De collega’s bij Eneco noemen hem inmiddels de ‘godfather van de cloud’. Maar pas echt trots is Marcel, als hij de IT-directeur van het energiebedrijf elders hoort vertellen hoe blij Eneco is met de zogeheten cloud foundation. Marcel is de architect van deze aanpak voor alle cloudplatformdiensten bij Eneco.
Snel naar de cloud
Het begon allemaal eind 2017 toen Marcel de vraag kreeg of hij een voorstel kon maken voor Eneco. Binnen een half jaar een publiek cloudplatform up & running krijgen. Dat was het doel van de opdracht. Daarbij was de belangrijkste voorwaarde dat het energiebedrijf volledige regie kreeg over de productie-omgeving waarin nieuwe IT-diensten sneller en makkelijker beschikbaar komen.
“In maart 2018 zijn we gestart en begin september was het cloudplatform een feit. Nu vijf jaar verder is er veel verbeterd. Waar voorheen één keer per twee weken wijzigingen plaatsvonden, is Eneco nu in staat wel honderd aanpassingen per dag door te voeren. Er is geen comité meer nodig die beoordeelt of een upgrade aan een applicatie nodig is. De productteams kunnen prima zelf beoordelen wat goed is voor het IT-landschap. Toch is platformdenken na vijf jaar nog altijd wennen voor veel IT-professionals. Dat heeft ook te maken met de transitie van een centraal gestuurde IT-omgeving naar een decentrale organisatiestructuur waarin veel sneller geschakeld wordt. Het is bovendien de kunst meer cloudfunctionaliteit beter te benutten dan vandaag de dag gebeurt. Daarmee verschuift mijn taak naar steeds vaker vertellen welke geweldige mogelijkheden de publieke cloud biedt die nu nog onbenut blijven. Laatst kwam een inkoper naar me toe die vol trots kwam vertellen dat hij een externe partij had ingehuurd voor een nieuwe functionaliteit die Eneco op het eigen cloudplatform allang in huis had. Dan is het toch erg leuk dat ik de klant kan blijven verrassen met alles wat de publieke cloud te bieden heeft.”
Alle ruimte om te experimenteren en leren
“Het grote voordeel van werken met de nieuwste technologie is dat er altijd ruimte is om te experimenteren en te leren. Zo daag ik collega’s regelmatig uit om jezelf weg te automatiseren. Hoe tof is het dat je een IT-dienst kunt ontwikkelen waarmee routinematige klussen volledig geautomatiseerd worden zodat je zelf meer tijd krijgt om echt leuke dingen te doen. De klant wordt daar ook heel blij van want dat scheelt immers weer tijd en geld. Toen Eneco besloot te kiezen voor Microsoft en AWS waren onze Sogetisten gelijk in staat de voor- en nadelen van deze verschillende cloudplatformen op een rij te zetten. Zo levert experimenteren met nieuwe services directe winst op voor de klant.”
Grote paniek brak uit toen het bericht kwam dat thuiswerken de norm werd in coronatijd. Velen vroegen zich af of de IT-huishouding van Eneco dat wel aankon. “Ha, ha, ik heb alleen maar met mijn benen over elkaar gezeten. Geen seconde wakker gelegen want ik wist dat het cloudplatform er klaar voor was. Of er nu 1500 of 15.000 medewerkers de cloud in gaan, ons raamwerk staat als een huis om op een veilige manier snel en makkelijk op te schalen in IT-capaciteit.”
De cloud snoepjeswinkel
Op de vraag hoe zijn cloudwerk de komende tien jaar gaat veranderen, is Marcel heel duidelijk. “De snoepwinkel wordt alleen maar groter en lekkerder. Waar ik vroeger uit één of twee smaken kon kiezen voor bijvoorbeeld een bepaalde database, heb ik nu vijftien smaken voorhanden waarbij aanpassing van architectuur niet meer nodig is. De verdere ver-PaaS-ing van het IT-landschap zorgt ervoor, dat veel meer kant-en-klare clouddiensten beschikbaar komen. De kunst is wel om het allemaal beheerbaar te houden zodat Eneco voortdurend sneller kan blijven innoveren. Dus je hoort mij niet zeggen dat we om nieuwe uitdagingen verlegen zitten”, concludeert Eneco’s godfather van de cloud.
Into the cloud?
Ben jij graag ‘up to date’ als het gaat om nieuwe ontwikkelingen op het Cloud vakgebied én jeuken jouw handen om deze kennis in de praktijk toe te passen? Bekijk dan onze cloudvacatures of neem contact op met Jurjan voor meer informatie.
Bekijk vacatures