Wat doe je als Senior Testconsultant High Tech

Ik ben Tom van de Ven en ben Senior Testconsultant High Tech bij Sogeti.

Welke passie heb jij voor IT?

Al vanaf de middelbare school en studie Technische Natuurkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven ben ik niet weg te slaan bij High Tech producten. Of dit nu in de healthcare, automotive of consumer Electronics hoek is, de mix van electronica, mechanica, embedded software en physica leidt altijd tot een spectaculair en tastbaar product. In de huidige tijd is de combinatie van High Tech “Things” met een hele IT keten samengevat als “Internet of Things” (IoT) en daar gebeuren al weer geweldige nieuwe dingen.

Wat is jouw grootste passie naast je werk?

 

High Tech Professional Tom van  de Ven speelt in zijn vrije tijd het liefst tactical tabletop wargames

Ik speel graag zogenaamde “tactical tabletop wargames”. Een mooie term voor alle spellen die zich op een tafel afspelen. Denk aan veldslagen in het fantasy genre tot science fiction settings als vliegen in een Star Wars setting. Een van de hoogtepunten van het combineren van mijn hobby en werk is een van mijn blogs die ik schrijf voor SogetiLabs waar ik tips uit de wereld van de wargames vertaal naar het testen in IoT omgevingen.

Wat is je levensmotto?

Leef OEN (Open voor nieuwe inzichten, ben Eerlijk in je reacties naar buiten en vooral blijf Nieuwsgierig)

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Elke dag ziet er anders uit. Op een dag als vandaag start ik bijvoorbeeld op met een check van mails en een routine om een aantal blogs en websites na te lopen op interessante onderwerpen. De informatie gebruik ik in blogs, linkedIn en twitter (@hightechtester). Ik werk aan een blog die ik aan het einde van deze dag af wil hebben. Vervolgens bereid ik een klantbezoek voor. Tijdens dit bezoek doe ik de technische invulling van het verhaal. Aanvullend een voorbespreking op onze eigen locatie in Vianen en dan ga ik op pad naar de klant. Bij deze klant werken ook andere Sogeti High Tech collega’s en maak ik meteen van de gelegenheid gebruik even bij te praten en koffie te drinken. Tijdens onze afspraak hebben we een leuke discussie over hoe een testautomatiserings framework op te zetten en hoe een simulatie aan te laten sluiten. ’s Middags bespreek ik een demonstratie van een IoT-oplossing. En ik bereid samen met Microsoft collega’s een verhaal voor dat we tijdens de IoTtechDays presenteren.

Ik sluit de dag af met het voorbereiden van de basisopleiding voor onze High Tech Young professionals. Een aantal keren per jaar geven we deze opleiding aan een groep nieuwe collega’s. Er moet een rooster komen, de verschillende cursus onderdelen moeten worden ingepland en we moeten ruimtes hebben om de training te geven.
Onderweg naar huis evalueer ik nog telefonisch ons klantbezoek van die ochtend. Als ik thuis ben schrijf ik de laatste alinea aan mijn nieuwste blog en mail hem voor een laatste review. Over een paar dagen is er weer een nieuw verhaal te lezen op SogetiLabs.

Wat was je leukste project?


IoT teststrategie vormgeven voor TeliaSonera in Scandinavië. Ik werk internationaal samen met een Finse en Zweedse Sogeti-collega. Vanuit mijn boek IoTMap: Testing in an IoT environment’ kwam deze vraag langs. Het is erg leuk om een stuk theorie in praktijk te brengen zodat er een mooie oplossing ontstaat.

Hoe zorgen jij en Sogeti ervoor dat je je verder specialiseert in je vakgebied?

Alle mogelijkheden om kennis te delen geven mij de boost om mijn vakgebied steeds verder te verkennen. Door blogs op SogetiLabs en interne kennisdelingsplatforms, blijf ik zoeken naar nieuwe onderwerpen.
Als spin-off van deze activiteiten heb ik een boek geschreven over testen in IoT omgevingen, wat voor mij een ultieme manier is om te specialiseren.

Hoe ziet je carrièrepad eruit?

Ik vind het erg leuk om op seminars te spreken in binnen- en buitenland en mijn ambitie is om op termijn ook gevraagd te gaan worden als keynote-speaker voor seminars.

Welke tips heb je nog voor vakgenoten?

Blijf creatief! Door alle smartphones, tablets en laptops die we meeslepen, zijn we gewend te werken met dezelfde applicaties. Neem voor de verandering een leuk schetsboek mee en een fijne stift en teken aantekeningen.

Wat moeten we absoluut nog weten?

Wil je meer weten over Tom ga dan naar zijn profiel of stel hem een vraag via onderstaand contactformulier. Wil je zelf werken als test specialist kijk dan eens op de vacature pagina. 

Kan ik je verder helpen?

Kan ik je verder helpen?