Melvin-Silva-Boost-Your-Tosca-Test-Engineer-Sogeti

Een ware Boost voor mijn Tosca kennis!

Melvin Silva ging in zijn allereerste opdracht direct aan de slag met Tosca. Na wat praktijkervaring opgedaan te hebben, volgde hij het nieuwe opleidingstraject Boost Your Tosca! Lees zijn persoonlijke beleving van dit traject of bekijk direct de vacatures. 

Naar vacature

Een ware Boost voor mijn Tosca kennis!

Mijn naam is Melvin Silva en sinds dit jaar ben ik werkzaam bij Sogeti als Agile & Tosca Test Engineer. Al in mijn eerste opdracht mocht ik voor PostNL direct aan de slag met Tosca. Dat kwam perfect uit, want in mijn vooropleiding had ik al het nodige over deze testtool geleerd. Na een tijdje in de praktijk met Tosca gewerkt te hebben, kwam er een nieuw opleidingstraject van Sogeti op mijn pad; Boost Your Tosca. Deze is gericht op de beginnende of medior Tosca tester. Dit traject bleek niet alleen een echte boost voor mijn Tosca kennis, maar ook voor mijn netwerk en voor mijn opdracht bij de klant! In deze blog vertel ik er graag meer over.

Wat houdt "Boost Your Tosca" in?

Dit traject houdt in dat je als beginnend of medior Tosca tester meer verdieping zoekt in diverse onderdelen binnen Tosca. Dit doe je door 2-wekelijks een klassikale les te volgen onder begeleiding van 2 ervaren Tosca experts. Daarnaast is er ook een onderdeel van dit programma waarbij je drie waardevolle Tosca-certificaten kan behalen; 

  • Tosca Automation Engineer level 1
  • Tosca Test Design Specialist level 1
  • Tosca API specialist

Het is natuurlijk de bedoeling dat je een bepaald certificaat behaalt. Hiervoor heeft Tricentis een supergoede e-learning omgeving voor opgesteld. Sogeti is global consultancy, technology & training partner van Tricentis. Hierdoor heb je dus toegang tot deze leeromgeving. Door middel van zelfstudie kan je op het tijdstip en in het tempo dat jou het beste uitkomt de lessen volgen. Tijdens de les krijg je extra uitleg. Ook kan je al je vragen stellen aan de experts. Dan worden bijvoorbeeld de voor- en nadelen behandeld of bepaalde do’s en dont’s gegeven. Vervolgens ga je praktijkgericht en zelfstandig aan de slag met opdrachten. Deze opdrachten hebben dan uiteraard te maken met de stof die je behandeld hebt tijdens de les. Zo moest ik onlangs met behulp van Tosca een Excel sheet aanmaken die automatisch ingevuld werd. Wanneer ik vastliep (wat natuurlijk nog wel eens gebeurde) was het in eerste instantie de bedoeling om zelf tot de oplossing te komen door bijvoorbeeld via Google te zoeken of op de Tricentis supportpagina. Net als in de praktijk dus! Als je er zelf niet uit komt, dan kan je natuurlijk altijd een beroep doen op de Tosca experts die de training begeleiden.  Aan het einde van elke les krijg je huiswerk mee voor de volgende les die 2 weken later plaats vindt.
Een voorbeeld van een huiswerkopdracht is dat je moet inzien hoe vaak bepaalde Tosca Standard Modules worden gebruikt in de opdracht bij de klant. Dit had direct tot resultaat dat ik zag dat er een bepaalde standaard module niet gebruikt werd. Terwijl de opdrachtgever wel verwachtte dat deze werkzaamheden uitgedaan werden! Zonder deze opdracht had ik dit niet zo snel gezien, dus hierdoor kon ik direct extra waarde leveren voor mijn klant!

De voordelen van Boost Your Tosca

  • Praktijkervaring als aanvulling op je certificaat

Certificaten behalen is belangrijk, maar een betere specialist worden is natuurljk het uiteindelijke doel. Door direct na het behalen van een certificaat ook daadwerkelijk actief met de geleerde stof te werken, blijft de vers opgedane kennis beter hangen. Ook verhoogt dit je bekwaamheid met de tool. Tijdens de Boost Your Tosca training word je minder aan de hand meegenomen in vergelijking met de e-learning van Tricentis. Dat is erg fijn, want zo leer je het meest!

  • Aansluiting op de praktijk 

Hetgeen wat je leert kan je vaak direct toepassen in de praktijk. Ik werd mezelf meer bewust van alle mogelijkheden en voerde deze dan direc de volgende dag al door als de verbeteringen bij mijn klant.

  • Verhoogt zelfredzaamheid

Dit traject maakt je zelfstandiger. Je wordt namelijk meegenomen in hoe je dingen zelf op kan lossen. Bijvoorbeeld door te verwijzen naar de supportpagina. En dat is precies wat ik in de praktijk nodig heb!

  • Vergroten van je netwerk

Je leert veel van de andere specialisten in de Tosca community. En je leert hen ook beter kennen. In de toekomst zal je hen dus makkelijker benaderen als je vragen hebt.

  • Werken met gelijkgestemden

Het is erg leuk om samen te trainen en te werken met mensen van ongeveer hetzelfde ervaringsniveau, (kleine) successen samen te vieren en gezamenlijk tot oplossingen te komen.

  • Effect in de praktijk

Mijn collega’s bij de klant merkten dat ik Tosca-gerelateerde zaken sneller oppikte omdat ik er meer/extra mee bezig was. Een leuk voorbeeld hiervan is een training met pdf-bestanden. Ook dit was direct weer een waardevolle toevoeging bij de klant!

  • Les van experts/ervaringsdeskundige

Zelf vind ik het supertof om lessen te volgen van de experts binnen Tosca community van Sogeti. Je ziet dat de experts enorm veel plezier beleven aan hun kennisoverdracht. Dat enthousiasmeert mij natuurlijk ook weer. Het is ontzettend leerzaam om de visie van een ervaren Tosca professional op zaken te horen, van hun ervaringen te leren en ook mooi om te zien hoe zij tot bepaalde oplossingen komen. Dit maakt mij bewust van waar ik naar toe kan groeien en het daagt mij uit.

Bob Zandvliet, Tosca Test Expert 
Bob Zandvliet Tosca Expert Sogeti

 

Kortom, Boost Your Tosca is niet alleen een "boost"" voor je Tosca vaardigheden, maar ook voor je netwerk, je zelfstandigheid en het waardevol zijn voor de klant. Hierdoor is dus een complete boost voor je carrière. Ik ben blij dat dit is opgezet binnen Sogeti en dat ik direct kon deelnemen aan dit Boost Your Tosca Traject. Uit ervaring kan ik het daarom iedereen die geïnteresseerd is in Tosca echt aanbevelen! 

Boost Your Tosca traject

 

Community Manager Tricentis & SAP Testing

Sogeti Tijs Wonders Communitymanager
Phone number: +31681472774

Testspecialisten

Als testen niet alleen je vak maar ook je passie is, ontdek dan onze testcommunity!

Naar testing