erwin-pmo-sogeti

Zonder het te weten werd ik PMO’er

Erwin merkte dat op zijn werk binnen de teams vaak structuur en standaarden misten om het werk goed uit te kunnen voeren. Hij pakte dit op en rolde zo het PMO-vak in. Lees zijn blog of word zijn collega.

Naar Business & IT

Organiseren en professionaliseren

Ik ben Erwin Jaspers en woon in Den Haag met mijn vrouw Regina en onze hond Otis. Ik werk sinds 2021 als PMO’er bij Sogeti. Hiervoor heb ik 4 jaar als PMO’ er in Spanje gewerkt bij een groot technologiebedrijf. Bij dit bedrijf begon ik als market developer en later mocht ik accounts en partners managen.  Wat mij opviel is dat we binnen de teams vaak structuur en standaarden misten om ons werk goed uit te kunnen voeren. Best practices werden niet gedeeld en een overzicht van onze gezamenlijk behaalde doelen misten. Ik heb dit opgepakt en vond het leuk om te doen, zo ben ik zonder het te weten in de rol van PMO’er gerold. 

Sparren binnen de PMO community

Ik verhuisde eind 2020 terug naar Nederland en wist inmiddels dat ik als PMO’er aan de slag wilden. Sogeti was voor mij de beste match. Op projectbasis verschillende bedrijven en industrieën ontdekken in het vakgebied van PMO gecombineerd met een focus op IT. Binnen Sogeti maak je deel uit van communities per vakgebied. Wat ik al snel ontdekte is dat je binnen deze structuur ook veel meer mogelijkheden hebt om je kennis te delen met andere PMO’ers. Je deelt met je collega’s de ervaringen die je opdoet bij je klant en neemt dit weer mee in je eigen opdracht. Ook is er de mogelijkheid om gekoppeld te worden aan iemand die de functie uitvoert waar jij graag naartoe zou willen groeien. Op die manier leer je nog gerichter en 1 op 1 om je carrièrepad uit te zetten. Voor mij is het belangrijk dat ik het gevoel heb dat ik blijf leren en mijzelf blijf ontwikkelen. Bij Sogeti wordt dit gefaciliteerd en gestimuleerd. Daarnaast is het team van PMO’ers ook een onwijs gezellig team met voldoende tijd voor leuke informele momenten. Je zult je hierdoor direct welkom voelen in het team. 

Jezelf kunnen blijven ontwikkelen

Bij mijn huidige klant in de financiële sector ben ik gevraagd om een projectmanager te ondersteunen bij een groot internationaal project. De focus van de opdracht lag op tijdsmanagement, planning en stakeholdermanagement. Ik heb een structuur opgezet met alle stakeholders binnen het team om de voortgang van het project te waarborgen. Daarnaast zorg ik ervoor dat alle projectleden op de hoogte zijn van de huidige activiteiten en komen we in goed overleg samen tot een planning. Dit werk werd positief ontvangen en nu mag ik deze werkzaamheden voor meerdere projecten binnen de afdeling uitvoeren. Wat ik zo leuk vind aan mijn huidige opdracht is dat de klant ook met mij meedenkt over mijn ontwikkeling en mij de mogelijkheid geeft om nieuwe skills te ontwikkelen.  Zo mag ik elk kwartaal een PI planning organiseren volgens het Scaled Agile Framework en houd ik als portfolio manager nu het overzicht over alle projecten die de afdeling uitvoert. 

PMO niet alleen voor watervalmethode

Wat mij opvalt is dat ondanks de trend om meer agile te werken, de behoefte aan PMO’ers niet afneemt. Ook in een Agile omgeving is de behoefte aan structuur, standaarden en rapportages aanwezig. Deze trend zorgt ervoor dat we onszelf als PMO’ers wel opnieuw moeten uitvinden. We ontfermen ons nog steeds over de interne veranderorganisatie, zodat de projectmanager tijd heeft om zich te richten op de externe omgeving en bijbehorende stakeholders. Echter heeft de PMO-er nu niet te maken met één projectmanager en een projectteam maar meerdere product owners en hun agile teams. Dit maakt het werk nog dynamischer en vergt van de PMO’er meer flexibiliteit en maakt hen nog meer dan ooit de spin in het web. 

De favorieten van Erwin

  • Apps: Too good to go, Vivino
  • Film: The big short
  • Muziek: 60’s & 70’s
  • Podcast: Business wars

Is plannen jouw tweede natuur?

Structuur zit je in het bloed. Is "gewoon goed" niet genoeg voor jou? Jij gaat voor perfect en zorgt voor de verbinding met elkaar! Klinkt dit als muziek in jouw oren? Neem dan contact op of bekijk de vacatures.
Naar vacatures

Kan ik je helpen?

Sogeti Maaike Somers Recruiter
Phone number: +31625755508

Verder lezen?

Ontdek meer verhalen van Sogeti collega's!

Naar blogs