header banner thorben bruggeling sogeti

Verslag Tricentis Partner Event in Barcelona

Sogeti heeft al jarenlang een krachtig partnership met Tricentis en een sterke community voor Tricentis Test Automation. Dus uiteraard waren we goed vertegenwoordigd op het Tricentis EMEA Partner Event. Lees hier de updates of bekijk de vacatures.

Naar vacatures

SAP, Forrester en de visie van Tricentis op hun diverse tools

De dag was verdeeld in een ochtend- en een middagdeel. Het ochtenddeel bestond uit een korte terugblik op het afgelopen jaar en wat Tricentis bereikt heeft, maar was vooral gericht op wat zij de komende jaren nog meer willen bereiken. Een kleine indruk van de groei van Tricentis: ze hebben hun omzet in 2022 bijna verviervoudigd ten opzichte van 2019. Eén van de pillaren waar zij hun groei op baseren is de uitgebreide integratie van SAP binnen de Tricentis producten. Tricentis is namelijk een SAP Solution Extension partner (hoogste niveau van partnerschap van SAP).
Gratis bonus feitje; er hebben meer mensen op de maan gewandeld dan dat er SAP Solution Extension Partners zijn!


Er waren dan ook veel afgevaardigden van SAP aanwezig om ook op het podium te spreken, waaronder bijvoorbeeld Darryl Gray, global VP van Software Partner Management. Maar ook de SAP-leiders van verschillende landen, zoals Duitsland, Frankrijk, en Spanje.

Forrester heeft in 2021[1] een onderzoek uitgevoerd naar de financiële impact van SAP Application Testing Solutions door Tricentis. Over een periode van drie jaar concludeerden zij dat er een gemiddelde ROI van 334% te vinden was, waarbij er al na 6 maanden een break-even point was. De snelheid van application release rates waren gestegen met 300%, waarbij er ook nog eens 78% minder fouten in productie aanwezig waren.

Tricentis heeft dus een duidelijke visie heeft voor het gehele ecosysteem van hun producten. Zij willen het gehele testproces versnellen en versimpelen door hun tooling. LiveCompare gebruik je om vast te stellen waar te testen, Data Integrity om de juiste testdata op te stellen (en te monitoren), automatiseren doe je met behulp van Tosca, qTest voor het inzichtelijk maken van de voortgang en de performance kun je testen met NeoLoad.

Middagprogramma: technische ontwikkelingen!

Het middagdeel van het evenement was gesplitst in twee soorten presentaties die je kon bijwonen, namelijk presentaties meer gericht op sales en in een andere zaal presentaties die gericht waren op de (toekomstige features van) producten van Tricentis en hoe deze ingezet kunnen worden bij onze klanten.

E
en belangrijk onderdeel hiervan is Tricentis Test Automation (TTA). Dit is een SaaS-product die Tricentis nog flink aan het ontwikkelen is. TTA wordt gebouwd met dezelfde insteek als Tosca, namelijk codeless, model-based testing. Het moet de gebruiker in staat stellen om nog sneller tests te automatiseren via de cloud. Grote voordelen hiervan zijn dat (micro) services gesimuleerd kunnen worden, gemakkelijk testruns gedraaid kunnen worden via de cloud en automatische scaling and distribution.

Een andere interessante ontwikkeling is de Tricentis Mobile Agent. Iedereen die in het verleden wel eens zijn handen heeft gebrand aan mobile testing weet dat dit vaak niet eenvoudig was om op te zetten. Er moeten vaak meerdere applicaties/afhankelijkheden gedownload en geconfigureerd worden voordat men eenmaal aan de slag kon gaan. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de verschillende OS-systemen! Tricentis speelt hier op in met hun Tricentis Mobile Agent. Dit is een plug-and-play oplossing, waar de gebruiker simpelweg zijn mobiel (ongeacht OS) via usb verbindt met zijn pc en vrijwel direct aan de slag kan gaan met het opstellen en uitvoeren van automatische tests. Er kan ook voor worden gekozen om niet een eigen fysieke device te gebruiken, maar om deze te simuleren met behulp van de Tricentis Mobile Cloud die ongeveer halverwege dit jaar wordt gelanceerd. De Tricentis Device Cloud stelt gebruikers in staat ‘dedicated’ devices beschikbaar te hebben waarop zij met één druk op de knop kunnen testen. Deze devices worden beheerd door Tricentis en worden na elke test gereset, zodat er geen oude data kan lekken naar een volgende testrun. Kortom; mobile testing is, en wordt, een stuk gemakkelijker gemaakt!

Tricentis speelt ook in op de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), die per 2025 verplicht zijn in de Europese wetgeving (European Accessibility Act) door Web Accessibility Testing beschikbaar te maken in Tosca, zonder hiervoor nieuwe test cases te hoeven maken. Je huidige test cases zullen binnenkort gebruikt kunnen worden om ook de accessibility van pagina’s te testen (en kunnen ook in je CI/CD pipeline verwerkt worden!).

Tricentis heeft ook rekening gehouden met hun eigen accessibility van de Tosca Commander. Zo kan er vanaf versie 16.0 gekozen worden voor verschillende (soorten) thema’s, zoals een thema met een hoog contrast of een dark mode. Tosca License Admins kunnen zich verheugen met de (tech preview van) Cloud License Reporting in Tosca 16.0. Dit zal een verbeterd inzicht geven van welke licenses waarvoor worden gebruikt binnen hun bedrijf, zonder hiervoor Tricentis Support hoeven in te schakelen.

De Dex Credentials kunnen nu ook worden opgeslagen in een eigen gekozen KeyVault, zoals bijvoorbeeld KeePass of CyberArk, en kunnen worden gekoppeld aan Tosca 16.0! Dit zal het voor de Tosca beheerders onder ons makkelijker maken om wachtwoorden op een centrale plek op te slaan en te gebruiken binnen Tosca.

[1] Source: ‘The Total Economic Impact of SAP application Testing Solutions by Tricentis’ Forrester Consulting (2021)

Benieuwd hoe wij jouw bedrijf en testprocessen kunnen helpen met het opzetten en gebruiken van Tricentis Tooling?

Schroom dan niet contact op te nemen met mij of mijn community manager Tijs Wonders.

Benieuwd naar mogelijkheden in Quality Engineering & Testing?

Wil jij iedere dag leren en kunnen sparren met vakgenoten over bijvoorbeeld kwaliteit en testing of testautomationtoolings? Neem gerust contact op, ik vertel je er graag meer over.  Of bekijk onze vacatures in Quality Engineering & Testing (QE&T).

VACATURES QE&T