werk binnen de SAP Testing hoek snel gaat opdrogen: er is veel te doen! Iemand die aan de slag gaat als SAP Tester heeft genoeg uitdaging en perspectief. Zo zijn er veel verschillende klanten die werken met SAP en heeft ieder klant ook weer een eigen uitdaging (welke modules gebruiken ze, welke mate van maatwerk is aanwezig, hoe hebben zij bepaalde flows geconfigureerd, enz.). Verder bouwt SAP de komende jaren hun oudere ECC-systeem langzaamaan af voor het vernieuwde S/4 HANA systeem en dat betekent dat veel klanten hun landschap gaan updaten. Dus extra veel testwerk! Daarnaast is er binnen Sogeti ook de ambitie om testkunde rondom SAP te verstevigen en uit te breiden (zie de ontwikkeling van het eerdergenoemde SAP Testing Traineeship). Zelf wil ik ook een relevante bijdrage gaan leveren aan dit programma en ook andere collega’s met kennis over uiteenlopende SAP-modules en SAP-gerelateerde onderwerpen zijn altijd welkom om hun wijsheid te delen. Het is een carrièrepad die mij tot nu toe veel heeft geleerd en gegeven en dat gun ik eigenlijk iedere (toekomstige) collega wel!

De favorieten van Jeanine

  • Apps: Wordfeud en PocketCasts

  • Websites: NOS.nl en bak/kook websites voor recepten

  • Gear: TomTom Runner 3 Cardio Watch

  • Film: Alles van het Japanse “Studio Ghibli”

  • Muziek: Iets met een lekkere beat om op te hardlopen

Iets voor jou?

Ben je overtuigd of heb je vragen? Neem gerust contact op met Jannette of bekijk de vacature.

Traineeship Testen

Kan ik je helpen?

Jannette Willemsen Strategisch Recruitement Consultant Sogeti Strategisch Recruitment Consultant
Phone number: +31615225443

Verder lezen?

Ontdek meer verhalen van Sogeti collega's!

Naar blogs