Agile quality coach tinus vellekoop

Coaching op Quality Engineering en Quality Improvement

Sinds vier jaar kent Sogeti de rol Agile Quality Coach. Tinus Vellekoop is community manager en vertelt in deze blog hoe de rol zich heeft ontwikkeld en wat de Agile Quality Coaches in zijn team dagelijks doen. Lees er meer over of bekijk de vacature.

Naar vacature

Ontwikkelingen in de rol van Agile Quality Coach

Een Agile Quality Coach is een expert op het snijvlak van agile werken, kwaliteit en testen die door middel van coaching, teams en organisaties begeleidt in het oplossen van hun kwaliteitsuitdagingen. Onze circa 40 Agile Quality Coaches mogen elke dag weer hun impact laten zien. Ze helpen de release train te versoepelen, de klanttevredenheid en het werkplezier te verhogen, de testbaarheid van de producten in kaart te brengen en de communicatie tussen en met teams te verbeteren. Ze begeleiden grotere Quality Improvement trajecten met ambitie en doelstellingen gekoppeld aan business- en IT-doelstellingen. De kracht van een Agile Quality Coach is de sterke inhoudelijke focus op kwaliteit gekoppeld aan de grote flexibiliteit en diversiteit van mensen en uitdagingen.

Ontwikkeling richting Quality Engineering

De opdrachten van onze Agile Quality Coaches spelen zich vaak af in de context van Agile en DevOps. De afgelopen jaren zien we een verschuiving plaatsvinden waarbij Quality Engineering steeds centraler staat. Bij Quality Engineering nemen teamleden en hun stakeholders gezamenlijk hun verantwoordelijkheid om IT-systemen met de juiste kwaliteit op het juiste moment te leveren aan de business en hun klanten. Het is een principe van software engineering gefocust op het toepassen van kwaliteitsmaatregelen om de kwaliteit van IT-systemen te waarborgen. Voor onze Agile Quality Coaches zien we een flinke variatie in opdrachten, rolinvulling en scope. We hebben daarom met elkaar de volgende varianten onderkend in rolinvulling met elk hun eigen zwaartepunt.

1. De Agile Quality Coach als Quality Engineering Coach

Een Quality Engineering Coach richt zich vooral op (hands-on) mentoring en coaching van personen en teams met nadruk op Quality Engineering en Testing activiteiten. Hoe kan het team een high-performing team worden en welke kwaliteitsuitdagingen willen ze oplossen? Hoe geven ze invulling aan built in quality, hoe tonen ze transparantie over de kwaliteit naar de business en leveren ze op het juiste moment de juiste software? Een Quality Engineering Coach is vooral actief met teamleden in een engineering rol en heeft zelf een sterke technical mastery met in het bijzonder kennis van Quality Engineering en Testing.

2. De Agile Quality Coach als Quality Improvement Consultant

Een Quality Improvement Consultant richt zich vooral op het Improvement Proces rondom Quality Engineering en Testing via consultancy en coaching van personen en teams. Hoe kunnen teams in hun kracht gezet worden? Hoe krijgen teams hun ontwikkelpunten goed in kaart en kan de samenwerking en communicatie tussen teams versterkt worden? Krijgen en nemen teams voldoende ruimte in tijd en aandacht voor kwaliteitsverbeteringen? Welke kwaliteitsmetrics zijn relevant voor deze teams? Een Quality Improvement Coach is vooral actief met teams en de omgeving van teams, zoals Product Managers en Product Owners.

3. De Agile Quality Coach als Quality Improvement Lead

Een Quality Improvement Lead is gericht op het leveren van Improvement resultaten door middel van advisering, consultancy en het faciliteren van transitiemanagement rondom Quality Engineering. Welke kwaliteitsvisie heeft de organisatie (nodig) en wat zijn de blokkades? Hoe kan de autonomie en kwaliteitsverantwoordelijkheid van de teams versterkt worden zodat de gezamenlijke kwaliteitsvisie gedragen wordt door de organisatie en de improvement doelen gerealiseerd worden? Een Quality Improvement Lead is vooral actief op (hoger) managementniveau in organisaties en heeft een sterke transformation mastery.

Afhankelijk van de doelen, scope en uitdagingen van de opdracht kijken we welke variant van de rolinvulling van Agile Quality Coach nodig is. Een Agile Quality Coach kan in zijn of haar opdracht variëren in de rolinvulling naar gelang de doelgroep en uitdagingen waar hij of zij mee te maken krijgt. Voor een groter Quality Improvement traject kijken we naar de juiste combinatie van kwaliteiten en varianten van Agile Quality Coaches of naar de samenwerking met andere specialisten zoals bijvoorbeeld een Test Automation Consultant. De aanscherping van de Agile Quality Coach varianten helpt ons om nog beter de behoefte van de klant en benodigde expertise in kaart te brengen, zodat we nog sterker het verschil kunnen maken.

agile-quality-coach-sogeti-social-image.png


Alles weten over Quality Engineering en Quality Improvement Coaching?

Wil je meer weten over de nieuwe varianten van de Agile Quality Coach en invulling van Quality Engineering? Stel je vraag aan Tinus Vellekoop, hij vertelt je er graag meer over. Interesse om in dit vakgebied aan de slag te gaan? Neem dan contact op met Jannette of bekijk de vacature.  

Naar vacature

Dit artikel is geschreven door Marianne Duijst samen met Tinus Vellekoop.

Agile Quality Improvement

Tinus Vellekoop Community manager Agile Quality Improvement

Verder lezen?

Ontdek meer verhalen van Sogeti collega's!

Naar blogs