5 Tips: hoe moeten we de opkomst van de hipster ‘front-end’ engineer overleven?

front-end-hipster

Er is nooit een vervelend moment in software ontwikkeling. Je hebt maar net leren werken met het nieuwste en coolste framework en voor het project goed en wel is afgewerkt is het al ‘passé’ en is er alweer een nieuwer en beter alternatief. Voor elk nieuw project is er altijd een framework op zoek naar authenticiteit.

Welkom in de steeds veranderende wereld van de front-end engineer hipster. Elk teamlid heeft wel een cool nieuw framework om mee te werken.

Het is niet alleen maar de front-end engineer die uitgeput raakt van de korte levenscyclus van frameworks. Ook de back-end engineer wordt overdonderd door al die nieuwe en coole dingen met zelfs nog meer bewegende onderdelen.

API’s vernieuwen en ontwikkelen zich, check 14.175 API to use, Cloud platformen introduceren nieuwe functionaliteit nog vlugger dan front-end frameworks. En als resultaat zal de zeer stabiele .NET framework voor Microsoft ontwikkelaars worden onderverdeeld in kleinere delen om die dan door te zenden naar een open source world en multi-platform.

Het is onmogelijk om up-to-date te blijven ten opzichte van alle nieuwe frameworks, packages, modules en platform veranderingen. Proberen bij te blijven met alle bewegende onderdelen zal je 'ondergang' zijn.

Survival rule 89Je moet ‘overlevingsregel # 89’ niet proberen op te volgen door te proberen meer te leren over frameworks dan je collega, dat werkt gewoonweg niet. Volg deze tips om up-to-date te blijven en om de ‘front-end’ hipster te kunnen overleven.

Survival Tip 1: Talk business. Houd je niet bezig met IT-praat

Je moet het hebben over bedrijfswaarde. Je klant denkt over ‘bedrijfswaarde’ en niet aan ‘frameworks’. Je klant en teamleden vervelen met geratel over framework capaciteiten zal je zeker en vast tot een ongewenst niveau doen afzakken. Opschepperij over wie meer weet over welke capaciteit zal je nooit op kop plaatsen. Concentreer je op het gesprek over bedrijfswaarde.  Dat is wat je klant belangrijk vindt en het zal je team in de juiste richting sturen.

Survival Tip 2: Master the basics. Het bezitten van een grondige taalkennis

Alles, en met alles bedoelen we elk framework, module of stukje, is geschreven in een bepaalde taal. Als je deze talen goed kent dan zal het veel gemakkelijker zijn om de ‘new kid on the block’ frameworks te kunnen lezen. Het beheersen van deze talen zal je helpen om gaatjes te vinden en ook om deze beter te begrijpen.

De talen die je moet leren voor front-end ontwikkeling zijn JavaScript en EcmaScript. CSS en HTML zijn er nog twee. Voor de back-end ontwikkelaars hangt het af; C# of Java, dus het kant zeker geen kwaad om up-to-date te blijven. Leer ze alle twee en pak er nog een taaltje zoals C++, Ruby of iets anders bij en dat zal je nog interessanter maken.

Survival Tip 3: Get your patterns. Herken een goede oplossing

Je moet veel algemeen herbruikbare oplossingen kennen die toepasbaar zijn op problemen die regelmatig voorkomen; dit zal zeker en vast goed van pas komen. Dit kan soms ook ervaring genoemd worden. Wanneer een ervaren teamlid het enthousiaste ‘new kid on the block’ framework analyseert in 1 lijntje dan weet je onmiddellijk dat hij patronen begrijpt. De meeste nieuwe frameworks zijn ook gebaseerd op patronen; het uitvoeren van veel patronen kan leiden tot ‘real life solutions’ voor veelvoorkomende problemen.

Deze lijst is al 6 jaar oud maar het is nog altijd een goede lijst: de 5 Beste Ontwerppatronen boeken voor de software ontwikkelaar.

Survival Tip 4: Know the platform. Het is meer dan code

Een software systeem bestaat niet alleen maar uit code als bewegende onderdelen. Een mooi geschreven tekst bestand is niks waard als het nergens wordt uitgevoerd.

Dit is een herinnering voor de front-end ontwikkelaars; de meeste systemen hebben een back-end en hetzelfde geldt voor de back-end ontwikkelaar; er zal altijd een front-end aanwezig zijn, ofwel een UI of een API. Het ene kan niet overleven zonder het andere.

De platformen die goed begrepen moeten worden zijn niet alleen maar de standaard besturingssystemen met de standaard webservices. De Cloud neemt de ‘oude’ platformen over door middel van een platform met een dienstenaanbod.

Cloud platformen bieden allerlei interessante en bruikbare capaciteiten aan; deze capaciteiten moet je goed begrijpen of tenminste toch weten dat ze bestaan. Naast het feit dat de teams meer mogelijkheden hebben tot het leveren van bedrijfswaarde kan de cloud dit aanbieden op een snellere en betrouwbaardere wijze.

Survival Tip 5: Network. Vriendschappen creëren.

TijdmachineJe moet nu en dan toch eens kunnen zeggen: ‘Dat weet ik niet, laat het ons eens vragen.’ De dagen dat 1 professor helemaal alleen een tijdmachine kon bouwen liggen nu toch al 30 jaar in het verleden.

Hetzelfde geldt voor een ontwikkelaar die helemaal alleen een volledig software systeem zou proberen te bouwen zonder teamleden en internet vrienden. Je kunt onmogelijk alles zelf weten. Zoek, vraag en maak vrienden en, al even belangrijk, geef je bijdrage terug aan de internet community (ze maken je het leven echt veel gemakkelijker).

Meer tips over front-end?

Heb je zelf meer tips of wil je meer weten over front-end neem dan contact op met Clemens Reijnen. Heb je meer vragen over Front-end diensten van Sogeti neem dan contact op met Ton van Veen.