5 vragen over applicaties naar de cloud brengen

Foto Laura de Jong

Op 30 juni 2015 spreekt Annejan Barelds, cloud-expert van Sogeti tijdens een webinar over de stappen om uw architectuur klaar te maken voor de cloud en uw applicaties naar de cloud te brengen. Wij stelden hem alvast vijf vragen over dit onderwerp.

Werken bestaande applicaties niet in de cloud?

Het zou best kunnen dat een bestaande applicatie al cloud ready is, maar voor de meeste applicaties geldt dit niet. De cloud is fundamenteel anders dan een traditioneel data center. Veel applicaties moeten daarom (op onderdelen) aangepast worden om daarmee om te kunnen gaan en optimaal van te profiteren.

Wat is volgens jou het belangrijkste technische verschil tussen het traditionele on-premise datacenter en de cloud?

Zonder twijfel is dat het soort gebruikte hardware en de manier waarop dat door cloud providers beheerd wordt. In cloud datacenters draait commodity hardware in plaats van de high-end servers die in traditionele datacenters staan. Alleen al daardoor krijgen allerlei architectureel relevante aspecten een ander accent: zaken als betrouwbaarheid, schaalbaarheid en performance moet je in de cloud op een andere manier regelen dan on-premise, en dat is terug te voeren op de eigenschappen van de onderliggende hardware en het beheer daarvan.

Ik kan/wil helemaal niet naar de cloud. Geef eens één reden om mij druk te maken over cloud-readiness?

Ken je die documentaire uit 1999 van Frans Bromet over mobiel bellen? Mensen leken het een idioot idee te vinden om een mobiele telefoon te hebben: 'Als mensen me willen bereiken, dan sturen ze maar een brief.'

Prima wanneer je nu de zin van de cloud nog niet inziet, maar de kans is aanwezig dat cloud over 5 of 10 jaar een realiteit is waar geen enkele organisatie zich nog afzijdig van kan houden. En toewerken naar een cloud-ready architectuur leidt ook on-premise al tot een effectievere IT-waardeketen.

De vraag is dus eigenlijk: waarom zou je je niet alvast voorbereiden op cloud computing?

Kun je in één zin samenvatten hoe organisaties strategisch kunnen toewerken naar de cloud?

Rationaliseer je processen en bijbehorende applicaties; standaardiseer waar het kan en differentieer waar het waarde toevoegt.

Meer weten over het naar de cloud brengen van applicaties?

Meld je voor meer informatie over de stappen naar de cloud aan voor ons gratis webinar op 30 juni om 12:00 uur. Of e-mail je vraag naar ton.van.veen@sogeti.com of bel hem via + 88 660 6600