Welke invloed hebben innovaties en digitalisering op de ontwikkelingen in mobiele technologie? Tijdens het wereldwijde mobile congres 'The Next Element' stond de rol van mobiele technologie als motor van de 4e Industriële Revolutie stond centraal. Thomas Wesseling, mobile expert bij Sogeti, was bij het jaarlijkse congres in Barcelona en deelt de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van mobiele netwerken, met een grote impact op toekomstige innovaties binnen en buiten de telecomindustrie.

Innovaties en digitalisering

Traditioneel is het MWC gericht op innovaties in mobiele hardware en Telecom maar in de laatste edities zien we ook dat innovaties en digitalisering van buiten de industrie invloed hebben op het congresprogramma. Het is een trend dat mobiele technologieën steeds meer verweven raken met innovaties in ons dagelijkse bestaan. Een bredere scope van het congresprogramma is dus geen verrassing. 

Ondanks de verscheidenheid aan onderwerpen zijn er overkoepelend een paar interessante ontwikkelingen te halen uit de hoeveelheid keynotes en sessies. 

5G om te voorzien in een toenemende vraag naar mobiele data

De vijfde generatie netwerken worden sneller realiteit dan menigeen denkt. Vandaag de dag zijn er 8bn mobiele connecties wereldwijd en 41% van alle abonnementen hebben toegang tot 4G netwerken. Ondanks het feit dat dit geen 100% dekking is, doet 5G de komende jaren zijn intrede. 

5G biedt 1 Gbps internetsnelheid met een latency van 10 milliseconden. Hiermee kan dezelfde snelheid en gebruikerservaring worden geboden die vergelijkbaar is met een vaste lijnverbinding voor een thuis/kantoor netwerk. Naast een snellere verbinding biedt 5G ook meer capaciteit per km2. Niet onbelangrijk aangezien er steeds meer verschillende soorten devices verbonden raken met mobiele breedband netwerken (denk bijvoorbeeld maar aan mobiele hardware in voertuigen zoals de "connected car").

Mobiele operators hebben nog een weg te gaan voordat 5G ook daadwerkelijk breed uitgerold kan worden. In Zuid-Korea en Japan zien we waarschijnlijk de eerste uitrol. Operators in de Aziatische markten zijn veelal koplopers in het upgraden van mobiele netwerken aangezien mobiel (vaak) het enige breedband alternatief is in bepaalde regio’s. 

Olympische spelen belangrijk platform voor technologiebedrijven

Binnen deze context zijn de komende Olympische spelen in 2018 en 2020 een belangrijk platform voor technologiebedrijven. Hier worden de eerste toepassingen getoond die gebruik maken van 5G technologie. In Zuid-Korea investeert Korea Telecom in toepassingen waarmee de kijkers en toeschouwers de Olympische Spelen op een geheel nieuwe manier kunnen ervaren, ondersteund door (bijvoorbeeld) virtual reality in combinatie met beelden die het gezichtspunt van een of meerdere atleten tonen. 

Een vertragende factor in de adoptie van 5G is het ontbreken van compatibele mobiele hardware. Ondanks het feit dat er zowel in de VS als in Europa (veelal op kleine schaal) verschillende pilots plaatsvinden, kunnen we bredere uitrol van 5G op zijn vroegst pas vanaf 2020 verwachten. Op dat moment komt naar verwachting de eerste 5G hardware op de markt. Ook dan zullen Koreaanse bedrijven (denk aan een Samsung of LG) vooroplopen.

 

5G-toepassingen

Altijd en overal connectiviteit via een 'satellite backhaul'

Vandaag de dag heeft meer dan de helft van de wereldbevolking nog geen directe verbindingsmogelijkheid met internet. Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden om in buitengebieden ook internet connectiviteit te bieden zonder dat daar een hele bekabelde infrastructuur voor moet worden uitgerold. Het Japanse SoftBank (verantwoordelijk voor een van de keynotes) investeert in een bedrijf genaamd OneWeb dat satelliet technologie gebruikt voor het bieden van connectiviteit waar dan ook ter wereld. Het motto van het bedrijf is ”to build a new global knowledge infrastructure accessible to everyone".

 

overal en altijd verbinding via satellite backhaul

Begin 2018 worden eerste 10 OneWeb satellieten gelanceerd

Via de 'backhaul' kunnen bestaande 3G, 4G LTE en zelfs wifinetwerken worden uitgebreid maar ook nieuwe worden gecreëerd op plekken waar nog geen landelijke dekking was. De eerste 10 OneWeb satellieten staan gepland om gelanceerd te worden begin 2018. Afgaande op de keynotes verwacht ik vooral interesse vanuit ontwikkelingslanden (voornamelijk onderwijsinstellingen) voor deze vorm van connectiviteit. Daarnaast kunnen ook de lucht-, scheepvaart en automobielindustrie baat hebben hierbij.

Aan de slag met de nieuwste mobiele technologieën?

Wil jij net als Thomas je kennis op het gebied van mobile verrijken en daarmee werken aan de nieuwste mobiele technologieën? Ga dan naar onze actuele vacatures. 

Naar de vacatures

Profiel foto Fedoua Azghiri Manager Arbeidsmarkt Communicatie
Phone number: +31615 47 26 53