Anton Transformatie coach

Als scrummaster mensen laten groeien

Anton werkt als Transformatie Coach en past principes als Lean, Agile en DevOps toe om onze klanten in beweging te krijgen. Hij ziet hoe samenwerken leidt tot mooie resultaten. Nieuwsgierig? Lees zijn blog of bekijk de vacature!

Naar vacature

Agile is samenwerken en focus aanbrengen

Mijn officiële rol binnen Sogeti is Senior Transformatie Coach. Op dit moment ben ik ingezet als scrummaster bij de Rabobank. Als scrummaster helpt ik bedrijven bij het implementeren en uitdragen van het Agile gedachtegoed. Het mooie aan Agile vind ik dat het draait om samenwerken en focus aanbrengen. Als je dat goed doet, dan zie je dat een plus een drie wordt. Ik hou van de afwisseling en de dynamiek in mijn rol. Zeker in de rol als scrummaster komen regelmatig stevige uitdagingen voor. Ik hou daar wel van. Uiteindelijk draait het altijd om mensen en dat maakt dat ik energie krijg van mijn werk.

Watch Als Scrummaster mensen laten groeien on YouTube.

Transitie naar Scrum

In de begeleidingsfase richting scrum komen vraagstukken aan bod zoals: Welke andere keuzes kun je maken? Hoe kun je teams en organisaties op een andere manier gaan inrichten zodat ze beter tot hun recht komen? Voor mij persoonlijk is juist de implementatie fase het leukste, maar het stopt daarna niet. Er is altijd wel wat te doen, te verbeteren of te challengen. Bij mijn huidige project zijn ze sinds oktober gaan werken met scrum en ik ben ze aan het begeleiden. Dit doe ik door workshops te houden, trainingen te geven en ze te coachen. Zowel de teams als het management eromheen. Op dit moment is het vooral heel veel uitleggen omdat we nog in de “teaching” fase zitten maar het idee is natuurlijk dat ze het uiteindelijk zelf gaan doen. De aanpak die we hebben bestaat uit drie stappen: voordoen, meedoen en zelf laten doen. Naarmate het project verder vordert, zet ik steeds verder een stapje achteruit tot dat ze het zelf kunnen. Hoewel het werk van een scrummaster nooit echt klaar is, is dat het moment wanneer ik weet dat ik door kan naar een volgende opdracht. 

Agile kennis overdragen 

Ik vind het leuk om de kennis die ik heb over te dragen aan anderen. Dat doe bij klanten én ook binnen Sogeti. Hier maak ik deel uit van een pool van trainers voor de Agile Foundation trainingen. Ik vind het vooral mooi als je mensen door middel van nieuwe inzichten een stapje kan laten groeien en hoort zeggen: “Hey dat is inderdaad veel slimmer of handiger.” Als ze zelf namelijk tot een conclusie komen, geloven ze er ook echt in. Dan krijg je de beste verandering. 

Passie, professionaliteit en plezier

Sogeti is een sociaal bedrijf wat belang hecht aan communities. In een community komen mensen uit hetzelfde vakgebied samen met als doel om écht te kunnen leren van elkaar. Zo is er ook een community voor Transformation Coaching. Op deze manier kunnen we blijven ontwikkelen in ons eigen vakgebied. Tegelijkertijd is Sogeti ook een bedrijf wat waarde en ontwikkeling brengen naar de klant belangrijk vindt. Eigenlijk is het werken bij Sogeti een goede combinatie tussen je passie, professionaliteit en fun. 

De favorieten van Anton:

  • Apps: sportapp, voor het inschrijven van Crossfit
  • Websites: Tweakers, Wintersport.nl, Dumpert 
  • Gear: Sportkleding, laptop, telefoon 
  • Film:  Band of brothers, Inception, Lord of The Rings.
  • Muziek: Rock, Techno, Grunge 

Focus op ontwikkeling

Sogetisten zijn overal aan de slag. Van overheid tot bank tot industrie en in uiteenlopende rollen. Dankzij de vele klanten zijn er volop doorgroeimogelijkheden zodat je volop kunt blijven ontwikkelen. Ook iets voor jou? Neem contact op met Sophie Ruijs of bekijk jouw mogelijkheden.

Business & IT

Kan ik je helpen?

Sogeti Sophie Ruijs Senior Recruiter
Phone number: +31629658020

Verder lezen?

Ontdek meer verhalen van Sogeti collega's!

Naar blogs