Agile Testing Days; lang leve de Agile Quality Engineer

Testing manifesto voor Agile

Rutger van Faassen en Jos Punter - Na de interessante Agile Testing Days (ATD) in Nederland, wilden we als Sogeti-testprofessionals ook zeker bij de (grotere) editie van dit jaar in Potsdam, Duitsland zijn. Een inspirerende dag met workshops, sprekers, games en openspace sessies. Met natuurlijk als centraal thema de impact van Agile op het testvak.

De nieuwe inspiratie en inzichten hebben wij gecombineerd met onze eigen Agile en Testing-expertise en delen wij graag via deze blog. De inzichten helpen bij de weg naar Agile werken, T-shaped worden en groeien in de rol van Agile Quality Engineer.

Vervaagt de rol van de tester ?

Na ons bezoek aan de ATD in Nederland kwamen wij in onze blog tot de conclusie dat de dedicated rol van de tester vervaagt. Een paar maanden later wordt dat gevoel steeds meer bevestigd en komt het ook tijdens deze conferentie naar voren: de invulling van de rol van de tester verandert. Maar, hoe leuk vinden ‘wij testers’ dat? We zijn benieuwd wat jouw antwoord daarop is na het lezen van deze blog.

Wat verandert er in de testerrol met Agile?

Met continuous delivery komt ook het gebruik van tools vaker voor. Daarvoor heeft de tester een technische blik nodig. Zelfsturende teams vragen om een intensieve samenwerking van testers en andere teamleden. Voorheen exclusieve taken en verantwoordelijkheden van de testers worden nu gedeeld met de overige teamleden. Testers moeten dus openstaan voor het idee dat ‘anderen’ ook testtaken op zich nemen. Vanuit de gezamenlijke verantwoordelijkheid moet het hele team uiteraard de kritische en eerlijke blik van de tester overnemen, echter vervaagt de expliciete testrol. Het kwaliteitsaspect bij het opleveren van waardevolle producten is belangrijker dan ooit tevoren. En laat jij daar als testprofessional nou net verstand van hebben.

Agile Testing Manifesto als de basis

Het moge nu wel duidelijk zijn. Wil je in een organisatie passen dan is het belangrijk het Agile Manifesto te kennen en na te leven; het is een mindset. Hieronder een kleine interpretatie.

eeld)

Wat gaaf is: er is ook een Agile Testing Manifesto geschreven. Wij vonden dit zeer toepasselijk en zijn dan ook van mening dat niet alleen de testers maar het hele team deze uitgangspunten moet hanteren.

Verder vinden wij het in ieder geval belangrijk dat er een zekere basiskennis vastligt in het team. Dus TMap® en/of ISTQB is toch zeker wel een must. Met als kanttekening dat het gebruikt wordt als naslagwerk of toolbox en niet als een checklist waar je in zijn geheel aan moet voldoen.

Tips voor creëren van draagvlak voor testen

Het is belangrijk dat er in het team draagvlak is voor gezamenlijk testen. Maar hoe krijg je het team zo ver een deel van de effort te verplaatsen naar test-activiteiten? Vaak wordt als tegenargument het leveren van functionaliteiten genoemd. Klopt natuurlijk. Echter moet deze functionaliteit voldoen aan een bepaald niveau van kwaliteit, anders is het product niet klaar. Hiervoor is het team gezamenlijk verantwoordelijk. Neem als tester het voortouw hierin en krijg de rest van het team aan het testen met de volgende concrete tips:

  • Gezamenlijk testmoment: Maaike Brinkhof, één van de testexperts, gaf tijdens haar sessie ‘Exploratory testing with the team’ een mooi voorbeeld met dezelfde problemen, waarbij uiteindelijk twee testers verantwoordelijk waren voor de kwaliteit. Ze bedacht hierop het gezamenlijke testmoment. Plan op een vast tijdstip een testmoment in. Bijvoorbeeld om de twee weken op dinsdag twee uur lang. Laat het gehele team exploratory testen, je zult verbaasd staan wat je vindt. Teamleden die van origine geen testers waren, kregen zo toch het besef van de belangrijkheid van testen en inzicht in hoeveel werk het achteraf kan besparen. Bugs en verbeteringen worden eerder ontdekt en dat scheelt tijd, geld en dubbel werk. Je creëert op deze manier draagvlak voor testen en kwaliteit binnen teams waar testen nog als apart hokje wordt gezien. Kwaliteit is een verantwoordelijkheid van het team.
  • Geen Testkolom: Verwijder de testkolom van je bord. Maak gebruik van taken. Hiermee voorkom je dat er een muurtje ontstaat tussen ‘bouw’ en ‘test’. Iedereen kan dan deze taken oppakken.  
  • Pair up: Er wordt snel gedacht dat het koppelen van functies ten koste gaat van de snelheid van het team. Het kwam in meerdere onderdelen terug. Het pairen van: ontwikkelaars met testers, ontwikkelaars met ontwikkelaars en testers met testers. Praktijkonderzoek toont aan dat het werken op deze manier nauwelijks ten koste gaat van snelheid. De kwaliteit gaat namelijk flink omhoog, met minder bugs en minder refactoring. Ook hier is voorkomen beter dan genezen. 

Laat voorstellen om acties als deze te doen met name in een retrospective naar voren komen.

Kennisdeling en communicatie binnen Agile Teams

In een Agile werkomgeving is kennisdeling en communicatie van groot belang. Tijdens de conferentie kwamen daarvoor twee leuke manieren voorbij: Lean Coffee en Openspace. Bij beide brengt een groep mensen onderwerpen aan, die vervolgens in een timebox worden besproken. De groep stemt op de onderwerpen waardoor de meest waardevolle onderwerpen als eerste aan bod komen. De variatie in onderwerpen is groot; van de vraag of de maanlanding echt was, tot hoe je de testaanpak beter Agile kan krijgen en hoe je automatisering in kan zetten voor continuous delivery.

De Openspace leent zich met name voor grotere groepen en de onderwerpen hebben een grotere timebox waarin niet na een bepaald aantal minuten opnieuw word gestemd of het onderwerp nog interessant genoeg is. Ben je klaar met een onderwerp of lijkt je een ander onderwerp toch interessanter dan is het geen enkel probleem om te switchen. In een wereld waarin continu feedback wordt gevraagd zijn dit uitstekende sessies om ervaringen of hulp met collega’s binnen het bedrijf te delen.

Wil je meer informatie over het organiseren van een Openspace of een Lean coffee, neem dan via de gegevens onderaan deze pagina contact op met het Agile Kernteam van Sogeti. Binnenkort organiseren we bijvoorbeeld een Lean Coffee voor het management van Sogeti. Verder vind je via de volgende links een heldere uitleg over hoe je de twee varianten kunt organiseren:  Lean Coffee en Openspace. Het is super simpel en de uitkomsten zullen je verbazen. 

Retrospectives, maak het leuk met games

In retrospectives kijk je met een kritische blik terug naar een bepaalde periode en probeert de goede en verbeterpunten in kaart te krijgen. De verbeterpunten koppel je aan acties zodat ze opgelost kunnen worden. Onmisbaar dus in het proces van continu verbeteren. 

Gebruik voor je een retrospective start een moment om de mensen in een andere ‘modus’ te krijgen. Games kunnen je daarbij helpen! Daarom was er tijdens het event ook een Agile Games Market. De games laten je net even anders denken, triggeren je creativiteit of het bewustzijn rondom samenwerking en zelfsturing.

Welke voor ons het meest eruit sprong: ‘Black Stories’. Deze black stories bestaan uit korte verhaaltjes met een macabere insteek. Met een kleine uitleg en situatiebeschrijving moeten deelnemers raden waarom het voorval gebeurd is. Na het spelen van deze game is het team goed 'opgewarmd' en heeft de juiste mindset voor de retrospective.

Visualiseren

Een mooie manier van communiceren is visualiseren. Je brengt in één beeld alle belangrijke zaken bij elkaar. Het was erg gaaf om hiermee aan de slag te gaan en te leren hoe je zaken visueel vast kunt leggen. Natuurlijk leer je dit niet in één dag, hoewel het wel makkelijk aan te leren is. Dus oefening baart kunst, zoals hieronder en verder ook in deze blog in de visuals te zien is. 

           

Continuous delivery

Vaak wordt vergeten dat wat je realiseert in een team niet alleen maar ten behoeve van nieuwe functionaliteit is. Richt je ook eens op de non-functionals en technische verbeteringen, zodat je bijvoorbeeld sneller kunt opleveren. Continuous delivery was een veel voorkomende term tijdens de Agile Testing Days. En dat begint bij het inzichtelijk te maken wat je wilt en waarom je dat wilt. Je bent stakeholder van je eigen team. Verkoop je verbetering bij de Product Owner en zorg ervoor dat het in de sprint komt. Hier komen ook verkoopskills om de hoek kijken.

Plannen zonder estimates

Plannen zonder estimates houdt in dat de userstories van dergelijk goede kwaliteit zijn dat ze allemaal ongeveer even groot zijn. Als ze toch telkens rond de X aantal punten zijn dan kun je net zo goed de aantallen gaan tellen en de punten achterwege laten. Je kunt dan bijvoorbeeld tien userstories per sprint verwerken. Dit scheelt behoorlijk wat tijd in plannen. Het doel erachter is om de userstories zo duidelijk mogelijk en ’hapklaar’ voor het team te krijgen. Zodat testers en ontwikkelaars duidelijkere specificaties krijgen en het de kwaliteit van de opgeleverde software ten goede komt.

Transformatie naar Agile Quality Engineer

Tijdens deze twee interessante dagen werd voor ons nog eens bevestigd: het tempo van verandering ligt hoog. Wat ons betreft maakt dit het al geweldige testvak alleen nog maar interessanter en uitdagender. De tester kan niet stil zitten en moet in staat zijn en worden gesteld om het maximale uit zichzelf te halen. Testers zullen moeten transformeren naar een Agile Quality Engineer en zich moeten verbreden om optimaal te kunnen functioneren in een Agile wereld. Verbreed je kennis, maar vergeet de basis niet!

Integrated Testing

Goed om te zien hoe we hier ook bij Sogeti op inspelen en meegaan in het snelle tempo van verandering met de kick-off van het nieuwe project Integrated Testing. ‘Integrated Testing’ gaat over het kwaliteits- en testvraagstuk binnen organisaties waar multidisciplinaire teams bijvoorbeeld volgens DevOps werken. Testen wordt in de basis niet meer afzonderlijk (‘Independent’) georganiseerd maar binnen het multidisciplinaire team en aan die ontwikkeling werken we binnen Sogeti nu intensief samen. Integrated en T-shaped zijn termen die daarin centraal staan. Wij willen daar Agile Quality Engineer aan toevoegen.

Vervaging van testrol biedt kansen

Kortom: de zorg voor kwaliteit is nog belangrijker en inzichtelijker geworden dan ooit te voren. Er ontstaat een dynamisch speelveld,  een verdieping in de techniek en een grotere gezamenlijke verantwoordelijkheid. Om terug te gaan naar het begin ‘Hoe leuk vinden wij testers dat?’ Wij zeggen: erg leuk! Zeker ook weer na deze twee inspirerende dagen zien wij volop kansen voor de tester van vandaag. Uit je hokje stappen maakt je vrijer dan ooit!

Meer weten of werken met Agile Testen?

Ben je benieuwd naar Agile Testen in je eigen omgeving of nieuwsgierig naar inspirerende klantcases met Agile teams? Neem dan via onderstaande formulier contact op met met ons Agile-kernteam.