Christa Business Analist

Verbeteren van processen… daar krijg ik écht energie van!

Werken op het snijvlak van business en IT

Informatietechnologie is voor Christa Kleipas als Business Analist dan ook geen doel op zich maar een middel om verandering te bereiken. Lees het in haar blog of bekijk onze vacatures voor Business Analist.

Naar vacatures

Mensenwerk in de IT

Een business analist slaat de brug tussen enerzijds IT en anderzijds de business. Het is mensenwerk; ik krijg veel energie van het praten met klanten en stakeholders om zo inzicht te krijgen in hun wensen en ideeën en op die manier gezamenlijk het ‘wat' te bepalen. Dit werk ik uit in functionele requirements, die ik vervolgens met het development-team bespreek en die voor de ‘wat' het ‘hoe’ bepalen en implementeren.  Als business analist bevind ik me bij Sogeti in een bijzondere positie. Veel collega’s zijn logischerwijs heel actief aan de échte technische kant, waarbij ik me juist bezig houd met (bedrijfs)processen en het leggen van verbindingen. Het leukste aan mijn werk vind ik als ik klantonderzoek heb uitgevoerd, we met het team de wensen die daaruit zijn gekomen hebben weten te realiseren en daar een blije klant aan overhouden. 

"Bij Sogeti zeggen we ‘We make technology work’. Als business analist kijk ik constant op welke manier technologie waarde toe kan voegen binnen een organisatie. IT is voor mij geen doel op zich, het is een middel om verandering tot stand te brengen."

Watch Verbeteren van processen, daar krijg ik écht energie van! | Christa Kleipas on YouTube.

In de scheepvaart

Op dit moment werk ik aan een opdracht bij Havenbedrijf Amsterdam. Voor mij is dit een hele speciale opdracht, omdat ik als schipperskind in deze omgeving ben opgegroeid. Het is bijzonder om hier nu professioneel aan het werk te zijn. Eén van de projecten waar ik binnen het havenbedrijf aan werk is het automatiseren van de processen rondom binnenhavengelden. Mijn taak is om te inventariseren wat de (klant)wens is, het uitdenken en uitwerken van mogelijke oplossingsrichtingen en de afstemming hoe we dat kunnen realiseren. Een voorbeeld hiervan is dat rederijen tot voor kort voor iedere duwbak die de haven van Amsterdam of Zaandam aandeed dit in de binnenhavengeld-applicatie aan moest geven en hierbij minimaal voor een bezoek van een week betaalde. Dit kostte hen iedere week opnieuw behoorlijk wat tijd. Sinds dit jaar maken we gebruik van de signalen die ieder uur door een tracker vanaf een duwbak worden verstuurd. Die signalen gebruiken we om te bepalen op welk moment de duwbak in de haven aanwezig is en met die informatie berekenen we automatisch het binnenhavengeld. Dit scheelt veel handmatig werk en zorgt er daarnaast ook voor dat er alleen betaalt hoeft te worden voor de daadwerkelijke verblijftijd.

Bedrijf met een platte organisatiestructuur

Tijdens mijn zoektocht naar een nieuwe baan een aantal jaar geleden was ik op zoek naar een bedrijf met een platte organisatiestructuur die ook opdrachten uitvoert aan de business-kant. Mijn eerste keuze hierbij was Sogeti en dat was meteen een match. Sogeti heeft een hele interessante klantenkring met leuke opdrachten waarbij vaak gewerkt wordt in Agile teams. Ik vind dat fijn want daardoor zijn we als team veel met verandering en verbetering bezig. Hierbij zijn we minder bezig met wat er gevraagd wordt, des te meer met wat er daadwerkelijk nodig is. Ook wordt er bij Sogeti gekeken naar motivatie en persoonlijke doelen, waardoor je hele leuke kansen krijgt aangeboden. Zo heb ik bijvoorbeeld mee kunnen doen aan een Female Leadership programma. 

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden

In organisaties wordt veel vergaderd en overlegd. Door de jaren heen ben ik erachter gekomen dat in deze gesprekken we vaak denken hetzelfde te bedoelen, maar achteraf blijkt dat dit toch niet zo is. Sogeti heeft me de kans geboden om de basis voor zakelijk tekenen tijdens een cursus te leren. Vervolgens ben ik hier zelf in mijn dagelijkse werk verder mee aan de slag gegaan.  Door te tekenen zorg ik ervoor dat complexe materie voor mezelf en voor anderen duidelijk wordt, iedereen dezelfde interpretatie heeft van wat er besproken is en de ‘getekende aantekeningen' ook na langere tijd ervoor zorgen dat mensen nog weten wat er besproken is.

De favorieten van Christa:

  • Apps:  Netflix, Spotify, Gmail, Whatsapp

  • Websites: ik ben meer van de apps dan websites

  • Gear:  Samsung Galaxy S20+,  Bowers & Wilkins PX7 noise cancelling koptelefoon, Fitbit Charge 4

  • Series (ik heb geen favoriete films):  La casa de papel, The Blacklist,  Homeland

  • Muziek:  Door de dag heen luister ik graag naar Radio538, vanwege de grote diversiteit aan muziek die voorbij komt. Als ik gefocust wil werken luister ik graag naar ‘The Piano Guys'.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden?

Ben jij geïnteresseerd in technologie en wat je ermee kunt bereiken? Wil je weten of een baan als Business Analist ook bij jou past? Neem gerust contact op of bekijk onze vacatures.

Naar vacatures

Deel dit verhaal!

Kan ik je helpen?

Sogeti Sigrid van t klooster Lead Recruiter
Phone number: +316 53261400