Matthijs Roes banner werkenbij blog

Van cloud traineeship tot cloud engineer

De weg naar cloud engineer

Matthijs Roes is net begonnen bij zijn eerste klant KPN, waar hij werkt met Microsoft. Hij is bezig met het behalen van certificaten zodat hij uiteindelijk binnen Cloud aan de slag kan. Lees zijn blog of bekijk de vacatures.

Naar vacatures

Nieuwe dingen leren tijdens het cloud traineeship

Op 1 januari ben ik gestart bij Sogeti met het volgen van de Ohio University Business Course. Ik heb veel uit dit traineeship kunnen halen. Voornamelijk hoe het werken binnen een projectgroep gaat. Zoals de verantwoordelijkheid krijgen en de verantwoordelijkheid afleggen. We zijn gaan werken volgens SCRUM en Agile. Werken volgens deze methodes was nieuw voor mij. Tijdens het traineeship leer je jezelf in verschillende opzichten kennen. Je denkt dat je jezelf kent maar in bepaalde situaties kom je erachter dat dit helemaal niet zo is. Initiatief nemen is iets wat ik wel kan, maar in nieuwe grotere groepen kijk ik liever de kat uit de boom. Wanneer ik de mensen beter leer kennen, durf ik ook meer Initiatief te nemen.

Ervaring opdoen bij de klant

Sinds 1 maart ben ik werkzaam voor mijn eerste klant: KPN. Ik werk momenteel met Windows van Microsoft. Deze opdracht is niet cloud gerelateerd, omdat ik daarvoor nog kennis en ervaring mis. Daarom ben ik bezig met het behalen van cloud certificaten zodat ik uiteindelijk binnen Cloud aan de slag kan. Komend jaar staat vooral in het teken van ervaring opdoen. Op dit moment is het vooral Windows gerelateerd. De werkzaamheden die ik uitvoer: accounts aanmaken en de issues daarbinnen verhelpen. Ik krijg hiervoor begeleiding, zoals waar alles staat en wat ik moet aanvragen. Ons team bestaat uit acht tot twaalf mensen. En werkt nauw samen met het cloud-team. Elke ochtend vindt er een SCRUM meeting plaats, waarin wordt besproken waar we op dit moment mee bezig zijn. Voor mij is het vooral een moment om te vragen bij wie ik een dag kan meekijken en mij uitleg kan geven over verschillende zaken. Eens in de drie weken is er een sprint planning, dit vindt plaats op kantoor. Dan plannen we vooruit wat we de komende drie weken gaan doen en bespreken wat er goed of fout is gegaan de afgelopen drie weken.

Groeien tot Cloud Engineer

Bij de start kon ik aangeven waarin ik me het liefst wilde gaan specialiseren;  binnen Cloud. Je hebt als cloud dienst: Microsoft Azure en Amazon Web Services. Ik heb aangegeven met beide nog geen ervaring te hebben. Mij is geadviseerd om me eerst in één van de twee te gaan verdiepen. Vervolgens als je meer ervaring hebt in de één, kan je certificaten gaan halen in de ander.  De beste mogelijkheden voor mij op dit moment liggen bij Amazon Web Services. Ik ben nu een cursus aan het volgen om daarin certificaten te behalen. Daarnaast hebben ze mij laten starten met een professional track. Dit houdt in dat ik binnen een half jaar getraind wordt tot cloud engineer medior. Op het gebied van kennis ben je geen junior meer.  

Aan de slag bij Sogeti

Twee vrienden van mij lopen stage bij Sogeti, zij zijn aan het afstuderen. Ze hebben mij verteld dat Sogeti een heel leuk bedrijf is om te werken en mij verder kunnen helpen. Ik heb eerst voor een kleiner bedrijf gewerkt, daar ben ik afgestudeerd. Ik had het er met hen altijd over dat ik het zelf erg lastig vind als ik ergens geen houvast heb, dingen kan leren. Bij kleinere bedrijven ben je toch meer op jezelf aangewezen. Ik vond dat ik nog net niet genoeg ervaring had om mezelf alleen te redden. Daarom was ik op zoek naar een plek waar ik dingen kon leren en helemaal mee kon worden genomen in leertrajecten. Via één van mijn vrienden ben ik aangedragen bij Sogeti. In december 2021 mijn sollicitatie gehad en kon in januari 2022 gelijk al aan de slag. Ik vind het een super leuk bedrijf, iedereen is betrokken en de sfeer is informeel. Iedereen staat open om je te helpen. Niet alleen voor vragen maar ook om op kantoor gewoon een keertje gezellig te kletsen.

Wat zijn jouw favorieten?

  • Favoriete apps: Netflix, Spotify, ViaPlay
  • Favoriete websites: Youtube, Voetbalzone
  • Favoriete gear: Smartphone, Sony WH-1000XM4 (headphones)
  • Favoriete film: Inception
  • Favoriete muziek: Electronic Dance Music (EDM)

Jouw cloud traineeship

Klaar om het beste uit jezelf te halen? Elke maand start er bij ons een nieuwe groep young professionals aan hun traineeship. Van Cloud, tot Java tot testen. Iets voor jou? Lees verder of bekijk de vacatures.

 Naar Trainees en Starters  Naar vacatures

Kan ik je helpen?

Evi van der Zande Sogeti Recruiter
Phone number: +31 6 22 43 62 02

Verder lezen?

Ontdek meer verhalen van Sogeti collega's!

Naar blogs