Tjeu-frontend-java

Dubbele uitdaging met Java en Frontend learning track

Tjeu is in september 2022 gestart bij Sogeti. Na dat hij de Ohio Business Course heeft afgerond is hij begonnen aan zowel het Java als Frontend learning track. Bij zijn opdracht bij de Politie kan hij al zijn kennis toepassen.

Alle vrienden bij Sogeti

Tijdens mijn studie informatica hadden we een hecht clubje waarmee we geregeld samen gingen programmeren. Een aantal van die groep gingen stage lopen bij Sogeti en zijn daarna ook blijven werken bij Sogeti. De rest hoorde altijd de lovende verhalen en gingen ook geregeld mee naar evenementen. Een van de evenementen was de SoPlay gamenight. Hierbij wordt het hele kantoor omgetoverd tot een gamehal. Een super leuk evenement waarbij je goed de Sogeti sfeer kan proeven. Dit heeft er voor gezorgd dat uiteindelijk iedereen van die groep is gaan werken bij Sogeti.

Als Frontender ook aan de slag met Java

In mijn eerste weken bij Sogeti heb ik de Ohio Business Course gevolgd. Normaal gesproken is deze ook in Ohio Amerika, maar door corona kon dat helaas nog niet. Wel was er een coach uit Amerika naar Nederland gekomen. Om toch een beetje het samenhorigheidsgevoel te creëren, wat je normaal gesproken in Ohio ervaart, verbleven wij in het Hilton hotel in Soesterdijk. Hier hebben we twee weken lang gewerkt aan een casus. Deze periode was niet alleen heel leerzaam, maar ook maakte ik kennis met veel van mijn nieuwe collega’s. Na deze periode, ben ik zowel het Java als frontend learning track gaan volgen. Tijdens mijn studie had ik al veel frontend kennis opgebouwd, maar mijn Java kennis was daarentegen enkel gebaseerd op niet enterprise omgevingen. Omdat ik hier ook graag meer over wil leren en uiteindelijk een Full-Stack rol wil kunnen vervullen heb ik ook het Java track gevolgd.

Het Java track was opgebouwd in verschillende blokken waarbij je zelf kon kiezen wanneer je welk blok doet. Ondertussen had je ook een coach aan wie je al je vragen kan stellen. Bij het frontend track heb je wekelijkse meetings, waarbij je uitleg en opdrachten krijgt. Nu klinkt dit misschien heel heftig om twee learning tracks te volgen en bij een opdracht te zitten, maar ik haalde daar juist energie uit! Ik ben graag bezig met nieuwe dingen leren en mijn kennis te verbreden en dat doe ik nu volop.

Een nieuw systeem bouwen

Op het moment zit ik in opdracht bij de Politie. We hebben een volledig Sogeti team die meewerken aan een nieuw systeem. Waar de Politie nu in verschillende systemen administatie bijhoudt, helpen wij ze met één systeem waarin dit grotendeels allemaal samen komt. Ook zijn de huidige systemen aan vernieuwing toe. Wij zorgen dat het een gebruiksvriendelijk en intuïtief systeem wordt. Momenteel werk ik enkel nog als frontender binnen het team, maar omdat dit een meerjarige opdracht is kan ik uiteindelijk ook bijschalen naar Java. Dit was dan ook een van de redenen wat mij zo erg aansprak bij deze opdracht; ik kan mijn huidige kennis nu gebruiken en later met mijn nieuwe kennis aan de slag.

Oneindig certificaten behalen

Sogeti heeft een eigen Academy waar je onbeperkt trainingen en cursussen mag volgen. Omdat ik graag up-to-date ben met de nieuwste technieken maak ik hier goed gebruik van. De afgelopen tijd heb ik al mijn T-MAP en PSM-1 certificaat weten te behalen en heb ik nu al weer een paar nieuwe trainingen op het oog.

Geautomatiseerde kamer

In mijn vrije tijd houd ik mij bezig met het bouwen van 3D printers. Deze printers gebruik ik om van alles en nog wat te maken. Ook heb ik mijn hele kamer geautomatiseerd. Zo gaan er automatisch lampen aan, als ik achter mijn bureau ga zitten. Daarnaast sluiten mijn gordijnen zichzelf en wordt de airco ingeschakeld, wanneer de temperatuur in de kamer boven een bepaald niveau raakt voor langere tijd. Verder meet ik continu de luchtkwaliteit in mijn kamer, omdat ik last heb van hooikoorts. Op basis van deze metingen, bepaal ik de snelheid in welke mijn luchtzuiveringsapparaat alle stofjes uit te lucht moet filteren.

Wat zijn jouw favorieten?

Favoriete apps: HomeAssistant - Dit gebruik ik om alles in mijn slaapkamer te kunnen automatiseren en bedienen. Met HomeAssistant is het super gemakkelijk om meerdere systemen (Philips Hue, Ikea Tradfri, Govee, SwitchBot etc.) binnen een systeem te kunnen beheren. Het is erg simpel te leren en de mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos. Zo kun je ook zelf slimme apparaten maken met bijvoorbeeld ESPHome en Node-RED.

Favoriete websites: Als ik even niks te doen heb zit ik vaak op YouTube. Ik gebruik het om muziek te luisteren, een lekker gerecht op te zoeken, nieuwe kennis op te doen, DIY projecten van anderen te bekijken, nieuwe technologie ontwikkelingen bij te houden, een gameplay te kijken, noem maar op.... 

Favoriete gear: Ik heb toch wel een extreem grote voorkeur voor het werken met MacOS. Dus mijn favoriete tech aankoop die ik telkens toch weer met plezier gebruik is mijn Macbook. Ik heb zelf ook een wat oudere Mac Pro gerestaureerd die ik nog steeds dagelijks gebruik als server en graag aan sleutel.

Favoriete film: The Expendables staat nog steeds erg hoog op mijn lijst met name door de groep van geweldige acteurs. Vrijwel direct erna zou ik voor Iron Man (en de Avengers films) kiezen door natuurlijk alle gave technische snufjes (vaak science fiction, met toch enige mate van mogelijke waarheid) die je voorbij ziet komen.

Favoriete eten: Ik houd erg veel van de oosterse keukens. Denk aan Tonkatsu, Sticky Chicken, Rendang Daging, Curry, Sushi, noem het allemaal maar op.. (Ik vind het overigens ook erg leuk om zelf in de keuken te staan en nieuwe recepten uit te proberen)

Benieuwd naar de mogelijkheden bij Sogeti?

Bij Sogeti hebben we een hele actieve Frontend en Java community die verschillende events organiseren. Benieuwd naar deze events of verder naar Sogeti? Neem dan contact op met Tanja of bekijk onze vactures! 

Bekijk vacatures Bekijk events

Kan ik je helpen?

Sogeti Tanja Nieboer
Phone number: +31621410771