"Digital Happiness: I Embrace Technology" [DOCUMENTAIRE]

Sogeti heeft tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) zes Digital Happiness reporters op pad gestuurd. Uitgerust met GPS tracking, hartslag meting en een apparaat dat stress registreert, gingen ze op zoek naar "digitaal geluk". 

Het project is onderdeel van het onderzoeksprogramma van Sogeti's Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie, dat komend jaar vier rapporten over Digital Happiness publiceert. Check de verkorte of de volledige doucmentaire over digitaal geluk verderop in dit artikel. 

 

Film cover documentaire Digital Happiness: I Embrace Technology

Waarom "Happiness"?

Worden we er eigenlijk gelukkiger van als alles wordt gedigitaliseerd? Want je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een digitale oplossing voor te verzinnen. Berichten direct van de hersenen naar de tekstverwerker sturen? Facebook zegt dat dit binnen tien jaar voor iedereen een fluitje van een cent is. Deze explosie van technologische mogelijkheden roept de vraag op wat je aan het doen bent als je in de IT werkt. Steeds makkelijker kun je als programmeur het gedrag en de gevoelens van mensen beïnvloeden. Wat is dan jouw kompas? In zijn boek "Van Big Bang to Burn-out" voorspelt psychiater Witte Hoogendijk zelfs dat door alle digitale triggers het aantal burnouts enorm zal toenemen.

Positive Computing

Positive computing is een nieuwe discipline in de IT die zich bezighoudt met de vraag hoe digitale vooruitgang aan het geluk van de mensheid kan bijdragen. De morele houvast hiervoor is gebaseerd op het eenvoudige idee dat alles wat wordt ontworpen, een bijdrage moet leveren aan het geluk van de mens(heid). Wat we hebben geleerd uit het IT.

Documentaire Digital Happiness: I Embrace Technology

Bekijk hieronder de verkorte en/of volledige versie van de documentaire. 

Verkorte versie

Volledige versie

Zingeving

Misschien is "breinprogrammeur" wel het beroep van de toekomst en coderen we allerlei zaken straks rechtstreeks vanuit de hersenpan naar de fysieke wereld om ons heen. Maar als het steeds makkelijker wordt om dat soort zaken te digitaliseren zal het zingevingsvraagstuk veel vergen van de nieuwe lichting IT-ers die de arbeidsmarkt op stroomt. De digital leaders van de 21e eeuw zullen, nog meer dan de bedrijven waarvoor ze gaan werken, de mens moeten dienen. Wat maakt hem werkelijk gelukkig? Hoe kunnen robots zijn leven verrijken in plaats van verarmen? Wanneer is een digitaal detox-kuurtje gewenst? 

Met technologie werken aan jouw geluk en toekomst?

Kijk dan eens naar de mogelijkheden die Sogeti jouw biedt op de vacature pagina.  

Ga naar vacatures

Profielfoto Menno van Doorn Principal VINT
Phone number: +31651270985