Vakgebied Testautomatisering professionaliseren

Martin Gijsen bij Sogeti

Passie voor testautomatisering

Martin Gijsen is lead consultant testautomatisering en heeft sinds 1 oktober het leven als zelfstandig adviseur ingeruild voor een community waarmee hij zijn passie voor testautomatisering deelt. Ontdek zijn verhaal! Ben je zelf op zoek naar een nieuwe uitdaging binnen testautomatisering? Bekijk dan onze vacatures!

Naar vacatures

Pad naar expert Testautomatisering 

Ik heb Informatica gestudeerd en ben in 1997 mijn loopbaan begonnen als ontwikkelaar. In mijn werk kwam ik al snel in aanraking met geautomatiseerd testen, in het bijzonder keyword-driven testing. Dit ben ik gaan toepassen bij de klant waar ik toen zat en ben me hier verder in gaan ontwikkelen. In 2008 heb ik de stap naar het zelfstandig ondernemerschap gezet (hoe kom je anders aan een motor van de zaak?). Dat was ook het moment dat ik een specialisme heb gekozen; testautomatisering! Ten eerste uiteraard omdat ik het leuk vind en ten tweede omdat er – als je het goed doet –een hoop winst in te behalen valt voor je klanten. Bijblijven en mezelf ontwikkelen doe ik vooral door stil te staan bij wat ik doe, door erover te schrijven, en door interactie met anderen in het vakgebied, vaak op evenementen.

Lead consultantrol

Twaalf jaar werkte ik als zelfstandige toen Jannette Willemsen contact opnam via LinkedIn. Eerst stond ik daar erg kritisch tegenover, maar mede door een gesprek met Rik Marselis vielen er voor mij een aantal dingen op hun plek. Zelfstandig ondernemer zijn heeft ook nadelen en deze lead consultantrol bij zo’n groot bedrijf als Sogeti biedt mogelijkheden en uitdagingen die ik als zelfstandige niet had. Zo kom ik nu bij meer verschillende klanten en ook bij klanten waar ik anders nooit mee in aanraking zou zijn gekomen. Ik krijg nu de kans om daar het vak testautomatisering breed uit te dragen en klanten te helpen dit te professionaliseren.

Tester versus Automatiseerder 

De skillset van een tester is een andere dan die van een automatiseerder. Als je het groeipad van tester naar testautomatiseerder wilt doorlopen, zit daar een uitdaging. Het is niet een kwestie van een extra tool leren maar een heel extra vak. Natuurlijk kan die stap gemaakt worden, zeker als iemand goed ondersteund wordt. Daarom hechten we er binnen Sogeti veel waarde aan om een duidelijk beeld te scheppen van het vakgebied testautomatisering als geheel. Er is heel veel informatie over testautomatisering en er zijn ook heel veel meningen, deze conflicteren nogal eens. Om helder neer te zetten voor welke situatie je welke oplossing nodig hebt, heb je een soort van TMAP nodig maar dan voor testautomatisering. Ik besef me dat daarvoor wel wat tijd nodig is, maar dat is wel mijn ambitie.

Van spreker tot schrijver 

Al ruim 20 jaar spreek ik op verschillende conferenties en evenementen waaronder EuroSTAR en TestNet. Hier ben ik in gerold vanuit mijn behoefte om kennis en inzichten te delen met anderen. Daarbij is het ook een mooie reden om naar bijzondere plekken te gaan. Zo heb ik een keer op een conferentie in India gesproken, een unieke ervaring. Kennis delen vind ik dusdanig belangrijk dat ik een boek aan het schrijven ben. Dit boek, met de niet geheel verrassende titel ‘Automation in Testing’, is voor iedereen die iets doet met testautomatisering. Daarin wil ik een volledige beschrijving van het vakgebied geven met een duidelijke samenhang. Een belangrijke boodschap aan de lezer is dat je altijd de context moet beschouwen waarin je gaat automatiseren voor je een oplossing kiest. De eerste hoofdstukken van het boek zijn voor iedereen die bij testautomatisering betrokken is. Daarna volgen hoofdstukken voor mensen die op organisatieniveau bezig zijn, dus managers of de mensen die zich met inhuur bezighouden. En tot slot zijn er nog onderwerpen voor degenen die daadwerkelijk automatiseren, met de focus op de processen en de techniek.

Herken jij deze passie?

Ben jij net als Martin altijd bezig met testautomatisering? Ontdek of er een match is met Sogeti!

Naar vacatures

Deel dit artikel

Kan ik je helpen?