Wat doe je als Project Management Officer (PMO) bij Sogeti? Anique vertelt het!

Mijn naam is Anique Wilmer en sinds 2 jaar ben ik met veel plezier een PMO (Project Management Officer) bij Sogeti. Sinds kort heb ik een leuke nieuwe uitdaging. Ik ben verantwoordelijk voor het Sogeti PMO team, de Center of Excellence van onze PMO unit. Samen met mijn team streef ik ernaar om Sogeti nog succesvoller te maken, door structuur en transparantie te brengen in de interne (delivery) processen.  

Welke passie heb jij voor IT?

 

Reporter Anique Wilmer


IT betekent voor mij continue verandering en continue vooruitgang. Organisaties kunnen niet zonder IT en hebben projecten nodig om te groeien en vooruit te blijven bewegen. De resultaten van deze projecten bepalen het succes van de organisatie.  PMO is cruciaal om in deze projecten de juiste dingen te doen op de juiste manier. Zowel als PMO, maar ook persoonlijk hou ik niet van stilstaan en kijk ik graag naar wat de toekomst ons gaat brengen. Mede daarom interesseer ik me erg voor IT thema’s als Security en IoT. 

Wat is jouw grootste passie naast je werk en waarom? 

Niet stil kunnen zitten is ook te zien aan de vele passies die ik naast mijn werk heb. Zo ben ik actief op scouting, ga ik graag motorrijden, doe ik al jaren aan vrijwilligerswerk en reis ik samen met mijn vriend graag naar nog voor ons onbekende bestemmingen. Anderhalf jaar geleden was dat Praag, waar ik met enigszins bibberende knieën toch enorm genoot van het prachtige uitzicht (ik heb immers graag overzicht op alles!). En binnenkort is onze bestemming Maleisië met een extra stop in Sumatra, zin in!

Wat is je levensmotto?

“Een betere wereld begint bij jezelf, begin er vandaag mee!”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Meestal ben ik te vinden op ons hoofdkantoor in Vianen. Binnen Sogeti zit ik vaak bij mijn collega’s van onze business line, Project- en Servicemanagement. Als teammanager bestaat een groot deel van mijn dag uit het beantwoorden van vragen van mijn teamleden en tevens van de vele opdrachtgevers van het Sogeti PMO. Het team voert vooral werkzaamheden uit voor Resultaat Verplichte Opdrachten (RVO) die Sogeti bij klanten uitvoert. Per RVO zorg ik dat er een goede match is tussen de behoeftes van het project, de Delivery Manager en de expertise van de PMO. Daarnaast coach ik de teamleden en help ze om hun skills te verbeteren. Op deze manier zorgen we als team dat we onszelf blijven verbeteren, maar ook dat we als Center of Excellence blijven ontwikkelen. Aan het einde van de dag probeer ik tenslotte de geleerde lessen van de dag te verzamelen en te borgen! In de praktijk betekent dat om zoveel mogelijk betrokken te zijn met het werk van het team. En natuurlijk om onze Best Practices weer als diensten aan te bieden bij nieuwe opdrachtgevers.

Wat was je leukste project, bij welke klant en waarom?

Voor mij is er maar één project dat boven alle anderen uitstijgt: ProjectB! Dit is geen project dat ik voor een klant heb gedaan maar iets dat ik met een team van zeer betrokken Sogetisten heb gedaan voor de maatschappij. Het is een wedstrijd voor IT-studenten met als hoofdprijs de nieuwste innovatieve gadgets. Veel interessanter aan deze wedstrijd is natuurlijk dat de IT studenten zelf vernieuwende innovatieve prototypen ontwikkelen ten goede van mensen met een fysieke of mentale beperking. ProjectB herhalen we elk jaar en we proberen zoveel mogelijk studenten te betrekken, maar vooral proberen we via ProjectB zoveel mogelijk levens van mensen kwalitatief te verbeteren! Meer info is hier te vinden bij onze media partner Tweakers. 

Hoe zorgen jij en Sogeti ervoor dat je je verder specialiseert in je vakgebied?

Zowel binnen als buiten Sogeti is er veel bedrijvigheid in het PMO vakgebied. Een paar jaar geleden is een aantal organisaties, gespecialiseerd in PMO, samen gaan werken om een PMO Gilde op te starten. De PMO Gilde organiseert workshops en kennissessies om met andere PMO bezig te zijn met de belangrijkste ontwikkelingen in het vakgebied. Sogeti geeft de ruimte om naar dit soort kennissessies te gaan en zo in directe verbinding te blijven met alle PMO ontwikkelingen binnen Nederland. Daarnaast zijn we ook binnen onze unit intensief bezig met het vormgeven van onze visie op het PMO vakgebied. Hier geven we sturing aan via het PMO kernteam en samen met de unit wordt er invulling aan de visie gegeven en worden verbeteringen bedacht en doorgevoerd. Een goed voorbeeld hiervan is het PMO Whitepaper dat we met een selectie van PMO professionals hebben geschreven en op dit moment in de afrondingsfase zit. 

Wat wil jij (nog) bereiken in jouw carrière?

Ik wil graag een grotere rol gaan spelen als PMO expert in nationale en internationale ontwikkelingen binnen het PMO vakgebied. Via blogs, whitepapers, interne Sogeti kanalen, externe PMO kennissessies en kennisdeling binnen de eigen Center of Excellence ben ik al hard bezig om veel van andere PMO experts te leren en op mijn beurt weer mijn kennis en ervaring met nieuwe PMO professionals te delen. 

Meer weten of werken bij Sogeti? 

Kijk dan op onze vacature pagina. Wil jij meer weten over Anique of heb je een vraag aan haar? Kijk dan op haar profielpagina.

 

Kan ik je verder helpen?

Profiel foto Chiel Kronenburg Manager Recruitment
Phone number: +31627746316