Senior Agile Tester Boyd

Test Automation en Testen zijn fundamenteel anders

Een andere skillset

Testen is fundamenteel anders dan Test Automation en daar moet je bewust van zijn, vindt Boyd Kronenberg.  Lees het in de blog van Senior Agile Tester Boyd of bekijk de vacatures!

Naar vacatures
 

Voortbordurend op LinkedIn

Afgelopen week deelde een collega een bericht op LinkedIn waarin hij schreef dat Test Automation anders is dan Testen. Ik ben het hier mee eens en voeg hier graag wat aan toe. Het is niet alleen zichtbaar anders, het is een totaal ander proces in je hersenen. Tijdens je werkzaamheden moet je je daar bewust van zijn.

Exploratief testen activeert creativiteit

Wanneer je aan het exploratief testen bent, ben je bezig met dekking en risico's. Naar mijn mening zal een goede exploratieve testsessie je creativiteit activeren. Deze creativiteit stelt je in staat om onderdelen van het systeem te testen waar je vooraf niet aan had gedacht. Daarmee vergroot je de dekking. Dit proces blijft zich herhalen tot de tijd op is of wanneer de acceptatiecriteria zijn behaald. Door dit creatieve proces heb je de dekking vergroot en beter inzicht gekregen in risico’s. Dit laat de kracht zien van exploratief testen (en waarom testen niet kan worden geautomatiseerd). 

Testautomatisering vraagt om andere skillset

Het inzetten van automatisering in het testproces focust zich echter vaak op het automatiseren van (bestaande) testscenario's en testcases. Het raakt dezelfde requirements als bij de exploratieve testsessie, maar dan sneller, vaker en via een stabiel proces (en nog veel meer redenen, maar dat is niet het punt). Terwijl je het ene na het andere scenario automatiseert, gebruik je de cognitieve functies van de hersenen voor een ander doel. Je gebruikt ze om slimme en efficiënte oplossingen te vinden om, door middel van geautomatiseerde checks, testgevallen te automatiseren. Dit vereist niet alleen een andere skillset vergeleken met testen, het vereist een totaal andere manier van denken. Je bent namelijk bezig met hoe je de test moet automatiseren in het gebruikte test framework. Bovendien moet je zorgdragen dat de code gemakkelijk is om te lezen en te onderhouden. Dit heeft niets meer te maken met de kwaliteit van de applicatie die je test. Dus als je aan het automatiseren bent, ben je minder gefocust op dekking en risico’s.

Als tester leg je de brug tussen IT en mensen

In 2017 ben ik in aanraking gekomen met het testvak. Achteraf een schot in de roos. Een mooi vervolg op mijn studie communicatie- en informatiewetenschappen. Nadat ik de nodige ervaring in het testvak had opgedaan bij diverse klanten van Sogeti, ben ik me gaan verdiepen in het toepassen van automatisering in het testproces. Ik haal er veel energie uit als ik het voor elkaar krijg om een belangrijk en ingewikkeld testscenario te automatiseren (soms met wat hulp). Desondanks wanneer je werkt aan testen én automatiseren moet je zorgen dat je jezelf niet verliest in het automatiseringsdeel. Begrijp me niet verkeerd, het is een belangrijk deel, maar het gaat hierbij om de juiste balans! Te veel aandacht voor automatisering leidt ertoe dat jouw kwaliteit-gefocuste-benadering naar de achtergrond verschuift. Dit is niet altijd iets slechts, maar het is belangrijk dat je je hier bewust van bent. Dus zorg ervoor dat je je niet verliest in het automatiseren en blijf focussen op de kwaliteit van het systeem dat je test.

De favorieten van Boyd:

  • Apps: NOS Teletekst en BaconReader
  • Websites: Tweakers.net en Google
  • Gear: Nintendo Switch
  • Film: Sciencefiction en psychologische trillers
  • Muziek: Hardstyle

Spreekt de IT jou aan?

In de IT zijn allerlei soorten mensen nodig. En heel belangrijk: geen twee dagen zijn hetzelfde en het geeft je ontzettend veel energie. Bij Sogeti is volop uitdaging en alle ruimte voor nieuwe kansen. Heb je interesse? Ga dan eens in gesprek met mij of iemand anders van Sogeti. Samen kunnen we met jou goed kijken wat bij jou past. Wie weet wat eruit komt! 

Vacatures Testen Contact Boyd

Deel het verhaal van Boyd

Kan ik je helpen?

Jannette Willemsen Strategisch Recruitement Consultant Sogeti Strategisch Recruitment Consultant
Phone number: +31615225443

Verder lezen?

Ontdek meer verhalen van Sogeti collega's!

Naar blogs