Weg met de wachtrijen in IT

Weg met Wachtrijen in IT

Waar heeft professionalisering van de IT anno 2017 ons gebracht? Overal backlogs en to-do lijsten, omdat er nu even geen tijd, geld of capaciteit beschikbaar is.

Achterstanden

Portfolio management definieert projecten die volgend jaar misschien aan de beurt komen. Ontwikkelteams hebben te maken met product backlogs. Architecten moeten reviews uitvoeren waar ze niet aan toe komen. Wachtrijen van releases die gepland en uitgerold moeten worden. Change requests worden geprioriteerd en komen op het planbord te staan. Voor storingen worden workarounds bedacht voordat ze worden opgelost. Overal wachtrijen en achterstanden.

Frameworks en modellen

Sinds jaar en dag probeert de IT afdeling het voortbrengingsprocessen van strategie tot operationele werking te beheersen met behulp van frameworks, modellen, methoden en technieken zoals Scrum, CMM, Prince2, TOGAF, Archimate, TMAP, BABOK, ITIL en BISL. Deze zijn gericht op één of twee onderdelen van de voortbrengingsketen. Met het streven naar kostenbeheersing (meer doen met minder mensen) zijn daardoor zijn de wachtrijen en achterstanden alleen maar groter geworden.

Agile en DevOps

Wel hebben IT’ers de laatste jaren vooruitgang geboekt met kortcyclischer denken en werken. Agile aanpak speelt sneller in op veranderingen. Microservices en containers zijn technologische representanten daarvan. Met DevOps reduceert men backlogs tussen ontwikkeling en beheer. Portfolio management aan de voorkant en operationeel beheer aan de achterkant doen nog nauwelijks mee en dat geldt ook voor processen rond life cycle management van IT diensten, IT financiën en control op informatiebeveiliging en compliancy. Hoe stuurt men productieprocessen van andere vakgebieden aan? Heeft men daar even veel last van wachtrijen en achterstanden?

Wat kunnen we leren van de procesindustrie?

Benieuwd naar hoe kenmerken van het voortbrengingsproces in de procesindustrie worden vertaald naar IT? Lees dan het volledige artikel van Lead Business Analyst Jan Bouman en Senior Implementation Manager René Roelands, beiden van Sogeti, in AG Connect van maart 2017. Of neem direct contact op met Jan via onderstaande gegevens. 

Bron: AGConnect, maart 2017