Ethisch hacker Joost

Starten met een stand-up

Lees Joris' blog over zijn switch naar ethisch hacker

Joris Willemsen maakte anderhalf jaar geleden een carrièreswitch van webdeveloper naar ethisch hacker. Nogal een sprong. Lees in zijn blog hoe Sogeti hem daarbij hielp of ga meteen naar vacatures.

Naar vacatures

Nadat ik een tijd als webdeveloper werkte kwam ik tot de conclusie dat ik daarin niet verder wilde. En tja, wat dan? Om daarachter te komen heb ik een beroepskeuzetest gedaan. Daar kwam ethisch hacker uit. Met dat advies op zak, ben ik bedrijven gaan benaderen om meer te weten te komen over het vakgebied en of er mogelijkheden voor mij zouden zijn. Zo ook Sogeti. Het was meteen een goede klik. En dat is inmiddels zo’n anderhalf jaar geleden.

Afwisseling en leren

Ethisch hacken is leuk en afwisselend werk, ik ben dan ook blij dat ik de switch heb gemaakt. Wat we doen is op verzoek van de klant proberen kwetsbaarheden bloot te leggen en dan inbreken. Het is heel afwisselend omdat de opdrachten kort duren en elk bedrijf zijn eigen systemen heeft. Je hebt er veel technische kennis voor nodig; zowel in de breedte als in de diepte. Door mijn achtergrond als webdeveloper, richt ik me vaak op de website. Het leukste vind ik als het een grotere opdracht is waar we met meerdere mensen aan werken. Dan kan ik leren van mijn teamgenoten. Naast het leren in de praktijk, heb ik bij Sogeti ook verschillende cybersecurity certificeringen behaald.  

Starten met een stand-up

Het team is ongeveer 35 man groot. Het is een hecht team met een goede sfeer. Elke ochtend houden we een stand-up. We bespreken de werkzaamheden en kijken of we elkaar nog ergens mee kunnen helpen. Als er keuzes gemaakt moeten worden, proberen we dat ook zoveel mogelijk samen te doen. Op een gemiddelde dag zijn er 12 man op kantoor in Vianen. We zitten daar in een speciale afgeschermde ruimte vanwege de gevoeligheid van ons werk. Dit versterkt de band ook. Met de teamleden die gedetacheerd zijn houden we de band via Slack of Teams. En natuurlijk regelmatig activiteiten buiten het werk. Een game-avond met een escape room of samen een terrasje pakken.

Op mijn plek als ethical hacker

Een goede sfeer is heel belangrijk voor mij. Die is er bij Sogeti. Ik leer veel nieuwe dingen en voel me gewaardeerd. Er is veel afwisseling. De arbeidsvoorwaarden zijn goed, zo kan ik redelijk mijn eigen dagindeling bepalen, wordt geprobeerd iedereen in zijn of haar eigen regio op opdracht te krijgen en zijn er goede opleidingsmogelijkheden. Werken met technologie en vraagstukken oplossen vindt iedereen in ons team supertof om te doen. Dat verbindt ons. Ik zit hier helemaal op mijn plek.

Joris’ favorieten

  • Apps: Spotify en WhatsApp
  • Websites: Nu.nl en Reddit.com 
  • Gear: Horloges en een DJ set 
  • Film: Inception (film), Narcos (serie) en Ozark (serie)
  • Muziek: DJ's zoals Martin Garrix, Sick Individuals en Dannic

Wil je meer weten over werken in het team van Cybersecurity?

Kom een (virtuele) kop koffie drinken of solliciteer meteen.

Naar vacatures

Deel dit artikel

Kan ik je helpen?

Sogeti Sigrid van t klooster Lead Recruiter
Phone number: +316 53261400