Rincy Roy SAP Test Expert Sogeti

Tosca Automation geïntegreerd met SAP-componenten

In deze blog zal Rincy Roy, senior Test Automation expert, haar benadering uitleggen over hoe je een SAP-component kunt automatiseren met Tricentis Tosca en het belang van automatisering op componentniveau begrijpen, samen met best practices en referentielinks. Lees verder over haar inzichten en expertise hieronder!

Mijn naam is Rincy en ik ben een IT-professional met meer dan 5 jaar ervaring op het gebied van testen en automatisering. Ik heb gewerkt met verschillende tools/frameworks (Tosca, IntelliJ, RTF) in combinatie met SAP, middleware en op UI-gebaseerde applicaties. Vandaag wil ik het hebben over Tosca-automatisering op SAP-componenten.

In de snel veranderende wereld van vandaag zijn bedrijven altijd op zoek naar manieren om hun processen te optimaliseren en efficiëntie te verhogen. Een gebied waar dit bijzonder belangrijk is, is op het gebied van softwaretesten. De afgelopen jaren is er een groeiende trend richting het gebruik van agile methodologieën om softwareontwikkelingsprojecten te beheren. Tegelijkertijd is er een toenemend gebruik van testautomatiseringstools zoals Tosca, Selenium, enz. om de efficiëntie en nauwkeurigheid van het testen te verbeteren.

In deze blog zal ik praten over mijn benadering van hoe je een SAP-component kunt automatiseren met behulp van Tricentis Tosca, en het belang van automatisering op componentniveau, samen met best practices en referentielinks. Ik wil ook mijn ervaring delen over hoe het mij en mijn klant heeft geholpen om te professionaliseren op het gebied van SAP-testen.

Voordat we verder gaan in deze blog, is het aanbevolen dat de lezers een basiskennis hebben van SAP modules, componenten en weten hoe een automatiseringstool werkt. Er is een referentielink aan het einde van de blog die je kan helpen om dieper in te gaan op bepaalde onderwerpen.

Laten we beginnen….
Wat is SAP en SAP-componenten


SAP staat voor de oorspronkelijke Duitse naam van het bedrijf: Systemanalyse und Programmentwicklung, wat staat voor systeemanalyse en softwareontwikkeling.
SAP is een van 's werelds toonaangevende leveranciers van enterprise software-oplossingen, met een breed scala aan componenten en modules die worden gebruikt door bedrijven in verschillende sectoren. Deze componenten omvatten alles, van customer relationship management (CRM) en supply chain management (SCM) tot human resources (HR) en financiële boekhouding (FI), enz.

Een SAP-component is een softwarecomponent, die een set van pakketten bundelt en alleen gezamenlijk aan klanten kan worden geleverd. Alle pakketten worden disjunctief verdeeld onder softwarecomponenten.


Referentielink SAP Netweaver 

 

Wat is Tosca?

Intelligente testautomatiseringstool.

Tricentis Tosca optimaliseert en versnelt het end-to-end testen van jouw volledige digitale landschap. Met zijn codevrije, door AI aangedreven aanpak versnelt Tosca innovatie in jouw hele onderneming door de knelpunten van het testen en de risico’s van software releases te halen. Tosca biedt ook een scala aan functies en mogelijkheden waarmee testers gemakkelijker testcases  kunnen maken en beheren, inclusief de mogelijkheid om testdata te genereren, testconfiguraties te beheren en samen te werken met teamleden.

Referentielink automate continious testing Tosca

 

Waarom SAP componenttesten?

Het doel van SAP componenttesten is om zoveel mogelijk vermijdbare bugs te vinden in de componentfase. Hoe eerder fouten worden ontdekt, hoe goedkoper ze zijn om op te lossen. Stel je bijvoorbeeld een component voor die XML genereert. Laten we aannemen dat deze component geïntegreerd is met verschillende andere services binnen de keten en er uiteindelijk iets misgaat op componentniveau. Dit zou een aanzienlijke impact hebben op de keten, omdat de component verbonden is met andere services, zou het moeilijk zijn om precies te achterhalen waar het probleem zich bevindt. Als het goed getest was op componentniveau, zou het veel tijd en moeite hebben bespaard. Onthoud, tijd is geld!

Bij het werken in een agile omgeving is het automatiseren van alle SAP componenten die gepland zijn binnen een sprint niet altijd haalbaar vanwege verschillende redenen, zoals gebrek aan tijd of soms gebrek aan capaciteit en snelheid. Maar hier begint het classificeren van jouw hoogrisico SAP componenten die een grotere impact hebben tijdens productie, bijvoorbeeld: een functie die te maken heeft met betalingsbatchprocessen of financiële componenten. Beperk je tot de hoogrisico-componenten op basis van prioriteit. Zodra je de componenten hebt geclassificeerd op basis van prioriteit, kun je beginnen met het automatiseren van de componenten met behulp van Tosca.Hoe kan jouw SAP componenttestautomatisering succesvol maken met Tosca?

Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw backend (SAP) componenten vrij zijn van bugs en kwaliteit gegarandeerd is?
Hoe en waar begin je met SAP componenttesten met Tosca? Laten we stap voor stap doorlopen...

Stap 1: Begrijp jouw System Under Test (SUT, bijv. SAP in dit geval)

Voordat je zelfs maar denkt aan automatisering, moeten we eerst begrijpen wat en waarom we automatiseren?
Het 'wat' in dit geval is de "Applicatie/SAP-component".
Het 'waarom' in dit geval is de “Noodzaak/Belang van het automatiseren van dat specifieke applicatieproces”.
Houd dus rekening met de volgende punten:

  • Begrijp jouw System Under Test (SUT).
  • Begrijp jouw componenten, haalbaarheid, beschikbaarheid van de SUT om te automatiseren.
  • Hoe goed kun je het onderhouden na automatisering?

Als voorbeeld, de betalingstaak in SAP, wat is de stroom hiervan? Hoe kunnen we dit automatiseren? Zorg ervoor dat je duidelijkheid hebt over wat er geautomatiseerd moet worden. Als jouw SUT niet beschikbaar is voor testen of niet in de juiste staat is om te automatiseren, kan dit leiden tot extra werk en frustratie.

Stap 2: Definieer jouw requirements

Zorg ervoor dat je duidelijkheid hebt over de stroom die moet worden getest/geautomatiseerd. Dit is een van de belangrijkste stappen voordat je verder gaat. Als de scope niet duidelijk is, kan dit leiden tot het automatiseren van de verkeerde componenten en veel herstelwerkzaamheden. Deze requirements kunnen worden gegeven door jouw Product Owner of bedrijfsanalist. Door gebruik te maken van de requirement sectie in Tosca (gele sectie in Tosca), kun je jouw functionele requirements voor SAP componenten definiëren. Tosca biedt een requirement sectie om testgevallen, risico's, gewicht, testdekking en nog veel meer om transparantie te bieden over de status van automatisering.
Bijvoorbeeld, het betalingsbatchproces. Dit kan worden gedefinieerd in de requirement sectie, wat je helpt om requirements bij te houden die geautomatiseerd moeten worden en helpt bij het bijhouden van de testdekking.

Referentielink Tosca requirements

Stap 3: Creëer Modules

In Tosca zijn modules de basis of bouwstenen voor het succesvol en efficiënt uitvoeren van jouw testscripts. Tosca biedt een breed scala aan standaardmodules (oranje sectie), wat ons enorm veel tijd bespaart bij het maken van basisfunctiemodules. Bijvoorbeeld: SAP inloggen, het openen van een transactiecode, basis knopoperaties. De functies die geen deel uitmaken van de standaardmodule kunnen expliciet worden gemaakt met behulp van de scanfunctie van Tosca commander. Voordat je nieuwe modules scant, is het een goed idee om de standaardmodules die door Tosca worden geleverd te begrijpen. Dit heeft me veel tijd bespaard bij het onnodig scannen van nieuwe modules.

Referentielink Tosca commander

Stap 4: Voorbereiding van data

Data spelen een belangrijke rol bij het uitvoeren van jouw testscripts. Stel je voor dat je een scenario activeert dat een e-mail naar eindgebruikers genereert. Als het systeem niet over de vereiste gegevens beschikt om een e-mail te maken, werkt dit proces niet. Het is daarom bijzonder belangrijk om jouw gegevens voor te bereiden. Wat voor soort gegevens wil je gebruiken? Denk na over hoe de huidige configuratie data gebruikt en of deze hergebruikt kunnen worden. Zo niet, hoe kun je dit oplossen? Door gebruik te maken van de Test case Design sectie (rode sectie) en de TDM functie van Tosca, kunnen we dergelijke, herbruikbare data onderhouden, wat helpt bij een multi-user omgeving voor een beter datamanagement.

Referentielink Tosca testcase design

Stap 5: Creatie van testscripts

Tosca helpt bij het creëren van testscripts met drag & drop opties, in tegenstelling tot andere programmeertools die programmeerkennis vereisen. Na de modulesectie (oranje sectie) kunnen we eenvoudigweg die modules slepen en neerzetten om een testscript te maken (blauwe sectie), gevolgd door meerdere instanties van testscripts in een paar stappen. Vergeet ook niet om een peer review te hebben met jouw medetesters of de teamanalist. Maak gebruik van het 'vier ogen' principe in SAP om ervoor te zorgen dat je de juiste dingen hebt geautomatiseerd en gevalideerd.

Referentielink Tosca testcase section blue

Stap 6: Uitvoering van testscript

Dit is de stap waarin je jouw geautomatiseerde en beoordeelde testcases uitvoert. Tosca biedt een aparte sectie om testscripts uit te voeren en te onderhouden (groene sectie). Sleep jouw testscripts naar de groene sectie om de testcases uit te voeren en de resultaten te zien. Tosca heeft functies die logs bevatten, die de resultaten van eerdere runs, uitvoeringstijden, exacte mislukte teststappen, enz. tonen.

Referentielink Tosca executionslists overview

Stap 7: Parallelle uitvoering

Het hele idee achter automatisering is om handmatige inspanningen te besparen, zodat we parallel kunnen werken. We willen je verzekeren dat onze testscripts worden uitgevoerd. Tosca helpt bij parallelle uitvoering met de Test Event  en DEX functie. Wanneer jouw uitvoeringslijst gereed is, kun je jouw testscripts afzonderlijk op een externe machine uitvoeren met behulp van een gedistribueerde uitvoeringsagent.

Referentielink Tosca continuous integration

Stap 8: Onderhoud van script

Houd er rekening mee dat testscripts gebouwd zijn met easy-to-maintain standaarden en herbruikbaarheid. Wanneer we in teams werken, bestaat de mogelijkheid dat de component waar je momenteel aan werkt ook door een ander team kan worden bewerkt op een bepaald moment. Daarom is het belangrijk om een testscript te bouwen dat gemakkelijk te onderhouden is en kan worden hergebruikt in een multi-user omgeving.

Best practices:

  1. Volg een goede projectstructuur in een multi-user omgeving, bijvoorbeeld: naamgevingsconventie, mappenstructuren, enz.
  2. Maak waar mogelijk gebruik van bibliotheken.
  3. Maak Classes in de Test Case Design sectie voor herbruikbaarheid van gegevens.
  4. Gebruik de standaardmodules die Tosca biedt voordat je nieuwe modules scant. Maak zo veel mogelijk gebruik van de standaardmodules.

Meer best practices: Volg de onderstaande cursus https://academy.tricentis.com/tricentis-tosca-best-practices

 

Resultaat/Hoe heeft het geholpen bij het project van mijn klant?

Het automatiseren van de SAP component kan je helpen om problemen in een ongelooflijk vroeg stadium op te sporen. Tosca automatisering kan een effectieve manier zijn om de efficiëntie en nauwkeurigheid van het testen te verbeteren, vooral bij het toepassen van SAP-componenten in een agile omgeving.

Door het automatiseren van het proces van de SAP component kan Tosca organisaties helpen om de tijd en moeite, die nodig zijn om softwaretoepassingen te testen, te verminderen, terwijl het ook een scala aan functies en mogelijkheden biedt om het testen van SAP componenten te ondersteunen. Tosca kan je helpen om jouw testinspanningen te stroomlijnen en de algehele kwaliteit en prestaties van jouw softwaretoepassingen te verbeteren.

Als je nog meer vragen hebt vanuit het perspectief van deze blog, neem dan gerust contact met me op! Wil je weten wat Sogeti nog meer doet binnen de test community? Bekijk dan deze pagina.

 

Kan ik je helpen?

Sogeti Tijs Wonders Communitymanager
Phone number: +31681472774

QX Talks

Onze meetup over trends in Testing.

Bekijk ze hier