Robin van den Akker: Utopia for Beginners & metamodernisme [VIDEO]

Robin van den Akker

Robin van den Akker is cultuurfilosoof aan de Erasmus Universiteit. Hij schetste de tijdsgeest van de nieuwe generatie als een ‘pessimisme van het intellect en positivisme van de wil’. Ondanks de complexiteit van huidige (wereld)problemen willen jongeren verandering brengen. Hij duidt deze beweging als het metamodernisme.

Woke

Nieuwe generaties worden voor hun gevoel in een hoekje geduwd als alles blijft zoals het nu is. Ze moeten (straks) mee op de arbeidsmarkt, waar zij worden gezien als tijdelijke krachten en het is lastig om straks een huis te kopen. Er moet dus iets veranderen. Jongere generaties willen ‘purpose’ en zij zijn ‘woke’. Hoe vindt de synthetische generatie straks een plek in de samenleving en hoe verandert de wereld door invloed van deze generatie? 

Positief

Volgens Robin is de nieuwe generatie ontzettende positief en geëngageerd. Zij willen zich op een positieve manier inzetten voor zaken waar zij om geven. Welke waarden komen straks tot uiting bij deze generatie? Volgens Robin zien zij het heden als het verleden van de toekomst. Dit betekent dat zij nu aan het experimenteren zijn om de toekomst straks vorm te geven.  

Bekijk de keynote

Klinken termen als ‘woke’ en ‘metamodernisme’ nog een beetje vaag? Robin verheldert aan de hand van een uitgebreide presentatie waar de toekomst van de synthetische generatie ligt. 

 

Interview Robin

Hoe komt het dat de nieuwe generatie zo positief is en zich zo betrokken voelt bij belangrijke maatschappelijke uitdagingen? Bekijk hieronder het interview met Robin! 

 

Meer weten over de VINT-activiteiten?

Wil je naar aanleiding van de onderwerpen verder sparren of wil je op de hoogte gehouden worden over VINT-rapporten en -events? Laat dat dan weten via onderstaand contactformulier. Download ook vrijblijvend het rapport 'De synthetische generatie'.

Kan ik je verder helpen?

Profielfoto Menno van Doorn Principal VINT
Phone number: +31651270985