Maaike van der Horst werkt als PMO Professional aan een Cloud migratie bij ABN AMRO en daarnaast rijd ze graag motor.

Ik kan mijn snelheid aanpassen aan mijn omgeving met daarbij de blik op dat wat komen gaat, terwijl ik af en toe in de spiegel kijk naar dat wat ik geleerd heb.

 

Maaike van der Horst

 

Applicaties migreren naar de Cloud

Team lead projectmanagement officer (PMO) bij het MatcH programma voor ABN AMRO. In dit programma worden alle (mogelijke) applicaties gemigreerd naar de Cloud. Het programma gaat nu zijn laatste jaar in en daarin staat ons nog een mooie uitdaging te wachten, zodat er geen applicaties in de oude omgevingen achterblijven.

Voor mij is dit mijn eerste klus die ik als PMO uitvoer, waarbij het programma in zijn eindfase zit. Eerder heb ik voornamelijk PMO’s opgestart bij de start van een programma. Dit geeft een andere dynamiek, maar levert mooie kansen op om nog beter te worden als programma.

Werken in een technische omgeving zonder de techniek in te duiken
Ik ben in de essentiële betekenis van het woord geen Technology Leader, dit omdat mijn werk zelf niet uit het technische onderdeel bestaat. Als PMO werk ik wel in technische omgevingen en zorg ik voor de kritische vragen, dus ook in mijn huidige opdracht bij MatcH.

Sogeti is enkele jaren geleden al gestart met grote Cloud migraties. Hierbij heb ik ervaring opgedaan met het opstarten voor een programma PMO voor de Cloud migraties. Door de samenwerking met andere Sogeti-collega’s heb ik veel kennis opgedaan, deze kennis komt mij nu goed van pas. Ik snap wat mijn collega’s voor werk doen en kan kritische vragen blijven stellen, zodat we wel dat doen waar de klant uiteindelijk het beste resultaat mee kan behalen.

Als PMO alle partijen betrekken en verbinden

Als PMO zorg ik er vanuit mijn rol voor dat alle technische mannen en vrouwen niet te ver voorop lopen met hun ideeën en oplossingen. Ik zorg voor de verbinding van de innovatie met de wens van de klant en de realiteit. Creativiteit en innovatie gebruik ik om het juiste resultaat neer te zetten waar de klant langere tijd veel waarde uit kan blijven halen.

Leren en af en toe in de spiegel kijken

Ik blijf mij ontwikkelen door middel van cursussen, zodat ik één van de beste PMO’s kan zijn. Ik vind het leuk om andere PMO’s te coachen en begeleiden bij het ontwikkelen van zichzelf, dit kan alleen als ik voldoende weet en ervaring heb. Hierdoor probeer ik mijn kennis en ervaring breed op te doen, ook door van specifieke thema's die ik extra interessant, vind veel te weten.

Van stedenbouwkundige naar werken in de IT

Ik heb zeer onbewust voor Sogeti gekozen. Ik ben tijdens de woningbouwcrisis afgestuurd als stedenbouwkundige. Door de crisis was er geen werk voor mij te vinden in mijn eigen vakgebied. Doordat ik in de stedenbouw ook altijd het project management ambieerde ben ik verder gaan kijken.

Tot een vriend van de familie (die al bij Sogeti werkte) vertelde dat Sogeti altijd goede mensen zocht en dat hij leuke kansen had gekregen om zichzelf te ontwikkelen. Aangezien ik altijd mijn eigen weg vind naar een oplossing heb ik deze mogelijkheid aangegrepen en per toeval bleek de vacature voor een PMO een uur voordat ik op gesprek kwam aan de recruitment afdeling te zijn doorgegeven. Ik was op dat moment op de juiste tijd op de juiste plaats en heb deze kans met beide handen aangegrepen.

Ruimte krijgen om nee te zeggen  

Ik heb de ambitie om zelf de strategie en richting te bepalen van een bedrijf. De volgende stap voor mij is om hier nog duidelijker aan bij te dragen door zelf eindverantwoordelijk te zijn voor een resultaat dat door het team wordt opgeleverd. Vanuit Sogeti heb ik de steun nodig om nee te mogen zeggen tegen opdrachten die niet bij dit pad passen, anders blijf ik in mijn ervaringsontwikkeling steken. Tot nu toe heb ik deze steun altijd ervaren, maar dat blijf ik nodig hebben om te komen waar ik wil komen.

Zelf richting geven aan je ontwikkeling

Vind je het fijn om gewaardeerd te worden, zelf richting te geven aan je ontwikkeling en daarmee jezelf te blijven verrijken, kijk dan eens naar de PMO-vacatures van Sogeti 

Ga naar PMO vacature

Maaike van der Horst PMO Consultant
Phone number: +31 886 606 600