Is abnormaal het nieuwe normaal?

Christiaan Triebert-VINT Symposium

Als digitaal geluk afhangt van vertrouwen en menselijk respect is er nog veel werk aan de winkel. Onwaarheden en pesterijen zijn alom tegenwoordig op het internet. Moeten we hier aan wennen, is er wat aan te doen?

Twee opmerkelijke bijdragen tijdens het VINT Symposium 2017 op 13 juni met als thema ‘The Pursuit of Digital Happiness’ werpen een bijzonder licht op de zaak.

Vinden van de waarheid

Christiaan Triebert van Bellingcat doet scherpzinnig onderzoek naar brandhaarden in de samenleving. Uit sociale media data achterhaalt hij de waarheid die vaak heftig conflicteert met de alternatieve feiten die overheden verspreiden.

Big Data

We dachten dat met de enorme hoeveelheid aan Big Data, de hoeveelheid waarheid ook zou toenemen. Maar het tegenovergestelde is waar. Meer informatie betekent niet dat we ook beter geïnformeerd zijn. Brexit en Trump laten zien dat we leven in een tijdperk van alternatieve feiten.

Bellingcat

Tijdens de keynote van Christiaan Triebert, onderzoeker bij het journalistieke vrijwilligersinitiatief Bellingcat, krijgen we te zien hoe met nieuwe onderzoeksmethodes de waarheid boven tafel komt. Dezelfde sociale media die alternatieve feiten verspreiden zet hij in om gedegen journalistiek onderzoekswerk te doen. Heeft hij het antwoord op hoe de digitale waarheid zich verhoudt tot ons geluk?

Internetidentiteit

Lineke Rijxman bouwt hier op voort. Wat betekent onze internetidentiteit en hoe beïnvloedt die ons echte leven? In haar heftige voorstelling ‘Gentle Woman’ schetst ze een doodgewone vrouw wier leven geterroriseerd wordt na een virtuele misstap. Ze raakt gevangen in een vernietigende www-bubble en wordt aan de digitale schandpaal genageld. Weet zij uit de storm te ontsnappen? Een onderzoek naar identiteit, zoekresultaten, tweets en digitale zelfmoord.

De sprekers van het VINT Symposium live ervaren?

Wilt u er ook live bij zijn op 13 juni? Reserveer dan ook snel uw stoel.