merel-de-haan-pmo-sogeti

PMO vak naar een hoger niveau brengen

Merel de Haan geeft bij Sogeti de training PMO Foundation om daarmee jonge PMOers al vroeg de juiste handvatten te geven om zich professioneel goed te ontwikkelen. Daarna volgt nog een heel leerpad. Lees de blog of bekijk de vacature.

Naar vacature

PMO als vakgebied

Als PMO (Project Management Officer) ben je de spin in het web van een project, portfolio of programma. Je bent van alles op de hoogte en een heel belangrijke schakel tussen de mensen. Als PMO-er heb je een heleboel verschillende werkzaamheden die je uit kan voeren, drie belangrijke taken zijn o.a.: rapportages maken, structuur aanbrengen en zorgen dat er op een uniforme manier gewerkt wordt. Bij Sogeti zijn we van mening dat PMO meer dan alleen een functie is, namelijk een vakgebied. We zijn er dan ook dagelijks mee bezig om het verder te professionaliseren. Een voorbeeld is de PMO Foundation training. Deze training is enerzijds bedoeld om PMO-ers goede handvatten te geven bij de start van hun carrière en tegelijk ook degene met al enige ervaring in het vak naar een hoger niveau helpen. Inmiddels geeft Merel samen met Jan Willem Rulkens en Rik van de Westelaken, de training tweemaandelijks. En met succes!

Van PMO Foundation tot certificering

Sogeti heeft een Traineeship PMO. Deze start met een twee maanden durende specialisatietraining. Daarin zit een business course en, sinds dit jaar, de PMO Foundation training. De PMO Foundation is een intensieve training van 2 dagen met een kleine groep waarin alle basisprincipes worden geleerd en de PMO-ers op pad worden geholpen richting hun eerste opdracht. Na deze training volgt er een deel zelfstudie. Dit is meer een pakket waaruit gekozen kan worden op het moment dat het relevant is. Want elke opdracht bij een klant vraagt andere vaardigheden. Er is een syllabus beschikbaar op Next, maar ook trainingen in de tools die je kunnen helpen op een project zoals Jira, Excel, Office-producten en Agile werken. Ook vragen wij iedereen om de trainingen P3O (portfolio, project en programmamanagement) en Prince II in hun eerste jaar af te ronden. Dat er vanuit IPMA een certificeringstraject voor PMO wordt ontwikkeld omarmen wij natuurlijk want dit sluit perfect aan op onze basis.

Meedenken en - werken bij IPMA-certificering voor PMO

IPMA heeft een basiscertificaat PMO en gaat dit uitbreiden met B, C, en D certificering. Samen met collega Jan Willem Velema zijn wij daarbij betrokken als ervaringsdeskundigen. Wij adviseren IPMA over de vakinhoudelijke eisen waaraan de certificaten moeten voldoen om te borgen dat ze in de praktijk voldoende waarde toevoegen. De komende periode gaan we ons bezig houden met het samenstellen van de examenvragen. Daarnaast ben ik ook samen met IPMA de eindtermen van PMO aan het definiëren, welke zijn van toepassing voor PMO en op welk niveau willen we dat ze worden beheerst. Er zijn drie niveaus: begrijpen, toepassen en analyseren. Neem bijvoorbeeld leiderschap voor de B, C en D certificering. Voor elk niveau geven we aan op welke manier de eindterm moet worden toegepast, Moet men het alleen begrijpen, het kunnen toepassen of het kunnen analyseren. 

PMO hand in hand

Ik vind het belangrijk in mijn werk dat ik waarde kan toevoegen. Dus dat ik iets achterlaat op het moment dat het project is afgerond. En ik hou van groei. Het mooie aan PMO-er zijn bij Sogeti is dat het hier écht als een vak wordt gezien. Ik kan me dan ook maximaal ontwikkelen. We zijn met een groep van 75 directe collega’s die elkaar vakinhoudelijk ondersteunen en uitdagen. Ook buiten de directe collega’s is het heel fijn werken. Iedereen is erg betrokken en heel behulpzaam. Als je een vraag stelt krijg je altijd van iemand antwoord. En het is oprecht; iedereen wil elkaar helpen en dat is heel fijn.

De favorieten van Merel

  • Apps: nieuws, podcast- en krantenapps. Deze check ik verschillende keren per dag. Podcasts luister ik dagelijks, met name politieke en sportpodcasts.
  • Websites: websites waar ik lekkere recepten kan vinden, zoals dagelijksekost.een.be bijvoorbeeld. 
  • Gear: ik geloof dat ik dit niet heb. 
  • Film: Up Close & Personal, dit is een guilty pleasure van mij. Ik ga heel graag naar filmhuizen met mijn Cineville pas, dat kan ik iedereen aanraden
  • Muziek: ik heb een brede muzieksmaak van Pink, Alanis Morissette, De Dijk tot klassiek. Het ligt aan het moment van de dag wat ik opzet.

Focus op ontwikkeling

Onze collega’s zijn overal aan de slag. Van overheid tot bank tot intern en in uiteenlopende rollen. Dankzij de vele klanten zijn er volop doorgroeimogelijkheden zodat je je van trainee tot zeer ervaren kunt ontwikkelen. Maar ook zijn er horizontale stappen mogelijk. Bijvoorbeeld delivery manager of projectmanager of accountmanagement. Ook iets voor jou? Neem contact op met Sophie Ruijs of bekijk jouw mogelijkheden.

Business & IT

Kan ik je helpen?

Sogeti Sophie Ruijs Senior Recruiter
Phone number: +31629658020

Verder lezen?

Ontdek meer verhalen van Sogeti collega's!

Naar blogs