Jan-rené-cloud

Altijd de waarom-vraag blijven stellen

“Dat wat je zelf bouwt, breng je zelf ook naar productie bij PostNL.” Weten wat werken bij Sogeti echt leuk maakt? Lees het verhaal van Robert Jan ten Dijke en René Pronk of bekijk de vacatures.

Bekijk vacatures

Echt samen optrekken met de klant. Dat maakt het werken voor PostNL zo geweldig leuk. Daar zijn Robert Jan ten Dijke en René Pronk het snel over eens. Ze werken inmiddels ruim twee jaar samen bij PostNL. Robert Jan als programmamanager verantwoordelijk voor de implementatie van het zogeheten Target Operating Model (TOM) in combinatie met DevOps en René heeft als software architect meer een technische rol waarin hij de functionele wensen van het bezorgingsbedrijf vertaalt naar IT-oplossingen. PostNL loopt voorop met de inzet van de publieke cloud. Nu zitten beide Sogetisten in een cloudrationalisatietraject nadat de organisatie alweer tien jaar geleden koos voor de strategische ‘cloud, tenzij’ route.

Flexibiliteit in de cloud

Tot voor het cloudtijdperk was de IT-huishouding van PostNL ingericht op piekbelasting. Dat was een dure en alles behalve flexibele situatie. In een markt waar volumes schommelen, is het voor PostNL noodzakelijk dat kosten meebewegen met de omzet. Bovendien is het zaak dat vaste kosten zo laag mogelijk zijn. Op- en afschalen in IT-capaciteit moet daarom snel, veilig en op een betrouwbare manier gebeuren. De publieke cloud biedt dus veel uitkomst voor deze omgeving van dagelijks wisselende volumes.

“In 2019 nam Sogeti het beheer en doorontwikkeling van het applicatielandschap over. In die periode werd nog 80% van de tijd en geld besteed aan beheer en de overige 20% aan ontwikkeling van nieuwe diensten. Mede dankzij onze inzet en het huidige TOM in combinatie met de DevOps manier van werken hebben we die verhouding weten om te draaien”, vertelt Robert Jan. “PostNL is een goed voorbeeld van een organisatie die als geen ander begrijpt hoe zowel agile als kostenbesparend te werken. Voorheen waren we een groot deel van onze tijd kwijt aan brandjes blussen. Nu ons model staat, zijn we ‘in control’. Uiteraard is dat niet zonder slag of stoot gegaan. We komen uit een hele complexe omgeving van bijvoorbeeld veel verschillende leveranciers. Dat hangt nu allemaal onder één dak waarbij we het IT-landschap vooral simpeler hebben ingericht.”

Op weg naar nog meer versimpeling

“Waar het eerder ging om stabiliteit van het IT-landschap, gaat het nu vooral om eenvoud. Dat zorgt voor veel meer gemak en snelheid in de ontwikkeling van nieuwe diensten”, vervolgt René. “Zo delen we grote applicaties op in losse services. Dat is veel eenvoudiger en dus ook goedkoper in beheer en doorontwikkeling. We doen daarmee meerdere deployments per week. Dat wat je zelf bouwt, breng je ook zelf naar productie. Dat is uitdagender want zo ben je als IT-professional nauw betrokken bij de dienstverlening van PostNL.

Onlangs gingen we met het hele team naar het grote postsorteercentrum. Daar zie je niet alleen hoe jouw ontwikkelde applicaties bijdragen aan de dienstverlening van het bedrijf. Je doet ook nog eens allerlei ideeën op hoe nieuwe IT kan bijdragen aan verdere verbetering van bezorgprocessen. Zo zijn verschillende ideeën al realiteit geworden.”

Groeipotentieel voor iedereen

“Werken bij PostNL of misschien beter gezegd, in een agile omgeving, houdt wel in dat je moet accepteren dat je niet alles van tevoren weet. Ons advies aan teamgenoten is daarom ook altijd de waarom-vraag stellen. Waarom is het nodig om dit of dat te doen? Voegt het echt waarde toe? Alleen dan ga je echt begrijpen welk doel welke actie dient. Dat is eveneens nodig om kritisch te blijven in een omgeving die complex is en voortdurend onderhevig is aan verandering. Het geeft je bovendien ruimte om fouten te maken. En als je vastloopt of je gaat je vervelen, dan is ons motto; gelijk aan de bel trekken! Er zijn immers genoeg mogelijkheden om ander werk te doen. Zo hebben we bijvoorbeeld softwaretesters zien groeien naar ontwikkelaar en zijn developers inmiddels actief betrokken bij allerlei architecturele vraagstukken.”

Op de vraag hoe lang Robert Jan en René bij PostNL actief blijven, hebben ze beiden geen idee. Ze realiseren zich maar al te goed dat werken bij PostNL altijd een mooie uitdaging blijft. “In onze DevOps teams werken we aan nog meer versimpeling van het applicatielandschap. Daarbij maken we gebruik van alle mogelijkheden die de cloud biedt. Inmiddels zitten we in een cloudrationalisatie-traject waar veel andere organisaties pas voor het eerst transformeren naar een publieke cloudomgeving.”

“Naar verwachting gaan we steeds meer losse datagedreven IT-diensten ontwikkelen waarbij bestaande componenten nog makkelijker aan elkaar geregen worden. En wie weet, kunnen we in de toekomst ook andere organisaties helpen bij cloudtransities waarbij vast weer nieuwe verrassingen en uitdagingen ontstaan”, concluderen Robert Jan en René in koor.

Wil jij ook werken in de cloud?

Binnen Sogeti hebben wij een zeer actieve cloud community. Wil jij daar meer over te weten komen? Neem dan contact op met Jurjan of bekijk de vacatures.

Bekijk vacatures

 

 

 

Kan ik je helpen?

Jurjan van Slooten Lead Recruiter
Phone number: +31625755543

Boek: 10 jaar cloud in Nederland

10 jaar werken in de cloud


In de afgelopen 10 jaar is er een hoop gebeurd in het cloud landschap. In het boekje '10 jaar cloud in Nederland' blikken we terug maar ook kijken we naar de toekomst. Ben je benieuwd naar alle verhalen? Download dan gratis dit boekje via de onderstaande knop. 

Download hier

Verder lezen?

Ontdek meer verhalen van Sogeti collega's!

Naar blogs