Sogeti Roy Cloud engineer

Met verschilende cloud tools en technieken aan de slag

Roy Manders is Backend Developer bij Sogeti en heeft voor een grote fabrikant van landbouwvoertuigen een infrastructuur vanuit Azure gebouwd. Lees zijn blog en leer meer over de applicatie of bekijk de vacature.

Naar vacatures

Infrastructuur opzetten in Azure

Begin februari ben ik in opdracht gekomen bij de fabrikant van landbouwvoertuigen en landbouwdiensten. Een gave opdracht, waar ik me mocht aansluiten bij twee senior developers van Sogeti. Ik heb hen ondersteund met diverse taken, heb gewerkt met technieken als Packer en Terraform en heb met Azure een cloud infrastructuur opgezet. Ik vind het erg leuk om te werken aan zulke opdrachten, je zet echt iets neer dat door de hele organisatie gebruikt kan worden.

De cloud applicatie

We bouwden mee aan een applicatie waarbij informatie van, onder andere, tractoren en randapparatuur verbonden werden met de cloud. Ik werkte samen met een team uit Nederland en Spanje aan de app. Het belangrijkste was dat de bestaande applicatie gemoderniseerd en verbeterd zou worden. Om dat te doen, moesten we een aantal grote veranderingen aanbrengen in de app. De eerder ontwikkelde software kon niet draaien in een "container". Daarom moesten we Virtual Machines, ofwel VM’s, in Azure neerzetten. Met deze VM’s kan er makkelijk geschaald worden, omdat de VM’s naast elkaar kunnen draaien. Om zulke VM’s neer te zetten, is er gebruik gemaakt van de technieken Terraform en Packer, twee gave open-source tools. Met deze tools kan de infrastructuur geautomatiseerd worden. Terraform is puur voor het neerzetten van die infrastructuur, je geeft hier aan wat je nodig hebt om je software te runnen. Je definieert de componenten van de infrastructuur, een belangrijke stap! Packer gebruik je vervolgens voor het opzetten van de stateless containers, wat in dit geval nodig was voor het opzetten van de stateless VM’s.

Voor de klant hebben we Packer gebruikt om VM images te maken. Zo’n VM image kan je vergelijken met een Word sjabloon: je stelt één keer in hoe jouw tekst eruit moet zien en vervolgens kan je in elk nieuw document makkelijk het sjabloon kiezen. In een VM image sla je al je belangrijke instellingen op, zoals welke firewall regels moeten bestaan en welke software gedownload moet worden op een machine. En deze kan je dan dus keer op keer gebruiken als opzet.

Wanneer er een nieuwe versie van de applicatie verscheen, werd deze direct in de artifacts feed van Azure DevOps gezet. Hierdoor maakt Packer een project aan in een tijdelijke Windows 2022 server. Dan wordt er via Packer een Powershell script aangeroepen om de image compleet te maken, oftewel om de eerder opgeslagen instellingen uit te voeren. Uiteindelijk wordt er dan een VM image in Azure neergezet, waarmee we VM’s makkelijk kunnen uitrollen! En zo kan deze oplossing dus zonder problemen schalen en automatisch voorgeconfigureerde machines neerzetten.

Breder kijken dan alleen maar back-end development

Ik ben zelf een back-end developer, ik had verwacht dat ik met .NET technieken aan de gang zou gaan. Het was dus een geweldige uitdaging om aan een opdracht als deze te werken met technologieën als Packer en Terraform. Deze opdracht was veel meer gefocust op Cloud dan Back-end, maar daardoor heb ik juist veel geleerd! Ik ben bij Sogeti met een bredere blik naar het IT-vak gaan kijken. Ik leer hier van de beste, ik kan letterlijk meekijken met de werk- en denkwijze van twee seniors vanuit Sogeti.

Workspace engineer

Ben jij graag ‘up to date’ als het gaat om nieuwe ontwikkelingen op het Cloud vakgebied én jeuken jouw handen om deze kennis in de praktijk toe te passen? Bekijk dan onze workspace of cloudvacatures of neem contact op met Jurjan voor meer informatie.

Naar workspace vacature

Jurjan van Slooten Lead Recruiter
Phone number: +31625755543