Stijn-tester

Als een spin in het web als tester

Stijn Schouten wilde na zijn studie milieukunde toch een andere kant op. Nu is hij bij Sogeti gestart als tester. Hij heeft een leuke opdracht en een persoonlijke klik met zijn manager en team. 

Nieuwe richting in als tester

Als afgestudeerd milieukundige (HAS Hogeschool in Den Bosch), heb ik tijdens mijn studie veel stages gelopen. Hierbij kwam ik erachter dat mijn interesse lag bij hoe we data konden gebruiken om processen te optimaliseren. Vanuit die gedachte kwam ik veel in aanraking met IT-systemen en power BI waarbij ik bij een stage samen met ontwikkelaars een app heb ontwikkeld. Ik kwam er toen achter dat het heel interessant vind, hoe we in een digitale omgeving vanuit niets iets kunnen creëren. Sinds dat moment ben ik mijzelf gaan verdiepen en cursussen gaan volgen in het bouwen van websites en uiteindelijk een klein portfolio opgebouwd.

Via een oud docent kwam ik in contact met Sogeti en diende ondanks mijn gebrek aan IT-achtergrond een open sollicitatie in. Omdat ik naast mijn eigen verdieping geen IT-achtergrond heb, kon ik het makkelijkst als young proffesional tester beginnen. Als “YP” begin je bij Sogeti aan een specialisatieopleiding met daarin de OHIO business course om alle juiste vaardigheden te leren voor het vinden van de eerste opdracht. Doordat je dit doet met veelal dezelfde leeftijd collega’s leg je vanaf het begin al veel contacten.

Vertrouwen als jonge tester

Aan het einde van de specialisatie opleiding is het de bedoeling dat je zelfstandig op zoek gaat naar een opdracht. Maar je krijgt hierbij wel genoeg hulp vanuit je manager en sales. In mijn geval werd ik benaderd door een andere Sogeti collega voor een project waarbij vervanging nodig was. Mijn manager bracht me in contact met de manager van het project, waarbij ik na een eerste gesprek een motivatie opgesteld.

Het project ging om het testen van componenten die naar de Cloud werden gemigreerd. Terugkijkend heb Ik de opdracht gekregen vanwege en aangenomen om dat ik een goede fit was binnen het team en een klik had met de manager. Andersom zag hij energie en spontaniteit in mij die goed binnen het team paste, ondanks dat ik nog geen concrete werkervaring als tester had.

Kennis uitbouwen

In de eerste weken heb ik overdracht gehad van de tester die al in het team zat. Hierdoor kreeg ik meteen een goede basis qua kennis van de werkzaamheden. Daarna ben ik verschillende dingen uitgaan proberen en heb hiermee mijn eigen werkwijze opgezet.

Door in gesprek te gaan met ontwikkelaars kreeg ik een goed beeld in hoe zij bepaalde dingen zouden testen. Hiermee heb ik mijn kennis flink uitgebouwd en kon ik daarna steeds zelfstandiger aan de slag. Verder is het vooral spelen met de systemen, om uit te vogelen hoe het werkt. Na ongeveer 2 maanden had ik het gevoel dat ik goed ingewerkt was, daarna kwamen er nog wel veel momenten dat er toch nog veel nieuwe dingen waren te leren.

Het geheim van een vliegende start bij Sogeti

Je weet nooit waar je aan begint, een opdracht kan altijd anders lopen dan gepland. Belangrijk is om een klik te hebben met de manager of het team, ik heb hierin mijn gevoel gevolgd en dat heeft voor mij goed uitgepakt. Sta open voor alles wat je kan leren, zowel op persoonlijke vaardigheden als vakinhoudelijke vaardigheden. Tot slot stel niet te veel eisen aan je eerste opdracht, ga af op je gevoel en ga er dan ook volledig voor. Probeer zo breed mogelijk dingen op te pakken en te leren.

Starten als tester bij Sogeti

Benieuwd naar de mogelijkheden bij Sogeti? Neem dan een kijkje op deze pagina of bekijk de vactures. Heb je vragen? Stuur dan Evi een berichtje.

Wat zijn jouw favorieten?

Favoriete apps: Spotify

Favoriete Gear: Sony A7 2

Favoriete Film: The last samurai

Favoriete Muziek: Jazz rap

Favoriete Eten: Gado Gado

 

Kan ik je helpen?

Recruiter avatar female Senior Recruiter
Phone number: +31615629752