5 redenen om een Oracle-database te upgraden

Graphic Oracle Database updaten

Paul Alsemgeest - Het upgraden van de Oracle database wordt door veel organisaties als moeilijk en risicovol ervaren. Databases lopen vaak vele versies achter, terwijl deze al lang zijn ingehaald door sterk verbeterde versies.

De noodzaak van upgraden is meestal wel gevoelsmatig aanwezig, maar vaak geldt: “If it ain’t broke, don’t fix it”. Hoe lang gaat deze houding echter stand houden? Gaat de organisatie wachten totdat er serieuze problemen zijn, of juist vandaag starten met een upgrade? Waarom eigenlijk? Ik geef u 5 redenen om een Oracle database te upgraden.

Reden 1: Support

Oracle support voor de oude versie is gestopt of zal binnenkort stoppen. Alle versies voor Oracle 11.2 zijn al uit support. Oracle 11.2 is reeds in de Extended Support fase aangekomen. Met een geldige licentie krijgt u voor 11.2.0.4 een jaar Extended Support zonder extra kosten. (voor 11.2.0.3 tot eind augustus 2015). Normaal gesproken wordt jaarlijks het Extended Support zo’n 20% duurder.

Reden 2: Compatibiliteit

Nieuwe versies van applicaties kunnen u dwingen te upgraden. Dan is er geen keuze meer: u moet met een nieuwere versie van Oracle gaan werken. Het kan heel goed zijn dat uw nieuwe HRM pakket of BI omgeving niet meer werkt tegen de oude Oracle database. Ook bij een upgrade van OS kan u ontdekken dat de oude Oracle versie niet meer werkt op het nieuwe OS. Maar bij vervanging van hardware, kan het zijn dat het oude OS niet meer kan worden geïnstalleerd. Het is dus niet de vraag of u tegen compatibiliteitsproblemen aanloopt, maar wanneer!

Reden 3: Beveiliging

Niemand wil de voorpagina halen met een inbraak op het computersysteem. Oracle levert continu beveiligingspatches om nieuw ontdekte kwetsbaarheden te dichten. Aanvallen op systemen krijgen daarnaast steeds vaker een geautomatiseerd karakter, bijvoorbeeld brute force en phishing attacks. Door te upgraden bent u beter beveiligd tegen de meest actuele kwetsbaarheden.

Binnen uw organisatie kan de beveiliging ook verbeteren, bijvoorbeeld met de Data Redaction optie in Advanced Security. Hiermee beschermt u gevoelige informatie en maakt deze alleen leesbaar voor bepaalde functionarissen in uw organisatie.

Reden 4: Kosten

Hoe langer u wacht, hoe duurder en complexer een upgrade wordt. Een upgrade van één versie is vaak nog in één stap te doen, als u twee of drie versies achter loopt betekent dit langere downtijd, een grotere implementatie, dus meer kosten.

Daarnaast zijn er ook nieuwe features, zoals Advanced Compression. Dit kan extreem veel diskruimte schelen. De Multi-tenant optie in Oracle 12c scheelt aanzienlijk in geheugengebruik. Dit betaalt zich ook terug door uitgestelde hardwareinvesteringen en lagere energiekosten.

Reden 5: Performance

Oracle heeft in de nieuwe versies meer mogelijkheden en een verbeterde performance. Er zijn talloze wijzigingen aangebracht die de productiviteit en performance ten goede komen.

Enerzijds zal de applicatie voor de eindgebruikers sneller werken, anderzijds kunnen de nieuwe versies beter beheerd worden door de DBA met minder inspanning. Dit heeft ook een positief effect op de kosten. Goed voorbeeld van de verbeteringen is een veel snellere toegang tot LOB data met Oracle Secure Files.

Meer weten over Oracle-updates?

Ons DBA-team heeft veel ervaring met upgrades en migraties van Oracle. Stuur uw vragen per email naar Wim Stolk of bel hem via tel:+31 886 606 600