daniel-cloudengineer

Van specialist naar generalist

Daniel Lookman is de Teamlead ‘Nieuwe ADW’ bij gemeente Amsterdam. Lees hier hoe hij zich heeft ontwikkeld bij deze uitdagende opdracht of bekijk de vacatures.

Bekijk vacatures

“Ik weet nog niet waar ik ga landen. Maar één ding is zeker. Ik ben nog lang niet klaar met leren in de IT. Het voordeel is dat ik alle ruimte en vrijheid krijg om mezelf snel te ontwikkelen. Als je wil en kan leren, is dit de plek waar je moet zijn”, vertelt Daniel Lookman die als Teamlead van de Amsterdamse Digitale Werkplek (ADW) middenin de cloudtransitie van gemeente Amsterdam zit.

Een snelle groei

Na zijn MBO-studie is Daniel Lookman in rap tempo opgeklommen tot senior IT-professional in een enterprise-omgeving. Allemaal dankzij de vrijheid die hij krijgt om voortdurend te leren. “Ik hou van leren in IT. Dat kreeg ik mee van mijn vader die ook in de IT zat. Al vanaf mijn elfde jaar was ik bezig met programmeren en inmiddels geef ik leiding aan een team van negen IT-experts. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik altijd aan sta. Zelfs tijdens mijn vakantie zit ik achter mijn pc.”

Nu bij gemeente Amsterdam werkt Daniel mee aan de migratie naar een nieuwe publieke cloudomgeving voor de werkplek. “Het migratiewerk is het leukste wat er is. Het gaat om het opbouwen van een geheel nieuw platform. Toen we begonnen, stond er nauwelijks nog iets in de Microsoft Azure omgeving. Niet voor niks was mijn eerste stap in de hoofdstad de bestaande omgeving goed leren kennen want het is echt een enorme klus. Daarom hebben we bij de start van de opdracht ook twee maanden lang meegekeken met de voormalige beheerder waarna we al het werk hebben overgenomen. We maken de transitie van de zogeheten ADW Next omgeving op eigen fysieke locatie naar een virtuele publieke cloud die op Azure draait. Het is best een uitdaging om doorgaans goedwerkende systemen naar een nieuw platform te brengen. Maar uiteindelijk valt daar zoveel meer winst mee te behalen. Zowel op het vlak van kosten als de bijdrage aan onze duurzame samenleving. Bovendien hebben we veel beter in kaart hoeveel workload waar draait. Met de komst van de publieke cloud wordt hardware echt iets van vroeger. En je kunt het zo inrichten dat er geen uitval meer is”, vertelt Daniel.

Ruimte pakken om fouten te maken

Werken in een publieke cloudomgeving betekent voor Daniel ook dat hij zich echt als generalist kan ontwikkelen. “Waar ik voorheen bij de Rabobank een hele specialistische rol had die helemaal ingekaderd was, werk ik nu in een multidisciplinair team. Ik werk zowel op het vlak van netwerkbeheer, identity access management als de opslagomgeving. Mijn programmeer- en automatiseringskennis heb ik inmiddels ook te gelde kunnen maken met de ontwikkeling van drie tools die een hoop veelal routinematige klussen uit handen nemen.”

Zijn er dan nog minder leuke kanten aan het werk bij gemeente Amsterdam? “Je moet je bewust zijn van het feit dat je in een politiek gevoelige omgeving werkt. Dat betekent wel dat je heel duidelijk moet zijn in je communicatie. Verwachtingsmanagement is cruciaal. Neemt niet weg dat je geen fouten kan maken. Integendeel. Maar je moet jezelf wel de ruimte geven om fouten te kùnnen maken. Het helpt echt als je een paar keer onderuitgaat. Maar uiteindelijk ben jij de expert en dat is wat anderen ook van jou verwachten. Zoek daarbij iets uit dat je helemaal geweldig vindt en obsedeer je erop; eet, drink en denk in die disciplines om de volwaardige expert te worden. Gun jezelf daarbij meer tijd dan jij denkt dat echt nodig is voor die klus. Als expert moet je mensen bovendien altijd geruststellen. Dan komt het uiteindelijk altijd goed.”

Wil jij je ook doorontwikkelen in de cloud?

 Wil jij ook doorgroeien en werken bij een gezellig bedrijf? Neem dan contact op met Jurjan of bekijk de vacatures. 

Bekijk vacatures

Kan ik je helpen?

Verder lezen?

Ontdek meer verhalen van Sogeti collega's!

Naar blogs

10 jaar cloud in Nederland

10 jaar werken in de cloud

Het verhaal van Marcel is onderdeel van het boekje '10 jaar cloud in Nederland'. Ben jij benieuwd naar alle andere verhalen? Download dan gratis het boekje via de onderstaande knop. 

Download hier