Mirjam Terlaak Poot Young Sogetist of the Year

Young Sogetist Award 2022: Mirjam Terlaak Poot

Scrum Master Mirjam Terlaak - Poot is de winnaar van de Young Sogeti Award. Met haar groene ideeën wist zij de winst binnen te halen. Meer weten over hoe zij dit gedaan heeft? Lees dan verder!

De werkzaamheden van een Scrum Master

Ik ben ingezet als Scrum Master bij twee teams voor DICTU sinds begin april. Ik werk aan een project voor het IMG. Je hebt vast wel eens op het nieuws gezien dat er schade was aan huizen in het gasgebied van Nederland. Het IMG bouwt voor deze mensen applicaties zodat ze financiële compensatie kunnen krijgen. Wat ik nog meer doe als Scrum Master? Ik faciliteer natuurlijk alle Scrum Events. In de ochtend heb ik meerdere stand-ups met mijn teams. Verder gedurende de dag is het vooral veel overleggen: bila’s met mijn collega's, afstemmen met andere Scrum Masters en het afhandelen van verzoeken van bijvoorbeeld Functioneel Beheer. Ook doe ik de werving voor de nieuwe mensen, dus intakes en sollicitatiegesprekken. Verder moet ik er ook voor zorgen dat het team zich continu verbetert. Ik houd de voortgang bij zodat ik kan checken wat de status van specifieke verzoeken is. Een hele lijst, maar wel met hele leuke taken!

Young Sogetist Award

Een half jaar geleden begonnen de nominaties van de Young Sogetist of the Year Award. Ik werd genomineerd door mijn Career Manager. Dit verraste mij, maar natuurlijk voelde ik me vereerd. Het eerste wat ik moest doen was een motivatiebrief schrijven waarin ik moest uitleggen op welke manier ik impact wil maken op Sogeti, mijn collega’s, de community en bij de klant. Op basis daarvan ging ik door naar de halve finale. Hiervoor moest ik een strategie bedenken waarin we impact konden realiseren voor (onderdelen van) Sogeti. Wat mij heel erg aanspreekt is het thema duurzaamheid. Uiteindelijk kwam ik op een groene strategie: SoGreen. 

Mirjam's SoGreen strategie 

Sogeti verduurzaamt nu vooral door het wagenpark aan te pakken en bomen te planten in het Sogeti bos. Maar we kunnen ook onze expertise gebruiken en op een groene manier met IT omgaan. Uit deze gedachte kwam de SoGreen strategie. Deze strategie bestond uit drie delen: Het ontwikkelen van een SoGreen app die het energieverbruik van je dagelijkse computerwerkzaamheden bijhoudt en zo visualiseert wat je CO2 uitstoot is, om bewustzijn te creëren. Het tweede idee was om een groene community op te zetten die allemaal best practices verzamelt op het gebied van groene IT. Deze community zou dan met deze voorbeelden Sogetisten kunnen leren hoe ze groener zouden kunnen werken. Ten slotte was het derde idee om een groene service in te zetten bij de klant om de klant te kunnen helpen op een duurzame manier. Deze drie ideeën werden goed ontvangen en daarmee vloog ik door de halve finale zo naar de finale zelf!

Business Impact plan 

In de finale moest ik een Business Impact plan presenteren. Daarvoor heb ik het idee voor de Green Service van de halve finale verder uitgewerkt. In het Business Impact plan heb ik de SoGreen app verder uitgewerkt met een met een spelelement. Verder was het idee om een software architectuurscan aan te bieden om te kijken in het gehele IT-landschap welke onderdelen op een efficiënte manier gemaakt kunnen worden. Tot slot was het idee om de klanten tools te geven om zelf duurzamer te worden, zoals door groene trainingen aan te bieden en groene testers en programmeurs in te zetten. 

“Het komende jaar hoop ik als Young Sogetist of the Year nog meer bij de dragen aan groene initiatieven!"

Op de Scrum manier naar de finale

Dit heb ik niet allemaal in mijn eentje gedaan. Bij Sogeti NoordOost heb ik hulp gekregen van Young Professionals. Uiteraard zijn we op een Scrum manier aan de slag gegaan door daily stand-ups te houden en vanuit een backlog te werken. De Young Professionals hebben bijvoorbeeld marktonderzoek gedaan, geholpen met het maken van de presentatie en het financiële plaatje. Al het werk heb ik samengevoegd en gepresenteerd in Amsterdam in het kantoor van AWS tijdens de finale. Met het winnen van de eerste prijs hoop ik echt dat er dingen in beweging gezet kunnen worden. Ik zou het heel leuk vinden om in het komende jaar aan groene initiatieven bij te kunnen dragen.

De favorieten van Mirjam:

  • Favoriete apps: NOS, LinkedIn, Praat mar Frysk
  • Favoriete website: Van Dale
  • Favoriete gear: JBL-speaker  
  • Favoriete films: Intouchables, The Bourne Identity, Lion, The Swimmers
  • Favoriete muziek: Pop en Latin

Scrummaster worden bij Sogeti

Ben jij ook zo enthousiast over het Scrum werk en wil jij ook in een team samen naar efficiënte oplossingen zoeken? Kom dan kennismaken en bekijk de vacatures.

Naar vacatures

Kan ik je helpen?

Sogeti Sophie Ruijs Senior Recruiter
Phone number: +31629658020

Verder lezen?

Ontdek meer verhalen van Sogeti collega's!

Naar blogs

Gerelateerd Scrum nieuws