Pim SAP Tester

SAP Testing, andere tak van sport?

Bedrijfsprocessen

Pim Hogervorst is SAP Test Engineer en neemt je mee in de belangrijkste eye-openers van dit complexe, maar vooral heel interessante, vakgebied dat kritische bedrijfsprocessen raakt. Lees zijn blog of bekijk de vacature.

Naar vacature

Ruim vijf jaar geleden begon ik na mijn studie bij Sogeti als Test Engineer. Na eerst een vliegende start te maken, door een Business Course aan de Ohio University te volgen met een groep collega's, mocht ik beginnen aan het échte werk: Testing! Mijn eerste vier jaar heb ik diverse opdrachten mogen uitvoeren. Ik heb verschillende mobiele apps en front-end websites in meerdere branches mogen testen. Maar, toen kwam mijn volgende opdracht die toch net een tikkeltje anders is: SAP Testing

Eerste indruk SAP Testing

''Zo, dat is een stuk minder visueel dan ik gewend ben... Hoe ga ik ooit al die Transaction Codes onthouden? Kunnen er nóg meer afkortingen zijn?'' Is een goede samenvatting van hoe de eerste dagen voor mij voelde. Ik begon gelijk met het notuleren van alle Transaction Codes en ruim één jaar later moet ik soms nog steeds spieken in mijn notities voor sommige codes. 

Kritische bedrijfsprocessen

SAP is een ERP bedrijfsapplicatie die in bijna alle sectoren over de hele wereld gebruikt wordt en de mogelijkheden lijken oneindig. Zoals laatst in de Sogeti Testing Thursday over SAP Testing  ook de mooie uitspraken “van gras tot glas” over Melk-producten en “from hire to retire” werden genoemd, is SAP betrokken in de hele keten van kritische bedrijfsprocessen. De complexiteit en hoeveelheid zaken waar je rekening mee moet houden in SAP ligt hoog. In het begin probeerde ik elk proces wat geraakt werd volledig te begrijpen door alle documentatie te lezen. Dit is niet vol te houden. Daarbij hoeft het ook niet want je hebt teamgenoten en een business die beiden al langer met deze processen werken. Als SAP Tester is communicatie met stakeholders daarom cruciaal om processen sneller en beter te kunnen begrijpen. Zo spendeer je minder tijd aan het lezen van lange documentatie en begrijp je het waarschijnlijk nog beter ook.

Scope van de testen

Een onderwerp wat ik heel belangrijk vind om scherp te hebben in SAP Testing is de scope van de testen. Door de vele processen die geraakt kunnen worden moet je uitkijken dat je niet weinig -maar zeker ook niet te veel - test. Dit tackle je door gesprekken te voeren met developers, met ze mee te kijken door de code/changes en door kritische vragen te stellen. Zo zorg je ervoor dat de juiste dingen getest worden en weet je ook met welke andere teams er afstemming moet plaatsvinden omtrent bijvoorbeeld ketentesten. 

Sidenote: Tricentis Tosca, de tool die wij gebruiken voor Test Automatisering, heeft hier een mooi product voor op de markt gezet: LiveCompare. Deze tool kan de code van nieuwe functionaliteit (de transporten) scannen en aangeven wat risico-gebieden zijn waar Test Automation zich op zou moeten focussen, heel interessant!

Conclusie

SAP Testing heeft wel degelijk overlap met ‘regulier’ testen. Je blijft een testanalyse, testvoorbereiding en testuitvoering doen, maar de verschillen zijn groot. Complexe ketens, waarbij meer tijd zit in testdata voorbereiden. Een oneindige lijst aan documentatie en mogelijkheden, afkortingen en Transaction Codes die om je oren vliegen. De complexe bedrijfsprocessen en de cross-team communicatie is wat dit zo'n leerzame en uitdagende omgeving voor mij maakt. En als je na verloop van tijd kunt meepraten, in afkortingen en Transaction Codes, voelt dat stiekem toch best goed.

Main take-aways

  • Het is onmogelijk om alles van SAP te snappen. Zoek uit wat belangrijk is voor jouw functie en verdiep je daarin. Gebruik daarbij de kennis van de business en collega's.
  • Hou je van complexe bedrijfsprocessen? Dan is SAP wat je zoekt.
  • Keten-testen zijn veelvoorkomend dus een Tester die van cross-team communicatie houdt is ook op de juiste plek bij SAP.

De favorieten van Pim:

  • Apps: Netflix, Flitsmeister
  • Websites: Reddit, YouTube
  • Gear: Playstation 5, Sony WH-1000XM3
  • Film: Mr. Nobody, Moon
  • Muziek: Rap, Techno

SAP Testen iets voor jou?

Hou jij van complexe bedrijfsprocessen en van cross-team communicatie? Bekijk dan de vacature of neem contact met me op. Ik laat je graag zien welke mooie projecten we allemaal uitvoeren.

Naar vacature

Deel dit artikel

Kan ik je helpen?

Jannette Willemsen Strategisch Recruitement Consultant Sogeti Strategisch Recruitment Consultant
Phone number: +31615225443

Verder lezen?

Ontdek meer verhalen van Sogeti collega's!

Naar blogs