Tot in detail uitzoeken hoe iets werkt

DevTester Bas

De IT-wereld voor Bas

Testautomation engineer Bas Maas ziet een zich snel ontwikkelende wereld waar je je nooit hoeft te vervelen. Lees zijn blog of bekijk jouw mogelijkheden.

Naar vacatures

Ik wil graag uitgedaagd worden

Ik heb de studie Technische Bedrijfskunde afgerond en ben toen voor mijzelf begonnen in de sport als Personal Trainer en coach. Nadat ik erachter kwam dat ik hier niet verder in wilde, stond ik voor m’n gevoel met lege handen. Ik had geen idee wat ik wilde doen. Een vriend van mij was net klaar met studeren en hij wilde in het testvak stappen. Hoe meer hij mij vertelde over deze wereld, hoe enthousiaster ik werd. Van nature ben ik iemand die uitzoekt hoe iets werkt als ik het interessant vind. Dit zat er als kind al in. In groep 8 was ik bijvoorbeeld al bezig met Photoshop, HTML en CSS om een eigen website te bouwen voor een spel dat ik veel speelde. Daarbij wil ik altijd uitgedaagd worden. Met deze karaktereigenschappen zag ik een goede match met de IT-wereld: een zich snel ontwikkelende branche waarin je je nooit hoeft te vervelen. 

Sogeti is voor de lange termijn

Toen ik besloot dat ik de stap wilde maken naar het testvak, ging ik om mij heen kijken bij welke bedrijven dat zou kunnen. Een belangrijk criterium voor mij was dat ik voor een detacheringsbureau wilde werken. Detachering maakt het namelijk mogelijk om bij veel verschillende, grote, organisaties te werken. Dit verreikt je horizon enorm. Na verschillende sollicitatiegesprekken had ik uiteindelijk drie aanbiedingen liggen. Maar eigenlijk wist ik al dat ik bij Sogeti wilde gaan werken. Uiteraard biedt Sogeti een opleidingstraject aan en een scala aan opleidingsmogelijkheden. Maar wat voor mij doorslaggevend was, is de manier hoe Sogeti naar haar werknemers kijkt. Sogeti is er voor de lange termijn. Toen ik net begon had ik geen volledig beeld waar ik precies heen wilde. Sterker nog, nu nog steeds niet. Sogeti is niet alleen een testclub, er is zoveel meer! Dat is juist het fijne, je kunt alle kanten op. Zolang je je ambitie uitspreekt en ervoor gaat!

Vijf verschillende klanten

Inmiddels werk ik nu 2,5 jaar bij Sogeti en heb ik projecten gedaan voor 5 verschillende klanten. Teveel om op te noemen eigenlijk. Mijn eerste testautomatiseringsopdracht was bij KPN. Daar heb ik, samen met een andere Sogeti collega, een nieuw testautomatiseringsframework opgezet wat veel werk uit handen nam. Dit wekte zoveel interesse op bij interne medewerkers van KPN dat er besloten is om een team samen te stellen waarbij het opdoen van testautomatiseringskennis centraal stond. Gedurende deze toffe periode heb ik veel kennissessies mogen geven over hoe ze konden werken met het framework en hoe ze hun eigen testen konden automatiseren. Op dit moment werk ik bij Alphabet aan een internationaal project voor een nieuw lease-platform. Een omgeving waarbij veel partijen betrokken zijn en gewerkt wordt met de nieuwste technologieën.

Van tester naar developer

Tijdens de periode bij KPN kwam ik aanraking met de programmeertaal Python. Hier ontstond mijn interesse voor programmeren. Dingen gemakkelijker maken met code. Dat is iets wat ik heel erg tof vind. In m'n vrije tijd ben ik vaak te vinden in de sportschool. Voor het sporten heb ik een Excel-sheet waarin ik mijn progressie bijhoud. Al geruime tijd ben ik aan het werk om mijn eigen applicatie te maken die deze Excel kan gaan vervangen. Inmiddels ben ik al een heel eind en ga ik de applicatie bijna in gebruik nemen. Java is een veelgevraagde programmeertaal en daarom heb ik een tijd terug mijn eerste Java-certificaat gehaald. Uiteindelijk is het mijn doel om een overstap te maken naar developer.

De favorieten van Bas:

  • Apps: Youtube en Myfitnesspall
  • Websites: Tweakers en StackOverflow
  • Gear: mechanisch toetsenbord
  • Film: Matrix
  • Muziek: alles wat electronisch is een bpm heeft van 135+

Testautomation engineer met ambitie?

Wij zijn op zoek naar meer mensen zoals Bas, die aan de slag willen met IT en daar verder in willen groeien. Is dit iets voor jou? Bekijk dan de vacatures.

Naar vacatures
 

Deel dit artikel

Kan ik je helpen?