Emiel Mobile Architect

Werken als programmeur én als coach

Veelzijdige baan

Uit zijn rol als Senior Mobile Architect haalt Emiel Lensink zijn plezier. Maar er is meer. Naast programmeren coacht hij ook een team en helpt hij bij verschillende projecten.  Lees zijn blog of bekijk de vacatures.

Naar vacatures

Programmeren, coachen en helpen

Sinds augustus 2017 werk ik bij Sogeti. Hiervoor werkte ik voor een kleine mobile agency maar ik wilde graag voor een grotere organisatie aan de slag gaan. Al snel werd ik benaderd door een recruiter van Sogeti. En zo is eigenlijk het balletje gaan rollen. Nu werk ik als Senior Mobile Architect en dit is een rol waar ik heel veel plezier uithaal. Zo werk ik nu aan een app met honderdduizenden gebruikers. Ik doe niet alleen het programmeerwerk maar ook coach ik mijn team, houd ik mij bezig met het controleren of de app onderhoudsvriendelijk blijft en help ik bij projecten die wat extra aandacht nodig hebben. Dat laatste is heel leuk om te doen maar kost ook heel veel energie. De meeste energie haal ik uit het coachen van het team, dan zie je echt hoe iemand beter zijn of haar werk kan doen door mijn tips. Verder verdiep ik me ook steeds meer in accessibility; het toegankelijk maken van apps voor mensen met een visuele beperking. Ik lobby er ook voor bij mijn klant om hier wat meer mee te gaan doen.

“Je moet soms net even wat verder nadenken over wat je maakt.”

 

Uitdagingen met opslag, geheugen en performance

Toen ik afstudeerde, had ik het idee om embedded engineer te gaan worden. Dat is er door allerlei redenen nooit van gekomen. Vanuit mijn hobby heb ik af en toe wat programmeerwerk gedaan op portable apparaten, zoals de Palm Pilot. Het werken op een platform wat uitdagend is qua performance, opslag en geheugen spreekt me aan; je moet soms net even wat verder nadenken over wat je maakt. Toen de iPhone op de markt kwam heb ik me daarin verdiept en gesolliciteerd op een functie bij een mobile agency in Amsterdam. Daar ben ik aangenomen, en sindsdien ben ik op dit pad gebleven. Inmiddels zijn telefoons zo krachtig dat je ze echt niet meer als ‘embedded’ apparaat kan zien, maar toch blijft het een uitdaging om efficiënt te programmeren. Voor de gebruiker betekent het dat de batterij van de telefoon langer meegaat en er meer apps in het geheugen passen. Ik kan me drukker maken dan goed voor me is over lompe oplossingen in hybride apps, maar ’dat is een discussie voor een andere keer.

“Ik wil zaken altijd mooier achterlaten dan hoe ik ze aantref.”

 

Echt iets bijdragen in je werk

In mijn werk wil het gevoel hebben dat ik iets bijdraag. Niet alleen technisch, maar ook op andere vlakken, daar haal ik energie uit. En ik wil zaken altijd mooier achterlaten dan hoe ik ze aantref. Als dat betekent dat ik daarvoor dingen moet doen die niet in mijn taakomschrijving passen, dan heb ik daar geen moeite mee. Hierdoor blijft mijn werk ook lekker afwisselend. Verder begeleid ik op dit moment een stagiair. Dit is iets wat ik ook heel erg leuk vind om te doen omdat ik iemand weer nieuwe dingen kan leren. Het is mooi om iemand in een half jaar zo te zien ontwikkelen en leren. In mijn eigen team coach ik ook een ook zie je mensen echt groeien. Dit vind ik wel echt een van de leukste en mooiste dingen aan mijn werk.

 

Up-to-date blijven via Cocoaheads

Om bij te blijven in mijn vak lees ik een aantal nieuwsbrieven, houd Apple goed in de gaten (een week geleden begon WWDC 2021, Apple’s ontwikkelaarsconferentie) en ben lid van Cocoaheads, een groep Nederlandse iOS ontwikkelaars. Vanuit Cocoaheads wordt maandelijks een bijeenkomst georganiseerd met presentaties. Vaak over nieuwe onderwerpen, of soms met een andere kijk op bestaande dingen. Ook kijk ik geregeld naar het werk van mijn collega’s. Soms dan komt iemand er niet uit en dan helpen we elkaar door even mee te kijken. Hierdoor kan je weer sneller door en zo leer je ook weer van elkaar. Ik ben dan ook een groot voorstander van pair programming; samen aan iets werken is gezellig, leuker en het levert uiteindelijk betere code op. Twee zien nog steeds meer dan één. 

 

De favorieten van Emiel :

  • Apps: Tweetbot, Imgur, Centraal Beheer, Vivino
  • Websites: Tweakers.net, Daring Fireball
  • Film: Blade Runner en Kill Bill
  • Muziek: Ik heb niet echt een thema of muzieksoort die favoriet is. Het hangt af van mijn stemming en waarmee ik bezig ben. Tijdens werk draai ik over het algemeen electronische muziek van bands als Carpenter Brut of Pertubator. Maar in de auto staat bijvoorbeeld vaak weer een playlist met 80’s muziek op. Of knetterharde metal. 

 

Mobile developer 

Ben jij benieuwd naar jouw kansen binnen Sogeti? Neem dan contact op met Jurjan voor een oriënterend gesprek of bekijk de vacatures.

Naar vacatures
 

Kan ik je helpen?

Verder lezen?

Ontdek meer verhalen van Sogeti collega's!

Naar blogs